The winter is coming ....

Свобода на словото
Заключено
Аватар
ellis_stoyanova
Със словото напред

Re: The winter is coming ....

Мнение от ellis_stoyanova »

Здравейте!Не съм чела много назад,много ми се струпа на главата тези дни,след ангината на Анджи,на 3-тия ден и аз вече бях с налеп малко по глям от 0,20 ст.В неделя през нощта ми стана зле и до вчера неможех да стана,нищо не бях яла,едвам изпивах по чаша вода на ден...толкова тежка ангина не бях карала от години,направо немога да повярвам какво ми дойде до главата :328 :328 :328 Децата отидоха при баба си,защото аз буквално си бях в полу-съзнание.Е,днес вече лека-полека нещата започват да се нормализират,но все още нямам сили за нищо.На всичко отгоре се оказва,че в групата на Анджи има скарлатина и до 27 са под карантина,но децата учели :1215 :1215 :1215 как така,аз ли трябва да реша дали да си пусна детето????
Воинът на светлината не си губи времето, за да се опитва да играе ролята, която другите са избрали за него.-П.Куелю

[url=http://postimage.org/][img]http://s28.postimg.org/5aihn4da1/335730_priroda_zima_zakat_doroga_krasnyj_192.jpg[/img][/url]

Има само един път към щастието:

да престанеш да се безпокоиш за нещата, които не са подвластни на волята ти.

Епиктет
Аватар
ellis_stoyanova
Със словото напред

Мнение от ellis_stoyanova »

:1108 Бубе,да ти е жива и здрава малката Чача,много да еадва мама и татко,да расте весело и щастливо малко слънчице,а на вас желая весел празник и много усмивки през този ден! :922 :1108
Воинът на светлината не си губи времето, за да се опитва да играе ролята, която другите са избрали за него.-П.Куелю

[url=http://postimage.org/][img]http://s28.postimg.org/5aihn4da1/335730_priroda_zima_zakat_doroga_krasnyj_192.jpg[/img][/url]

Има само един път към щастието:

да престанеш да се безпокоиш за нещата, които не са подвластни на волята ти.

Епиктет
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка

Мнение от cchery »

Мили момичета, олях се аз из Париж и не ми остава време да ви пиша..... Малко ни в клин, ни в ръкав се включвам, защото успях да мерна ,че други неща обсъждате, но ...... Просто използвам всяка възможна минута, за да разгледам все повече и все повече от нещата, които мога да видя в този прекрасен град и нямам време за друго. През деня ходя много, а вечер, когато и мъжът ми свърши работа, продължаваме да се разхождаме. Това прави по минимум 8 км на ден. Но не се оплаквам......... Това, което е Париж, не може само да се види. То трябва да се усети. А за мен това означава - да вървя из уличките, да се слея с пространството, да усетя атмосферата, да подуша от ароматите, които този град е смесил...... И така - вървя постоянно..... скъсах си маратонките и си протрих дънките...... почти като мускетар съм :221 . Само дето конят ми е парижкото метро - със сигурност навремето ДАртанян не си е представял такива чудеса. Ако сега героите на Дюма дойдат в Париж...... според мен не биха издържали на гледката, но това е друга тема. И така - накъдето и да тръгна, към която посока и да погледна, отвсякъде ми намига историята на Париж. И нищо от нея не се набива на око така че да си кажеш - гледай сега как ти навират в очите еди си какво. Напротив... всяка по-стара сграда стои прекрасно на фона на другите около нея и напомня за едни други векове и епохи, когато по тези места са бродили зле облечени и гладни граждани, скитници и разбойници, но ииииииии красиви дами, нечии фаворитки, мускетари, рицари, крале и т.н.

