Рецептата е публикувана в бр.49/ 8.12.2011 г на в. "Всичко за семейството" в интервю на Вера Камберова със солистката на ансамбъл "Филип Кутев" Нели Андреева!
СЕЛСКА БАБИНА ТОРТА
Продукти за 3 блата:
около 2 ч.ч. брашно
4 яйца
2 ч.ч. захар
50 мл олио
1 кисело мляко + 2 ч.л. сода
Продукти за крема:
1 л. прясно мляко
2 ч.ч. захар
1 пакетче нишесте Ванилия
200 г счукани орехови ядки
Приготвяне:
Зпочва се с блата. Брашното се пресява 2-3 пъти. Белтъците на яйцата се разбиват на сняг с половината захар, а жълтъците с останалата захар и олиото. Белтъчният сняг и жълтъчената маса се смесват. Прибавят се киселото мляко с угасената в него сода и брашното. Продуктите се разбъркват до получаване на гъсто кексово тесто. То се разделя на 3 равни части и всяка се пече в намаслена и набрашнена тава на 250 градуса около 25 минути. Готовите блатове се оставят да изстинат.
През това време се приготвя кремът. Прясното мляко се слага на огъня. Когато заври, се прибавят захарта и на тънка струйка нишестето, предварително разтворено в 100 мл вода. Сместа се бърка и се изчаква да се сгъсти.
В чиния за торта се слага първият студен блат и се залива с част от врелия крем. Поръсва се със смлени орехи. Отгоре се нареждат останалите блатове, като също се покриват с крем и се пълнят с ядки. Тортата се намазва и отстрани. Оставя се да престои, за да попие крема и да стане мека и сочна. "Облицова" се със счукани орехови ядки.