Чийзкейк /от колежка ми е рецептата/:
Необходими продукти:
2 пакета обикновени бисквити /може и с друг вид бисквити/
2 пакетчета краве масло от по 125 г или 1 масло от 250 г
2 пакетчета Сирене Крема или Маскарпоне /но е скъпо/
1 заквасена сметана от 400 г или от сладкарската сметана
5 с.л. пълномаслено кисело мляко
2 ванилии
5 с.л. захар
1 буркан със сладко от ягоди, малини, боровинки, къпини или горски плодове
Начин на приготвяне:
Бисквитите се натрошават на дребно. Забележка: Да не се прави ръчно, а с хаванче за счукване на орехи! /стават мазоли и мехури на пръстите иначе, затова/ Към ситните бисквити се добавя предварително разтопеното масло, на котлон, да е течно като олио. Размесва се хубаво, да стане като тесто, и се разстила като блат върху тавичка.
Сиренето Крема или Маскарпонето се разбърква в отделен съд заедно със заквасената сметана, киселото мляко, захарта и ванилиите, до получаването на гладка хомогенна смес. Тази смес се разстила равномерно върху блата от бисквитите и маслото.
Накрая сладкото се нанася върху тортата на тънък слой, да стане на вид като цветна глазура, с която е покрит чийзкейкът.
Тавата се слага в хладилник да престои минимум 12-24 часа. За да попие хубаво блата. Ако можете да издържите толкова време де
, без да го нападнете...
П.П. Ако тавичката се сложи във фризера или в камерата вместо в хладилника, чийзкейкът става
сладолед Чийзкейкът по принцип е торта, подходяща за
лятото. Да ви е сладко!