Още първия ден разгледах средновековното шато (замък) на френските крале - шато дьо Венсан - през цялото време си представях как по витите стълби стъпва Шарл V, следван от кралицата и свитата. Виждах го разположен удобно в кабинета си да пише и разсъждава върху законите на държавата; предстявах си охраната, която стои с копия на входа на шатото и как не пуска никого....... Чувах шумоленето на дългите кринолинени рокли, сещах се за странните прически и дворцовите маниери, царствали тук преди доста векове. Чувствах се прекрасно! Винаги съм вярвала, че в някой друг мой живот съм живяла в дворец..... не знам нещо като вътрешна увереност..... а може би просто да ми се иска. :)

Исках да спомена колко много съм впечатлена от Версай и градините на Версай - вчера ги видях. Донякъде........ щото 1 ден е малко за този огромен комплекс с общо 3 двореца ииииииииии безкрайни декари красота от фонтани, дървета, декорация и т.н. Не стига огромната площ на градините, ами вътре са построени множество фонтани и басейни ииииииии опит за имитация на венецианския гранде канале......... Ако искаш да разгледаш Версайския дворец и двата по-малки двореца на Мария-Антоанета, трябва да си платиш. Но ако само искаш да се полюбуваш на Версайските градини, то входът е НАПЪЛНО безплатен....... влизаш и оставаш цял ден. И не само 1, ами поне 7 дена са необходими, за да се разгледа и види всичко. Да се запомнят пътищата откъде минават и накъде отиват. Да се разгледат създадените в рамките на Версайските градини имения на Мария-Антоанета - копие на английско село - с 6 или 7 къщи, включая мелница и провинциална резиденция на кралицата и другото имение, до което не успях да стигна, защото бях на път да се самоубия неволно с ходене пеша.....

Отново ми се затвъжрдава мнението за парижкото метро- ами безкрайно удобно и лесно направено. И като средство за предвиждане и като начин за ориентиране. Стигаш до всяка точка на града бързо, лесно и удобно. С едно билетче можеш да ползваш метро и градски влак - тип експресен - дублира метрото по няколко линии, но спира само на 5-6 спирки. Т.е. ако бързаш и не ти се кандилка в метрото, този влак е за тебе. Има и още 1 тип железница - тя обслужва далечните предградия на Париж - като има гари на 3-4 минутки, а самите влакове са през 15 минутки - именно с такъв стигнах до Версай, който е всъщност отделен град, разположен извън Париж.

Изключително впечатление ми направиха спортуващите във френската столица. Тук по всяко време на деня (сутрин най-малко) ще видите бягащи хора. Много. Купища бягащи за здраве или за тренировки. Бягат навсякъде - около и под Айфела, около и досами Сена, пред Лувъра и в градините на Тюйлери (те са пред Лувъра), около триумфалната арка, по Шанз Елизе масово, вчера във Версайските градини на всяка крачка ме задминаваха. По всеки голям булевард или по-малка уличка, всеки един парк, в който влязох е окупиран от тичащи.. а тук, където ни е хотела с Момчил - нещо като Бизнес парк - София, но с огромни мащаби и пълно с небостъргачи, се тича около сградите, върху площада между сградите и ...... май само на главата ми никой не тича :1069 . Не знам дали успях да препредам впечатлението, което е у мене..... но така стоят нещата тук със спортуването. Отделно от това, преди 2 вечери, разхождайки се от Лувъра към Айфела, минахме през парка пред един много ценен монумент за Парижани - дома на Инвалида с костницата на Наполеон в него. Та в парка пред този монумент на 3 места групи от младежи играеха............... ръгби! Да, ръгбито е национален спорт за французите - популярен толкова, колкото и футбола. И това се случваше в 20 часа вечерта. А тичащи хора най-късно видях в 22.30 часа - Момчил каза, че и в 23 часа да изляза, пак ще има някой да тренира. И в интерес на истината не съм видяла нито един дебел човек тук...... определено.

Снимки има много. Разказът ми може да продъжли до безкрай, но всичко ще стане постепенно. За момента ви пускам само част от клипчетата, които заснех в Париж......

[youtube]ah5T0ZjVtTg[/youtube]

[youtube]9PfrYneHkiY[/youtube]

[youtube]TSD_MatpmOY[/youtube]

[youtube]4zAWOY2_0VY[/youtube]
"Умният мислещият човек по правило се съмнява във възможностите си, когато е изправен пред неизвестното."

