Нека да си поговорим за МАЙЧИНСТВОТО...

Публикувай отговор
Аватар
Kleo
Вятър в косите...

Re: Нека да си поговорим за МАЙЧИНСТВОТО...

Мнение от Kleo »

Ver написа:Общо е разбира се, Вихрогонче.
vihrogonche написа:Вер, почувствах се много ВИНОВНА....
Напиши за кое конкретно си се почувствала виновна и аз ще се опитам да ти отговоря конкретно.
"... Има нещо гнило в ...... България! Става дума за възпитанието на децата ни... Ето какво виждам и чувам непрекъснато напоследък: 6-годишни деца, на които следят всяка крачка, хапка, глътка. „Изяде ли си всичко? Пи ли вода? Пишка ли?” . Облечени винаги по-дебело от необходимото – за да не настинат, те се изпотяват (разбира се)! „Видя ли изпоти се!”, заелязва бабата/майката. Следва обличане, за да не настине. А после: „Не тичай!”, „Не скачай!”, „Не се пързаляй по пързалката, ще ти измръзне дупето!”?!?!? - тези неща не ги правя, когато сме навън, но вкъщи много пъти налагам ЦЕНЗУРА, защото иначе запъртъкът ще разруши много ценни неща у дома - виноват!!! Във вихъра на играта: „Хайде да си ходим – време е за ядене и спане!”, това към 6-годишното дете, което видимо не е гладно, нито уморено. То просто иска да играе! - то може и да иска, но баща му примерно е умрял от глад след работа и трябва да се прибираме, за да сготвя - Е??? Нещата не спират до тук. Вече е пролет, зелената трава мами. Всичко щеше да е чудесно, ако не се чуваха истеричните викове: „Не стъпвай в тревата!”, „Не късай листа/жълтурчета”! А Детето просто иска да играе! ОК, така е! Децата ми берат жълтурчета за венец. Среща ги една Загрижена Бабичка, която изкрещява: „Хвърли ги! Може да си алергична!”. Намесвам се малко по-остро, отколкото е нужно, защото вече са ми дошли до гуша! Но от психо-атаката на са пожалени и най-малките: „Остави това! Не е твое!”. Рев. „Нищо, нищо! Баба/мама ще купи!” Ще купи камионче, топка, лопатка.....целия свят, а любов?!?! После се чудим, защо децата не могат да споделят. Чудно, нали?! Едното няма нищо общо с другото според мен!!!
„Къде драскаш сега? Престани!” – дете се опитва да рисува с тебешир по плочките в парка.....А то просто искаше да нарисува нещо: може би семейство, може би приятелчета хванати за ръка, а може би не.... Как ще видим зачервени потни личица, очи изкрящи от радост от успеха, рани на колената и деца падащи и ставащи САМИ, човечета хванали се за ръце или къщички със щастливи семейства нарисувани на асфалта, ако държим децата на каишки?! Как ще видим деца, които споделят и мислят за другия, които не пищят, когато видят муха или буболечка?! Как ще има деца (след години възрастни), които ще се грижат за останалия жив свят, като има 6-годишни, които не знаят, какво е гъсеница?! (опитах да обясня на едно Дете, защо не се убиват гъсениците, защото от нея ще стане пеперуда, но То ми каза: „Аз не знам, какво е гъсеница.”) - ОК! Как ще видим деца, които вярват в магии, дори след като навършат 7?! Как ще отгледаме мечтатели, идеалисти, добри Хора, щастливи Деца в този свят на забрани и криво разбрана загриженост?! Идва ми да изкрещя: Хора, оставете децата да играят! с удоволствие, но често просто НЯМАМ ВРЕМЕ в задъханото ежедневие!!! Хора, не ограбвайте детството им!
Хора, обичайте децата си, за да могат утре и те да обичат своите! Хора, оставете децата на мира! Те знаят, те могат, те ще успеят. Само ги обичайте. Те не се нуждаят от повече. Не се залъгвайте: новия ГСМ, дреха или компютър не могат да запълнят липсата на любов и внимание. Често децата го знаят, но поемат заместителя, а после ..... приемат това за норма. Жалко. Какво биха предпочели Те? Да останат навън и да тичат или да се приберат и да си проспят детството? Да са потни и мръсни, но щастливи или чисти, но безидейно вторачени в поредния филм? Децата не се виновни, Те просто искат да играят! - съгласна съм, но не успявам винаги да поставям детето си на първо място, просто нямам тази възможност... сори :328
Синът ми е на 20. Изживявам мечтите си. Центрирана и щастлива съм :)
Ver

