НАЦИОНАЛЕН ПРОТЕСТ на българските майки

Свобода на словото
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка

НАЦИОНАЛЕН ПРОТЕСТ на българските майки

Мнение от cchery »

Национален протест за увеличаване на майчинството и детските надбавки се организира във Фейсбук. Бунтът на майките е насрочен за 12:00 часа днес. Той ще се проведе пред общините в над 20 града, сред които Варна, Пловдив, Бургас, Разград, Стара Загора и Плевен. В София е планирана демонстрация пред Народното събрание.

Майките настояват за

1. обвързване на обезщетението за отглеждане на дете до 2 години с минималната работна заплата.
  2. увеличаване на детските надбавки, за всички деца, без обвързване с минималния доход на семейството.
  3. облекчени кредитни условия за семейства с деца до 18 години,
  4. подобрени условия в яслите и градините и промени в Кодекса на труда, които да дават повече права на работещите майки с деца под 8 години, свързани с гъвкаво работно време, намален или половин работен ден.

Всички тези мерки целят да насърчат раждаемостта и отглеждането на дете сред средната класа на работещите данъкоплатци.
"Умният мислещият човек по правило се съмнява във възможностите си, когато е изправен пред неизвестното."

Радостина А. Ангелова - поетеса
tita

Re: НАЦИОНАЛЕН ПРОТЕСТ на българските майки

Мнение от tita »

Бих отишла, но ... няма как в работно време, по обяд. :524 Отишли са само майките, които са вкъщи с малки деца и тези, които са безработни. Вероятно има хиляди майки като мен, които няма как да подкрепят протеста, колкото и да им се иска, защото тази подкрепа е свързана с напускане на работното място за повече от 30 минути.
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка

Мнение от cchery »

tita написа:Бих отишла, но ... няма как в работно време, по обяд. :524 Отишли са само майките, които са вкъщи с малки деца и тези, които са безработни. Вероятно има хиляди майки като мен, които няма как да подкрепят протеста, колкото и да им се иска, защото тази подкрепа е свързана с напускане на работното място за повече от 30 минути.
Принципно това с работния ден и обедното време е проблем! Макар че има и такива единици като мен, които могат да си позволят 1 час да отсъстват по обяд, а после да си доработят. Аз не отидох, защото разбрах за протеста малко преди да пусна темата тук. Щастлива съм, че най-сетне се повдига и темата за пустите детски надбавки - ако някога бъде договорено те да са за всички деца, то онези пари, които Коки и Бели получат от държата, ще отидат по техни сметки - ще могат да разполагат с тях, когато станат 18-годишни. Нека се почувстват част от държавата, която е помислила и за тях. Това ще им даде допълнителен стимул и те да мислят и работят за нея.
"Умният мислещият човек по правило се съмнява във възможностите си, когато е изправен пред неизвестното."

Аватар
bubalina
В началото бе словото

Мнение от bubalina »

Със закъснение се включвам,но пък с гордо вдигната глава! И аз протестирах! И станах медийна звезда, с което не се гордея...Защо ли!? Ето заради това http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=982198 И ТОВА http://haskovo.info/index.php?option=co ... 0&Itemid=2
Жалка картинка! А минаваха покрай нас с колички и не се спряха! Явно в Хасково са предоволни...
[url=http://www.baby-gaga.com/][img]http://tickers.baby-gaga.com/t/lamlamsbu20120313_-8_My+child++is.png[/img][/url]
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка

Мнение от cchery »

Бубка, разгледах материалите, които си ни пуснала още преди 10 дена иииии забравих да пиша в темата :1139 :1139 ...... напоследък съм много разсеяна.

Какво исках да пиша?! Това, че съм щастлива да чуя думи като твоите. Да видя човек като теб, който действа, независимо, че е почти сам в начинанието си. Да чуя човек, който обвинява насочено, а не просто "държавата"!!! Абсолютно ти е справедлив яда и заключението, че щом други майки не са дошли, явно се оправят с 200 лв...... Определено оправдания за такова НЕповедение няма! Има хора, които обожават да се скатават и някой друг да върши нещата вместо тях! И не само това, ами са и факири на оправданията..... ще ти намерят контрааргументи, които биха изумили дори вселенския разум, ала няма да стигнат до действия!

Прости ме, че ще изместя темата и пак себе си ще намеся, ала аналогията ееее ........ не е нещо, което мога да пренебрегна. На долната снимка сме на протеста на българските майки от 1 юни 2006 година, когато бяха извоювани тези прословути 9 месеца високо майчинство на базата на заплатата, получавана до раждането - ако не се лъжа после бяха удължени на 1 година, а след това вече не знам какво стана:
000865872.jpg
"Балонът" на протеста се надува - майки, деца и бащи играхме заедно! Всички на жълтите павета пред парламента....
(78.74 KiB) Свалено 506 пъти
000865907.jpg
Моята Бубка :) още нямаше и месец, а вече беше на протест!
(60.51 KiB) Свалено 506 пъти
res_100_0162.jpg
Колко малък беше Косчето....... чак ми се доплака...... само на 3 г. и половина
(91.91 KiB) Свалено 506 пъти

Отидох на този протест, защото го считах за повече от справедлив, особено като се има предвид, че майчинството, което получавах докато гледах Коки беше 110 лв... Пампите бяха скъпи, промоции рядко да намериш и в общи линии тези пари стигаха за около 80 бр пеленки и една кутия мляко..... евентуално.

През 2006 година, когато родих Бели, бях безработна и съответно майчинство не съм вземала, защото то се води социална помощ, когато е майката е безработна и е подоходно! Но въпреки това за мен беше справедлива кауза майките, тези които могат, да получават едни нормални пари за периода, през който си гледат децата. Не мога да кажа, че и тогава бяхме страшно много, но ето имаше резон да сме там........ Сега просто се учудвам на липсата на подкрепа! Но те поздравявам съвсем искрено за това, което защитаваш като мнение, кауза и отношение по проблема!

Надявам се при следващ протест да се включа, защото твърдо съм на мнение, че всяко българско дете трябва да получава "детски".....

Аватар
Kleo
Вятър в косите...

Мнение от Kleo »

Чери
На 1 юни 2006 година и аз бях сред протестиращите
заедно с моя почти-2-годишен Алекс
Синът ми е на 20. Изживявам мечтите си. Центрирана и щастлива съм :)
Публикувай отговор