Радостина А. Ангелова - поетеса
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка

Мнение от cchery »

Бубка, желая на Чача цялото слънце на земята да грее в нейните очи. Да бъде щастлива и радостна както никой друг досега! Да бъде твоя непрестанен извор на вяра, вдъхновение и любов! Честит рожден ден, Чача!
:954 :954 :954 :954 :954 :954 :954 :954 :954
[img]http://kartichkizarojdenden.com/images/ ... lfGx_l.jpg[/img]
"Умният мислещият човек по правило се съмнява във възможностите си, когато е изправен пред неизвестното."

Аватар
Нели
Философска система

Мнение от Нели »

Здравейте, момичета!
Виждам хубави разкази за Испания и за Париж, болни дечица и болни майки, разни други интересни теми, а мен напоследък не ми оставаше много време дори да погледна какво става тук. Сега поразгледах 2-3 страници назад, за да се информирам. :954
Аз разбира се всяка година по това време съм заета за трима, нали до края на месеца съставяме годишните отчети и подаваме годишните декларации в НАП, та работа имам и за нощите до края на март. Така е, почти всеки март страдам от недоспиване и липса на разходки навън. Тази година съм малко притеснена, защото сме по-назад в графика от всяка друга. Всяка събота съм 5 часа на английски за ниво С1, допълнително 3 часа във вторник, това без да броим работата със студентите, а изникна и друга спешна работа, абсолютно непредвидена, със срок 27 март, с която още дори не съм се заела. Отделно правим ремонт на новия офис, в който ще местим счетоводната ни кантора, та покрай всичко друго купуваме строителни материали и избираме бои. По план трябваше това де е след приключването, но плановете са едно, а действителността - друго. Като нарочно на фона на това почти две седмици децата бяха болни и мама раздаваше лекарства, чай и компреси наред. За Ани го очаквах, защото тя има рожден ден в края на март, а моите деца всяка година боледуват 20-30 дена преди рождените си дни - това е някакъв природен закон! Ани специално точно в периода 1-3 март ми е правила зверски разболявания - преди да навърши 2 години лежахме в болница с възпален бъбрек, преди да навърши 5 години имаше перфорирано тъпанче... Тази година по това време и зъби взе да сменя, двата горни наведнъж, а те и двете ми вдигат температура и ми се разболяват при никнене на зъби - също като бебета, нищо че сега става дума за постоянни зъби. Каката обаче напоследък е принципно здрава, отслабна и сега е стройно 14-годишно момиче, храни се разумно и здравословно, не яде почти никога нищо пакетирано, не пие газирани напитки и др. под. Даже и да се случи да се разболее, то при нея не е даже болест, тя само "маркира" и след два-три дена й няма нищо. На фона на това точно тя ми направи двуседмично боледуване - отначало със стомашно разстройство, а после с възпалено ухо, температура и гърло. Тя е доста емоционална и с мъжа ми се усъмнихме да не би да има някакъв проблем в училище, от който подсъзнателно да бяга. Още повече на фона на изненадващо изчезналия й бележник, който "загуби" след като аз се сетих, че скоро не ми го е давала и 3-4 пъти настоявах да ми го даде. Бележникът се загуби и след два дена тя се разболя, при което отсъства от училище сумарно две седмици, а това за осми клас и темпото, с което учат немския в училище е много голямо отсъствие. Поговорихме с нея, тя разбира се отначало отрече да има проблем, но беше ясно, че има. Тръгна на училище тази седмица и след като настоявах да попита класната как да си направи нов бележник, при положение, че е загубила стария, бележникът "внезапно и случайно" беше "намерен", намокрен и "протрит" на съмнителни места - по средата на страницата на мястото, където би трябвало да е моят подпис. Е, горе-долу ми стана ясно. По нейните думи, не ми го е дала навреме за подпис, минавала проверка в училище и за да не й правят проблем, че не е подписан бележника от родител, тя ме е подписала, но... после се е сетила, че освен учителите, аз също ще видя подписа и веднага ще разбера. Не е симулирала разболяването, беше си болна, видът на сливиците й и секретите от носоглътката й направо ме ужасяваха, но се е разболяла от притеснение. Имало е нерешен проблем, от който се е мъчила да избяга. Тъпото е, че дори няма оценки, които особено да ме притесняват, има променлив успех, но като цяло се справя много добре. Даже