Мнение от Ver »

vihrogonche написа:... но вкъщи много пъти налагам ЦЕНЗУРА, защото иначе запъртъкът ще разруши много ценни неща у дома - виноват!!![/b] ...
...то може и да иска, но баща му примерно е умрял от глад след работа и трябва да се прибираме, за да сготвя - Е??? ...

...с удоволствие, но често просто НЯМАМ ВРЕМЕ в задъханото ежедневие!!! ...
... съгласна съм, но не успявам винаги да поставям детето си на първо място, просто нямам тази възможност... сори :328
Ето я и моята гледна точка. Защо толкова много "НО" , защо толкова удивителни :). Статийката е лична, отразяваща моя поглед върху нещата. Никого не ангажирам с нея, затова смятам, че подобен анализ не е уместен. И въпреки това: толкова много "но" за мен означава, търсене на причина или оправдание. Тук подчертавам, че не съм обвинявала, затова няма смисъл от оправдания. Текста има друго послание, определено дава повод да се замислим, но идея за пропивопоставяне не е имало в замисъла ми :)
А за чувството за вина, което изпитваш не мога да помогна в случая. Мисля, че е предмет на друг разговор. И все пак ... човек винаги има избор: може да се чувстваш виновен, но може и да не се чувстваш така. Ти избираш.
Това "Е???", накрая не го разбрам, честно! Може би, не си разбрала - но не споря :)
Благодаря, за оценката - "ОК, така е!" , но пак повтарям: не търся нито одобрение, нито опровержение.
И последното: аз не поставям децата си на никакво място. Аз просто гледам да съм щастлива и доволна от съвместното ни съществуване, и доколкото мога да погледна през техните очи, защото знам, че те знаят повече от нас.
Аватар
Kleo
Вятър в косите...

Мнение от Kleo »

"... те знаят повече от нас" - и да, и не според мен
знаят повече да се веселят непринудено, да живеят тук и сега, да бъдат необременени от мисли за минало и бъдеще - всичко това да
но знаят ли децата какво се случва по света, какви хора има, колко отговорности имаме като възрастни, съзнават ли много неща, които ни тормозят нас - всичко това не
много общо и философски ми отговаряш, аз искам малко повече конкретика... примерно да ми обясниш, да ми разкажеш и посочиш КАК ти успяваш да бъдеш такава с децата си, да им обръщаш внимание по много... защото аз явно не успявам, колкото и да ми се иска...
това "Е???" означава как успяваш да съвместиш НЕСЪВМЕСТИМИ неща, като примерно това, че детето иска още навън, а ти трябва да се прибереш вече, за да сготвиш вечерята...
ей такива КОНКРЕТНИ неща ме интересуват, иначе е ясно как би било хубаво да се гледат деца... на книга е лесно, но в живия живот, с ежедневните борби и предизвикателства - как? това е моят въпрос. Радвам се, че ми отговаряш. И се радвам, че не си искала да обвиниш никого. Въпросът е, че аз чувствам в себе си известна вина, защото понякога съм толкова уморена, че просто НЕ мога да бъда свежа, търпелива и добра с детето си; понякога се успокоявам обаче, че така го уча на реалността, възпитавам в него малко от малко да се учи да се съобразява и с чуждите настроения, нагласи и желания. Не е лесно и никой не е обещавал да е лесно. Всички се учим. И аз искам да науча нови начини, за които досега не съм се сещала. ОК? :329
Ver

