Райска ябълка е плодът на дървото Malus diospyros от семейство Розоцветни. Тя е известна още с наименованията субтропична хурма, японска хурма, каки и др. Големината на плода е колкото женски юмрук. Облечен е в ципа, която се отстранява, за да се изяде месестата част под нея. В сърцевината на райската ябълка има костилки, които също се махат (не при всички сортове :!: ).
Значението й се определя от редовното и изобилно плододаване и голямата биологична стойност на плодовете. Райската ябълка произхожда от Китай и Япония. През XVІІІ век е пренесена в страните от Средиземно море и Америка, а в България е позната от 1935 година. Нещо любопитно - българското село Хрищени организира свой фолклорен празник на райската ябълка. "За да сте здрави и засмени - яжте райски ябълки от Хрищени!" е веселият девиз на селото.
Хранителна стойност на 100 г райска ябълка: 127 ккал; 0,8 г белтъчини, 0,4 г мазнини, 33,5 г въглехидрати. За високата оценка на плодовете може да се съди по гръцкото название на вида
диоспирос, което означава храна на боговете. Плодовете в зряло състояние съдържат доста захари (до 17-20% от които 13-19% глюкоза), витамини, пектин, минерални соли, багрилни вещества. От микроелементите се съдържат К (100 милиграма калий на 100 грама плод), Fe, Ca, P. От макроелементите впечатляват значителните количества манган, мед и :idea:
йод (до 39 мг%) :idea: Витамините, които съдържа са провитамин А, както и С, Р, В1, В2, Е. Съдържа също и органични киселини - лимонена(до 1%), ябълчна.
Райската ябълка е ценна не само като храна, а и като диетично и лечебно средство. Полезна е при лечение на скорбут, малокръвие, стомашно-чревни заболявания и др. До 80-90% от захарите се падат на фруктозата, поради което плодовете са подходящи и за болни от диабет. Днес тя се използва и за лечение на настинка и кашлица, причинени от запушване на дихателните пътища с възпалителен секрет (такъв ефект се получава, и когато се пие отвара от обвивката на плодовете) и разранени венци. Налагането на компрес върху рани, от месестата част на пресни плодове, подпомага заздравяването им. Пра̀хът, получен от стриването на изсушени листа на райска ябълка, се използва при кръвоизливи. Сокът пък действа отхрачващо.
Плодовете на повечето сортове райска ябълка са тръпчиви при беритбата и могат да се консумират в свежо състояние след доузряване при съхранение в продължение на 10-30 дни. Плодовете могат да се сушат
или преработват в сладка и конфитюри. Растенията се ценят и заради декоративните им качества - особено красиви са през есента, когато плодовете придобият жълтооранжев цвят, а листата станат пурпурночервени. У нас райската ябълка е разпространена предимно като единични дървета по Черноморието, в Югозападна България, в Сливенско, Хасковско, Пловдивско и др.
Райската ябълка образува дърво, което достига 8-10 м височина. Стъблото и старите клони са с характерно напукване на кората. Присадените растения встъпват в плододаване на 3-тата - 4-тата година след засаждането. Дърветата на повечето сортове райска ябълка образуват само женски цветове, които имат стерилни прашници и не могат да се самооплождат. Други сортове образуват както женски, така и мъжки (с неразвити яйчници, но с жизнен прашец) цветове. Има и такива, които в някои години образуват само женски, а в други години - женски и мъжки цветове. За райската ябълка е характерно партенокарпното (без оплождане) плододаване. При осигурено опрашване и оплождане добивът се повишава. При едни от сортовете (Костата, Хиротаненаши и др.) опрашването не оказва влияние върху оцветяването и вкусовите качества на плодовото месо (константни сортове). При други сортове (Хиакуме и др.) оплодените плодове придобиват по-тъмно оцветяване на плодовото месо и нямат тръпчив вкус преди узряването (вариращи сортове), докато неоплодените са тръпчиви при беритбата.