предвид трудността на това, с което се е заела, се справя чудесно. Сега, след като сама ми каза какво е направила, аз се чудя дали това е всичко или има и още... Много ми е неприятно усещането да не й вярвам и едва ли не да я дебна, но от друга страна, ако тя има някакъв проблем, аз съм тази, която трябва да усети това и да й помогне с подкрепа или като я предпази от по-голяма грешка. Нямам право да съм толкова заета, че да не видя как детето ми има някакъв проблем, който я завлича в по-голям проблем, тъй като се е опитала да се оправи сама. Истината е, че това, което ме притеснява всъщност е фактът, че тя не ми изглежда облекчена от признанието. Никой не й се е карал, нито аз, нито баща й. Разговаряхме токова спокойно, че Ани, която беше в стаята дори не е разбрала. Друг път също се е случвало като по-малка да се опитва да лъже или да скрие нещо. Обикновено това я прави много раздразнителна или необщителна, явно мисълта, че лъже и усилието да не я хванат я държат под напрежение, което избива в поведението й, но винаги, след като се разбере каква е истината, тя е била видимо облекчена, емоционалното й състояние винаги се е подобрявало. Сега това липсва, което ме кара да мисля, че ми е казала само част от истината. Усетила е, че нещо се съмнявам и е решила да ми даде някакво частично признание с надеждата аз да се задоволя с него и да спра да търся по-нататък. Наистина не зная! Ако бях малко по-интуитивна, щях вероятно да я усетя по-рано, но аз съм аналитична и ми трябва време, за да събера наблюдения, да видя повторение в модела, някои дребнички детайли и да подредя пъзела. Добре, че поне по отношение на децата си съм наблюдателна или поне така си мисля, иначе и до днес щях да й лекувам гърлото, вместо емоционалното състояние. Не мога и изцяло да не й вярвам, защото ако се съмнявам неоснователно в нея, това ще я смаже. Случвало ми се е моите родители да се съмняват в мен неоснователно и зная, че е ужасно обидно и много отчуждаващо, не мога да направя това със своето дете... За сега единственото, което измислих, е да не и показвам недоверие, но лекичко да я наблюдавам. Мисля също и да поговоря с класната й, но вероятно без да й разказвам подробности, Вили й е казала, че бележникът е залят с нещо (кафе май) и затова й трябва нов. Не ме интересува толкова бележника, колкото има ли приятелства, за които трябва да зная, конфликти със съученици, някаква притеснителна случка... Давам си сметка, че може да има проблем в училище, за който класната да не знае, но все пак тя прекарва с класа 20 часа седмично. Ако не броим времето, когато спим, аз може би виждам детето си по-малко напоследък. Мислих си и да не е несъзнателен опит да ме задържи у дома, това също е възможно, но тя е твърде голяма за това май. Когато сме у дома и двете тя сякаш не търси, а избягва моята компания, а и тази на баща си. Приемам го за нормално за възрастта й, още повече, че не страни от нас, просто повече време е в детската стая, чете и слуша музика.
Уф, пак стана дълго, но ми беше нужно да си подредя мислите, споделяйки ги. Радвам се, че ви има. Водите ме по планини и в Париж, и при малките си и не толкова малки деца, и на футболни мачове, и на рок-концерти... И четете за колебанията ми като майка...
Зная, че именно когато си мислим, че всичко знаем, грешим най-много, а когато се страхуваме да не сгрешим, значи сме на прав път - това е почти единственият ми ориентир дали действам правилно. Другият е спомените ми от времето, когато бях на нейната възраст - много помагат. Мисля, че някъде при майка ми трябва да има скрити или скътани едни тетрадки, които бяха моите дневници по онова време. Току що ми хрумна, че може би е добра идея да ги потърся и да ги четем двете с Вили. Да види, че майка й много често не е знаела какво да прави, била е объркана, уплашена, обидена, наивна, сантиментално-романтична, смела, неразбрана, права, виновна... била е същата като нея. Да види, че и сега съм същата.
Не зная, ще мисля за това отново и отново. Такива моменти ще има още, защото те са нормална част от порастването и са й нужни, за да научи нещо за себе си. После ще има такива моменти и с Ани... и като се замисля, всичко е както трябва да бъде, всичко е на мястото си.
:954 :954 :954 :954 :954
"Когато всички мислят еднакво, никой не мисли достатъчно" Уолтър Липман
Ver