Мнение от Ver »

Вихрогонче,
сякаш говорим на един и същи език, но не се разбираме. Това, което на теб ти звучи философски, на мен ми звучи конктертно. От доста време се опитвам, а от няколко месеца почти напълно съм премахнала от живота си тази конкретика за която говориш.
Ако трябва да се приберем в къщи по някаква причина и да прекъсна играта (която по принцип няма край :1062 ) го правя. И в никакъв случай не се чувствам виновна. Предлагам на децата занимание, което ще им е интересно. Те май-много обичат да готвят с мен и да помагат.
Аз не знам нищо за теб, но предполагам, че ти работиш. Сигурно при това доста. Времето, което прекараваш с Алекс ти е недостатъчно и за това се чувстваш по този начин. Аз тази дилема я реших за себе си. Избрах. Както избирам всеки ден. По-лесно е отколкото предполагаш. Спрях да работя, докато децата са малки. И съм щастлива с тях.
Отдавна не съжалявам за работата, а децата ми са най-смисленото нещо с което съм се занимавала. Да, забравих 3-те езика които говорех....но ако е рекъл Господ ще си ги припомня.
За мен всичко е съвместимо, щом живеем заедно и сме едно цяло. Може би това пак ще ти прозвучи философски, но когато го усетиш истински с душата си, ще видиш колко е конкретно.
Още нещо ми се ще да напиша. Някои събития в живота ми, ми преобърнаха доста представи. Сега съм сигурна, че не е правилно да се взимаме на сериозно. Нищо не е толкова сериозно, колкото изглежда. Че материалното почи няма значение, дори и в нашия материален свят. И на никое събитие не би трябвало да придаваме излишна важност. Нещата просто са такива каквито са. Без вина и без угризения. Другото е въпрос на избор. Всеки ден избираме как ще се чувстваме, с какви очи ще погледнем света, детето си, човека до нас. Всеки ден започваме нов ден тук, на тази земя и от нас зависи повече отколкото предполагаме. В никакъв случай не се обвинявай! Бъди сигурна, че това което правиш е правилното за теб и семейството ти. Ако е така нямаш проблем. Ако ли не, нужно е нещо да промениш. Какво? Ти решаваш.
Всички ние се движим по определени пътища. Пътищата ни може да вървят в различни плоскости, може и да се пресекат (както се пресичат нашите в момента). Аз мога да ти покажа моята истина, но дали ще бъде и твоя или на някои друг не е ясно. Защото сме различни, защото пътищата ни са различни. Ако сега не ме разбираш това не е проблем.
Съзнавам, че и сега не внесох дозата конкретика. Имам още какво да пиша, но ще го оставя за друг път. То пак няма да е конкретно навярно.
Оставам с най-добри чувства и ти пожелавам спокойствие и любов!
DeerE
От писане глава не боли

Мнение от DeerE »

Ver , Ver колко много ми напомняш на една приятелка, която ужасно ми липсва защото живее в Канада, много ми е мило да те слушам как говориш за семейството за децата,за избора, знаеш ли и аз избирам да бъда в къщи с децата с Алекс останах три години! Обаче най вероятно Криси ще го дам да ясла когато стане на 2, това ме мъчи но просто няма начин! Всъщност в поста ти открех доста отговори на въпроси които много често си задавам, и да, за едни е така за други не! :922 :922 :922
Ver

Мнение от Ver »

Еми, само мога да се радвам, ако съм те навела на мисли и си намерила отговори за себе си!
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка

Мнение от cchery »

Вихърче...... какво да ти кажа и аз?!? :) :) Аз даже вече забравих за какво конкретно питаш, но ако мога да ти помогна с това, че ще ти споделя как аз съвсем точно и ясно се справих с маса вини, то ...... да бъде! :lol: :lol: :lol: :lol:

Преди време много търсех отговор на желанието си, по-скоро оправдание на това как да НЕ играя постоянно с децата, да а имам време и за моите си неща! Тогава нашата мила Джаста-Праста - помниш я огнената мацка от Русе :) , която не спира и за момент да бъде майка, съпруга, основна движеща сила в ДБМ в Русе и да работи в частния бизнес на семейството си, изкара една страхотна мисъл, а имено "Не количеството определя качеството!". Имаше се в предвид следното: това, че си по цял ден с децата си, не означава, че правиш най-доброто за тях ....... особено пък в случаи като твоя, че и моя - жени податливи на депресионни настроения и т.н., т.н........ После пък я намразих тая мисъл, щото взех бая да си я ползвам 202 202 202 ........ и в крайна сметка сред лутания много стигнах до един извод: самоВслушвам се!!!!! Тази думичка като се върне Марико ще й я дам за тълкуване :1062 :1062 :1062 .

Какво имам предвид: еднообразието на майчинството (паралелната всесена) ме побъркваше, подтискаше, избиваше ме на плач и накрая на агресия. Карах се без причина на децата, досаждаха ми, Момчил ме виждаше вечно като......... баба Яга... стигнах дотам да не искам секс, да нямам сексуални фантазии дори и да се чувствам безполова!!! Грипът порази слуховите ми нерви и атакува вестибулара. Татко се оказа в терминална фаза, когато му откриха рака........ и всичко това в едно и също време...... аз влизах 2 пъти в болница на системи заради равновесието или по-точно липсата му и на 5-я ден след излизането всичко се връщаше и отново не можех да виждам добре, залитах и т.н.........ДЕПРЕСИРАХ СЕ!!! НЕ, ВСЪЩНОСТ НИЩО НЕ МИ НОСЕШЕ РАДОСТ, СТАНА МИ СКУЧНО ОТ ВСИЧКО ОКОЛО МЕНЕ, БЯХ МАЙКА, НО САМО ЗАЩОТО СЪМ РОДИЛА ДЕЦАТА СИ...........

Не си спомням как се измъкнах от всичко това, но в началото беше факта, че пуснах Бели на ясла - за сравнение Коси не е ходил почти. Да, Бибка беше малка, но аз ПРОСТО ВЕЧЕ НЕ МОЖЕХ ДА Я ГЛЕДАМ!!!!! Не можех да продължа да правя нещото, което правих от почти 5 години....... изгубих личността си. Та Бели тръгна на градина. Аз останах вкъщи за около година - дълъг период, но така се случи. Почнах бавно да пиша....... отначало във форум........ после и на друго място. Почнах да тренирам тае-бо. Вечер си вземах децата от градина и ясла ииииии.... ИЗНЕНАДА :1007 - правех го с най-голямо удоволствие, вече не ми беше тъпо, нито скучно!!! Напротив, радвах се неистово на ръчичките, които протягаха към мен и на радостния вик "мама"! Почнах отново да чувствам. Някакси 7-те часа, в които бях без деца, ме накараха да погледна на себе си като жена, като онази същата Анелия, която бях и преди.

После почнах работа. Отначало беше гадно, после интересно, после трудно, НО в един момент успяхме да изгоним шефа си.. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: и изведнъж осъзнах, че мога да правя много повече неща, отколкото си мисля и да не се ограничавам. Докарах някакво самочувствие. Поставих себе си в центъра и видях от какво имам нужда АЗ!!!! И това, от което имах нужда АЗ беше необходимото и на останалите.......... Момчил и децата имаха нужда от старата Анелия, не от дроплата, в която се бях превърнала. И така..... оттук почнах да се съживявам.

