* По рецептите на Йоли: Бял хляб без месене
http://yoli-www.blogspot.com/2010/03/blog-post_20.html" onclick="window.open(this.href);return false; и Полезно хлебче за 5 минути
http://yoli-www.blogspot.com/2010/03/5.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Преди време открих в Интернета тези хлебчета на Йоли и се запалих по тях. Първото направих с бяло брашно. Много ми хареса и от тогава, когато реша да ям хляб, не купувам, а си приготвям с микс от пълнозърнесто, ръжено, типово, царевично брашна, трици или пшеничен зародиш и слагам вътре или поръсвам с каквито имам семена под ръка - слънчогледово, ленено, сусам, овесени ядки и т. н. Пека в различни форми. Освен това стават и различни на вкус, в зависимост от това, кое брашно надделява в съставките.
5– минутно хлебче
15 г прясна мая или 3.5 г суха
1 ч.ч. хладка вода
2 с.л. олио или зехтин
1 ч.л. захар
0,5 ч.л. сол
1 и 1/2 - 2 ч.ч. брашно /бяло или микс с други брашна – пълнозърнесто, типово, ръжено, царевично. Може да се добавят овесени или пшеничени трици/
1 пълна с.л. микс от семена (маково, сусамово, слънчогледово, тиквено, ленено)
Ако се ползва прясна мая, тя се разтваря във водата. Ако се ползва суха - смесва се с пресятото брашно.
Към водата се прибавя мазнината, солта и захарта. Постепенно се сипва брашно, като се бърка с лъжица, докато се получи много гъсто, лепкаво тесто. Трябва да се усети, че вече е трудно да се обърква с лъжицата.
Формата или тавата за печене се намазва с мазнина. Сипва се тестото, поръсва се със семената, покрива се с кърпа и се оставя на топло да втаса.
Пече се в предварително загрята фурна, при 180 С, около 25 минути.
По този начин може да се направи хляб с различни брашна, семена, ядки и подправки.