Мнение от Ver »

Нели,
постът ти ме провокира да кажа нещо съвсем кратичко.
Много мислиш, вярно е :)
Но предполагам това си е твоята стихия :)
Не това, а ... не придавай излишна важност на събитието, така го товариш с излишен потенциал и то може да прерасне в нещо по-голямо без да е такова свъщност. :923
Прегръщам ви всички :923 и ви пожелавам спокойствие през Март доколкото е възможно :222
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка

Мнение от cchery »

Здравейте, мацки.... имам няколко минутки време.... чакаме да почне "броенето на пилците", демек да ни проверяват бордните карти и да се товарим на таралясника до Бг и имам хубав нет на летището.

По спомени сега се сещам, че трябваше да аплодирам Аси за онзи ден, в който беше свършила работа като за 2 седмици :1062 :1062 :326 :326 :326 . Аси, фурия си и това страшно много ме изкефи....... Все така да ти се получават нещата и никакви кучета да не ти лаят. За прегледа при лекаря на малкия ти бандит и скандала - мисля, че е редно медиците да почнат да приемат пациентите си с уважение, а не като банкомати. Надявам се, в крайна сметка да няма нищо притеснително по сърчицето на Вики.

Валче, снимай и ни покажи короната :954 . И като си изнасяш речта, представи си, че срещу тебе стоят именно деца от детската градина...... представи си го и не мисли за друго. И не забравяй, че никой дори и не подозира какво е в твоята глава..... и в този ред на мисли, страхът, че се излагаш е само в твоята глава. А съм сигурна, че ще се справиш.

Елисче, преди 3 години и аз изкарах първата си ангина в живота......... Не можех да повярвам, че това се случва, но беше факт. Сега, когато си по-добре, се нядавам да се втурнеш и да правиш героични изпълнения с чистене, миене и пране. Ангината изисква почивка и покой...... Що се отнася до скарлатината - тя не е така заразна и опасна както варицелата! Затова и се разболяват по 1-2 деца от група. По правилник на нашата градина, докато дадена група е под карантина, няма право да приема деца, които към момента на обявяване на карантината, не са били в групата. Т.е., ако сте отсъствали по някава причина и отивайки да оставиш Анджи, в групата ви има карантина, детето не би трябвало да се приеме. За да не го върнат могат да ти предложат следните варианти: да посещава друга група, докато изтече градината. Да подпишеш декларация, че си наясно с обявената карантина и на твоя отговорност си пускаш детето. Пак повтарям, че това бяха правилата в нашата градина - предполагам, че и при вас е така, но все пак всичко е въпрос на правилник за вътрешния ред на всяко отделно заведени и какво е записано в него

Бъни, много ми хареса идеята Франция - Италия - Испания, нооооооооо виж....... някакси не вървят по права линия. Ако погледнем чисто географски, след Италия идва ред на България. :D Така че Испанията.......... някоя и друга година ще ни огрее.