Изтиках всички сортове вини извън съзнанието си!!!! Та те не помагаха на никого - на децата още по-малко! Кво като се чувствам виновна?!?!!?! Това ще удължи ли играта навън, когато се приберем за да готвя? Това ще ми намери ли повече време за игра с тях вкъщи? Това ще ми намери ли повече време за четене на книжки?!?! НЕЕЕЕЕЕЕЕЕ...... просто ще се чувствам виновна и от това нещастна. И за това не се чувствам виновна - случило се е така, че нямам време да играя, че искам да направя нещо свое и го правя. Обясних много точно и ясно и на двамата, че всеки човек има нужда от лично време за само своите си неща!!! И че след като аз не ги прекъсвам, когато играят или гледат телевизия, не би следвало и те да правят същото с мен!! Ииииииии к`во се получи: ами когато искат нещо, ме питат дали имам възможност?!?! И знаете ли какво стана в реалност?!?!? Почнах да имам много повече възможност от преди!!! Така както си мислех, че не ми се играе с тях, че ми е скучно и т.н., така ми стана супер интересно и сама ги търся за тези неща :954 :954 :954 :954

Та ако трябва да обобщя :221 :221 :221 - НИКАКВИ ВИНИ! НИКАКВИ КОЛЕБАНИЯ! МНОГО СМЯХ - ЗАБЕЛЯЗАЛА СЪМ, ЧЕ ДЕЦАТА СТАВАТ СЪВСЕМ РАЗЛИЧНИ, КОГАТО СЕ СМЕЯТ МНОГО И ИСКРЕНО! УВАЖАВАЙТЕ ЛИЧНОТО СИ ПРОСТРАНСТВО ВЗАИМНО - ТОВА СЕ ВЪЗПИТАВА ДОКАТО Е ВРЕМЕ!

Вихърче, дали бях конкретна?!?! :lol: :lol: :lol:
Последно промяна от cchery на 13 Окт 2010, 11:46, променено общо 1 път.
"Умният мислещият човек по правило се съмнява във възможностите си, когато е изправен пред неизвестното."

Радостина А. Ангелова - поетеса
Аватар
Kleo
Вятър в косите...

Мнение от Kleo »

Определено! Благодаря ти, ПРИЯТЕЛКО! Мисля, че това е пътят... :329
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка

Мнение от cchery »

vihrogonche написа:Определено! Благодаря ти, ПРИЯТЕЛКО! Мисля, че това е пътят... :329
Дано наистина. Ако ти си човек като мене, може би е това. Аз започнах да откривам пътя имено когато започнах да пиша във форума на дира........ дотогава на площадките се срещах с мами, които говореха само и единствено колко е хубаво да са си вкъщи и с децата. И аз се чувствах виновна едва ли не, че аз не чувствам същото. Питах се що за майка съм. Е, намерих отговора, когато макар и плахо няколко момичета в дира почнаха да споделят същото, което мисля и аз. И светът отново стана шарен. :954 Може би и това е причината аз да споделям толкова много и да спра да давам оценки на хората (доколкото мога) - та ние сме толкова различни!
"Умният мислещият човек по правило се съмнява във възможностите си, когато е изправен пред неизвестното."

Радостина А. Ангелова - поетеса
Аватар
Kleo
Вятър в косите...

Мнение от Kleo »

Черита,
На мен ми е забавно и приятно да съм с детето си, да се занимавам с него, да сме заедно.
Но просто не непрекъснато.
Ето, преди малко бая си поприказвахме с него, той сподели някои неща за ДГ, а аз му прочетох приказка за Франклин, който си засажда дръвче.
Винаги много съм го обичала, винаги!
Понякога ми е трудно съвместяването между заниманията с него и моите хобита/интереси. Това е всичко.
И ти благодаря за разбирането, както и за дългия ти, ясен и конкретен постинг!
Обичам си те много :329
Аватар
cvety_rz
Влюбена във вятъра

Мнение от cvety_rz »

Ето ме и мен в темичката :) Аз съм мама на три дечица две от които са много ревливи :328
Дано да имам време да изчета всичко за да мога да разбера кой кой е че ми е една каша в главата
Вярата не прави нещата лесни, прави ги възможни!
Публикувай отговор