Напоследък открих за кухнята си и съм очарована от една подправка - сумак. Веднага споделям рецептата за печеното пиле със сумак, което меджу другото стана причина за проваления ми ПОД вчера.
![еднозъб :1062](./images/smilies/hyhy.gif)
ПЕЧЕНО ПИЛЕ СЪС СУМАК
1 цяло пиле ( добре е да е домашно или купено от сигурен и проверен месарски магазин)
2 с.л. дижонска горчица
4 с.л. соев сос ( без онези с натриевия глутамат, не се стискайте и си купете истински японски соев сос)
кората на 1 лимон
щедро сумак (поне 4 с.л.)
1 к.ч. бира
2 с.л. шарлан
Подправките се смесват в отделен малък съд, разбъркват се добре на кашичка.
Пилето се почиства и измива. Подсушава се с домакинска хартия.
С четка се мажат подправките, като трябва да се покрие обилно навсякъде. В кухината му се слага 1/4 лимон.
Оставя се поне 30 мин. да се маринова и поеме миризмичките ( аз го мариновах около 5 часа).
После се поставя в плик за печене, като добавям малко бира и шарлан, за да има сосче. Пека около час.
Става божествено вкусно просто.
Ето инфо за таз чудна подправка.
Да добавя ... купувам си сумак от арабските магазини.
![cute :1028](./images/smilies/047.gif)
В София можете да купите сумак и от магазинчето за подправки "Бахарат" на ул. "Иван Асен II", входът е от към ул. Виктор Юго (току що получих тази информация).