Нелка, прочетох те подробно....... харесват ми адски много твоите размишления "на глас" . На мен са ми полезни с опита, който ми дават. С това ,че си "сверявам" часовника.. С това, че тези неща не се случват само в нашата къща. В момента няма как да ти пиша нещо по-дълго. Просто исках да ти кажа, че уважавам страшно много тези твои решения да ни допуснеш във вашия живот........ и да ни направиш съпричастни с ежедневие, което доста от нас споделят, но някакси не смеят да признаят...... И при Коки има определено приливи и отливи в оценките. И той не ми беше казал за двойката по музика от преди 3 седмици :1140 .. и аз го приех спокойно и говорих. Но определено имам други забележки към него. И в същото време съм страшно внимателна вече, защото миналия месец май, когато им бяха въшните оценявания за 4-и клас, го накарах да учи страшно много. И постоянно правеше тестове и все му казвах, че трябва и още, и още......... В резултат се разболя доста сериозно точно на имения си ден :cry: :cry: ....... Вече си имам нещо на ум и ще бъда доста по-мислеща преди да изисквам каквото и да било от него.

Хайдеееееееее............... до виждане в България!

Ася

Мнение от Ася »

Не виждма снимките от Париж от компа в офиса :126 , ще с евърна довечера да прочета всички дълги постове :326

Трябва ми помощ - ще правя в понеделник парти за юбилея на дъщеря ми - цели 10 години :221 , в един детски комплекс, където само наемаме залата, не осигуряват храна. Какво според вас е добре да поднеса на децата? Засега съм се спряла на:

сок - 8л - и да остане, не е проблем
ядки
пуканки
солети и разни други солени неща
пица
домашни милинки - специалитет на баба ми
торта, разбира се.

Идейки за нещо друго, което да се яде с ръце? Вилички ще дам само за тортата, страх ме е да не си избодат очите, ще бъдат може би 16 деца...дано не всички дойдат, че едва ли ще оцелея. Всички познати ми казват, че няма нужда от много храна, защото няма да ядат, но аз все се тревожа да не ми да останат гладни децата. Мислех за сандвичи от франзели с домати и краставички, шунка и т.н., но няма да имам време, направо от работа ще ходя там. Значи всичко трябва да е купено и готово предварително, а пицата направо ще ми я доставят там. За 16 деца ще поръчам 3 пици = 24 парчета, трябва да стигнат.

Благодаря ви! :923
Аватар
dexter
Философска система

Мнение от dexter »

Ася написа: Идейки за нещо друго, което да се яде с ръце? Вилички ще дам само за тортата, страх ме е да не си избодат очите, ще бъдат може би 16 деца...дано не всички дойдат, че едва ли ще оцелея. Всички познати ми казват, че няма нужда от много храна, защото няма да ядат, но аз все се тревожа да не ми да останат гладни децата. Мислех за сандвичи от франзели с домати и краставички, шунка и т.н., но няма да имам време, направо от работа ще ходя там. Значи всичко трябва да е купено и готово предварително, а пицата направо ще ми я доставят там. За 16 деца ще поръчам 3 пици = 24 парчета, трябва да стигнат.
Благодаря ви! :923
Моркови, краставички - нарязани на лентички, обикновено моного вървят. Мандарини - лесно се белят, някоя и друга ябълка, банани. За ядене пица и торта са си съвсем достатъчни, да не говорим, че солетите и пуканките така запълват коремчетата, че не остава място за друго. Може би и минерална вода, че само сок ще е много сладко :)
Аватар
dexter
Философска система

Мнение от dexter »

Иска ми се да кажа и нещо на Нели, обаче не знам какво.... Само видам какво ме чака и мен след някоя и друга годинка, много по-скоро, отколкото ми се иска или съм подготвена :). Не че имам идея как човек би могъл да се подготви за такива деликатни неща. Нели, може би не е нищо сериозно, а просто пубертет. Знаеш, как децата трябва да преминат през определени периоди, да намерят сами отговорите и просто няма как да им се помогне. :923 :329
Ася

Мнение от Ася »

Dex, благодаря за идеите! :923

Минавам само да ви покажа изключително красиви неща, като стигнете най-отдолу на страницата, има линкове към още десетки страници

http://starnika.net.ua/post228153350" onclick="window.open(this.href);return false;
Заключено