Райската ябълка е един от най-студоустойчивите субтропични овощни видове - по време на дълбокия покой издържа на температури до -20°С без повреди. Тъй като плодовете не се повреждат от леките есенни слани, те могат да се оставят на дървото и след опадване на листата. Берат се при добиване на максимална едрина и леко омекване. Беритбата се извършва внимателно, с помощта на ножици, като дръжката на плода се реже до чашката. Плодовете без запазена чашка бързо загниват. След беритбата плодовете на райската ябълка се нареждат в щайги на два реда. В долния ред чашките на плодовете са насочени надолу, а в горния - нагоре. Съхраняват се в тъмно, средно влажно помещение при температура около 1°С.
Защо райската ябълка е полезна?
Наричат я още
персимон. Появява се на пазара през есента и зимата. Има лек стипчив вкус. Един плод тежи около 170 г. Когато го изядете, ще получите 70 % от дневната ви доза витамин A, 20 % витамин C, също много полезни вещества – танини, бетакаротен, калий, йод, желязо, което я прави важна част от храненето през есента.
Райската ябълка има чудесно общоукрепващо и тонизиращо действие.
Високо съдържание на витамин С, което помага на организма да се справи с вирусите. Истински витаминен коктейл, който е много подходящ точно в сезоните, когато върлуват грип, настинки и пролетна умора.
Плодът съдържа и витамин РР, поради което е най-препоръчваният плод за борба с лошото настроение,депресиите и умората през студените месеци, провокирани от мрачното време и липса на слънце. Калият укрепва кръвоносните съдове.
За сърцето, поради наличието на магнезий както и като профилактично и лечебно средство при анемия.
В случай на нарушена микрофлора на червата, защото има танини. В народната медицина се използва при проблеми със стомаха, особено при разстройства.
:idea:
При проблеми с щитовидната жлеза, по-конкретно на тиреотоксикоза, защото има много йод. :idea:
За здрави кости, защото има фосфор и калций и др. В миналото арабските лечители са я използвали за възстановяване на продължително боледували хора.
За домашни маски за лице, шия и деколте - смачкана на пюре, райската ябълка добре почиства и освежава кожата и придава бодър тен на лицето.
Ярко оранжевият цвят естествено говори за високо съдържание на бетакаротен, който е полезен за
зрението и защитава от преждевременно стареене. :idea:
Този витамин е изключително важен за пушачите, тъй като те имат повишена нужда от защита срещу вредните свободни радикали и срещу респираторни заболявания. :idea:
Препоръчва се и при високо кръвно налягане, тъй като има леко пикочогонно действие. Три или четири плода на ден са достатъчни, за да се регулира кръвното по естествен път без помощта на лекарства.
Освен всичко това, райската ябълка е идеална за пазещите диети, тъй като доставя много ценни вещества, съдържа малко калории и най-вече утолява ефективно и за дълго глада. Диетолозите препоръчват този плод за хора с наднормено тегло, за да влязат в здравословна форма.
Кой не бива да яде райска ябълка?
С нея не бива да прекаляват болните от захарен диабет и хората, на които е правена операция на стомаха заради язва или операция на червата. Те не трябва да ядат повече от 1 плод дневно, тъй като стомашно-чревният им тракт работи вяло.
Здрави хора може да изядат наведнъж 2 плода по 3-4 пъти на ден.
Как да си приготвим витаминозен сок от райска ябълка?
- Натурален сок.- Добре узрелите плодове се почистват от дръжки и листенца. Пускат се в емайлиран съд с гореща вода, където престояват от 3 до 5 минути.После водата се изцежда, а нарязаните на дребно ябълки минават през преса или центрофуга. Получения сок (може да се подслади или ароматизира по желание) се налива в бутилки от тъмно стъкло, които се затварят добре с капачки и се стерилизират на водна баня в течение на 12 минути.