Дивият чесън e растение, което е много разпространено в България. Той е познат под много имена – левурда, сибирски лук, мечи лук, леорда, горски чесън и др. Като най-разпространени са див чесън и левурда. Латинското наименование на дивия чесън е Allium ursinum, където ursus означава мечка. Интересен факт е, че първата храна на мечките след зимен сън е именно дивия чесън.
[img]http://gotvach.bg/files/lib/600x350/ram ... arlic2.jpg[/img]
Дивият чесън расте сред широколистни гори в богати на хумус почви до 1000 – 1200 метра надморска височина. Той може да бъде отглеждан и в леха в градинката в двора.
[img]http://1.bp.blogspot.com/-XeSqFUWm9ZI/T ... %D0%BD.jpg[/img]
:idea: Листата на растението са близки до момината сълза, която е отровна. :idea: За да се уверите, че сте набрали див чесън разтъркайте малко прясно откъснато листо и ще доловите мек аромат на чесън. А най-добре, когато отивате за първи път да берете левурда се уверете, че може да разчитате на човек, който я познава.
Когато берете левурда можете да взимате дръжката заедно с листото. По-късно при обработката можете да отделите листата от дръжките и да замразите дръжките. През годината можете да използвате дръжките като подправка. Можете разибра се, да замразите и листа.
Най-доброто време за бране на див чесън е във времето от март до края на април и началото на май. Важно е да се отбележи, че трябва да наберете див чесън преди времето на цъфтеж. Тогава хранителните и лечебни качества са най-силни. За тях има много информация в Интернет, която можете да разгледате.
ПЕСТО ОТ ЛЕВУРДА:
Необходими продукти:
студено пресован extra virgin зехтин – 1 или повече бутилки, зависи от количеството левурда, което сте набрали.
сол – морска, хималайска или каквато ви харесва.
захар – кафява или рафинирана, както ви харесва.
ябълков оцет.
Стъклени буркани, които се затварят добре.
Начин на приготвяне:
Преди да започнете в подходящ съд добавяте малко захар, зехтин и морска сол. Докато накъсвате листата ще се разтопят захарта и солта.
Измивате и изчиствате листата на левурдата, като отделяте дръжките и ги замразявате за ползване през годината. Добавяте малко накъсани листа и с пасатор започвате да разбивате по малко и с разбъркване. От време на време опитвате на вкус.
След достигане на подходяща консистенция започвате да разпределяте по буркани. Като пълните всеки буркан оставяте един пръст отгоре и доливате зехтин. По този начин се получава тапа, която запазва пестото.
След като сте сложили зехтин на всеки от пълните буркани затваряте хубаво и ги нареждате в хладилника.
През годината с малко песто можете да направите сос или дресинг за салата. Приготвяте по-овкусена каша като се добавят още оцет, вода, зехтин, кедрови, орехови ядки.
[img]http://www.hera.bg/im/10045.w625.jpg[/img]
ВНИМАНИЕ: Левурдата е неколкократно по-силна от обикновения чесън с който сте свикнали. Сваля кръвното! Консумирайте с мярка. Пестото е за подправка, а не за наяждане. Също и при използване на свежи листа. Не повече от едно листо в общия съд за салата.