Kleo написа:Чери,
Днес с Нели си говорихме за теб.
Попитахме се нужно ли е някоя от нас да живее в друг град, за да намерим начин да я видим...
Деска, не разбрах въпроса - честно.
Обаче се замислих.... и знаеш ли покрай тоя форум съм правила мини-форумни срещи в няколко града на България. В Хасково се видях с Еми - с ник
emi-1. В Севлиево се срещнахме с
Линди. В Горна се виждаме с
Елисчето, но си спомняш, че и до Перник сме ходили за да се срещнем с нея. В Черни Вит редовно ходим и се виждаме с
Цони. В Разград вече няколко пъти с
Цвети - cvety_rz. Във Варна сме се събирали със
Зори, Нелката, Декстър, Поли...... И ако щеш дори - в испанския Алкала де Енарес се прегърнахме и изкарахме няколко часа с
Ванчето.
Бих перифразирала въпроса, но има ли смисъл,
Деси? Аз съм си тук. Винаги. Когато пътувам, пак съм налична. И съм готова да реагирам. Да бъда.
Kleo написа:Та... кога ще пием капучино или :1211
Вторник. Иначе аз съм свободна по цял ден и следобедите ми е особено удобно, защото навън е хубаво времето.
Ели, страхотно е, че си намерила начин да запишеш Ивайла на балет

. Когато има желание, има и начин. Да, изтъркано е, но е самата истина. Аз, за да намаля натовареността на Бела откъм тренировки, също направих компромис. И вместо тя да ходи в клуба, който е близо до Младост, сега тренира на двойно по-голямо разстояние (и като километри, и като време), което за град в София е мега гадно, защото има кански задръствания...... Но - да, аз (а и тя) искам да тренира и.... щом има желание, има и начин.
Що се отнася до Анджи, ако прецениш, че тя трябва да се занимава също с нещо физическо, ще намериш как да я убедиш, че трябва да е така и ще започне. Децата са гъвкави. И освен това са приспособими, колкото и в началото да са изплашени.
А ако си говорим за входни нива, понеже ти си писала, за мен това е най-великата безмислица на любимците ми от МОН - ЕСТЕСТВЕНО, че през лятото децата са забравили почти всичко.... и за едната седмица, през която уж правят преговор преди ВН, нищо не могат да си припомнят... Но това е следствие на умопобъркани решения на едни насадени на работните си места хора, които не мислят. Или ако мислят, то схващат, че не играят ли по нечия свирка, ще си загубят работата. Това ми е мнението. Правят се ненормални учебни програми, в добавка на които има и зле списани учебници. Толкова за българската образователна система.
ellis_stoyanova написа:
Чери,нали знаеш,че през цялото време бях с вас на разходки и с такова трепетно очакване гледах всички снимки,че сякаш и аз бях там.Обичам когато ме "разхожда"из вашите пътешествия.Нямам възможност да обикалям за сега,но пък имам приятелки,които да ме "разхождат"из приказни места
Елисче, аз съм сигурна, че ще дойде времето, когато ти самата ще обикаляш и ще разказваш за това. Просто съм сигурна.
Аз си изкарах наистина добре за кратките 5 дена в Швейцария - то дори 1 от тях си го минах само в пътуване

. Харесва ми ВСИЧКО там.... освен цените, де, но техният стандарт на живот е такъв, че цените не ги стряскат. Харесва ми тишината, спокойствието на столицата БЕРН!! Боже, колко е спокойно там, а като се насложи и жълто-оранжевата феерия на есента, но наситените, "гъсти" нюанси на тези цветове, и просто се размазваш..... почти се разтваряш в багрите, сякаш просторът става огромен, всмуква те и има място и време за всичко. Да мислиш, да съзерцаваш, да откриваш, да ходиш, да се усмихваш...... Последния ден в Берн ходих из улиците му - покрай реката, в еврейския квартал, до университета, стария град и се усмихвах... нямаше никаква причина. Бях сама, но се чувствах..... може и да кажа на мястото си.
Нелка, признавам си - 2 пъти прочетох седмичния ти график и

..... Не шапка, капела с голяма периферия ти свалям..... Не знам как съчетаваш най-вече тези 3 неща - да си майка, да работиш и да учиш. Прекрасна си..... Аз малко се поиздъних в това отношение - от 10 септември насам нито работя, нито уча...... само от майчинството не съм абдикирала...... Мога да кажа, че зорът за тази една година, през която бях на борсата, да науча 100 неща, да напредна в професията на графичен и уеб дизайнер, по някакъв начин ме умори, дори.... бих ползвала думата - "отврати". От сутрин до вечер на компютъра, задачи, които нямат отлагане, защото някой сайт "плюе" грешка...... все нови и нови неща, които уча с огромен зор, защото мозъкът ми продължава да си е същия - планиран и осъществен да учи лесно езици, както и да възпроизвежда художествени текстове, много трудно се справя с техническата част...... Дори на моменти все още се улявям да се питам "Защо, бе, Анелия, го правиш като не ти иде отвътре?!".... И пак се увлякох за себе си да говоря....
Нели написа:Иначе Вили се е заела да проучва университети и да си избира къде да учи следващата година. Засега иска да учи на немски, казва, че този език ѝ липсва. Това означава Германия и евентуално Австрия, но там май е по-скъпо. Не зная въобще за какви пари става дума и как и доколко бих се справила с това. Е, надявам се все пак баща ѝ да се включи.
Дано баща ѝ да се включи и Вили да отиде на мечтаното място. Много искам историите за умните, способни, възпитани и трудолюбиви деца да имат хубаво продължение. Искам този пример....., а и децата като Вили го заслужават.
Сиренце написа:Не зная дали съм писала, но Сиана учи Химично инженерство на немски език в ХТМУ. В други университети също има най-различни специалности на немски. Ако не държи да учи в Германия, това си е опция.
Между другото, Сиси е много доволна от това обучение - всички предмети, без изключение, се водят на езика, на български почти не се говори, а и според нея преподавателите говорят отличен немски и изискват това и от студентите. През лятото имат 1 месец стаж в Хамбург, където трябва да си изберат област, в която биха искали да работят и от следващата година практиките са в този конкретен завод (или там каквото е). Дипломната работа се пише в Германия, защитава се и там, и тук и в резултат се получявят две дипломи. Съответно може да изкара магистратура, ако иска, в немски университет.
Цони, не - не беше писала. И аз не знаех къде е продължила Сиана. Признавам си, че всичко, което си описала за ХТМУ ме ИЗНЕНАДА и то доста приятно. Желая на Сиси да има прекрасно студенство.... и ако може да заобиколи по някакъв начин простотията на Студентски град....... поне най-долната.
И нещо друго да споделя..... вече не знам нито с кого да говоря, нито как да променя каквото и да било. Бела вече е 6-и клас. Още от миналата година хубавият им силен и дисциплиниран клас почти се разпадна. Към този разпад тази година се прибавиха и редовните бягства от часове, вулгарни приказки по адрес и на учителите включително, а по между си какво си разменят...... не е за цитиране. Едва месец е минал от началото на годината, а класната почти всеки ден пише постове в групата на родителите на децата от класа, в които цитира забележките от колегите ѝ, които се вписват ежедневно в дневника. Едни и същи номера на ученици присъстват в тези забележки - с много малки вариации. Под постовете на класната няма никаква реакция. НИКАКВА. Дори..... групата не се отваря от родителите, защото тези постове се виждат от 3-4 човека.... Стигна се дотам, снощи Бела да ми каже: "Мамо, мечтая си да дойде зеленото училище (а то се прави през месец май обикновено), за да може всички да заминат за него и да си останем 5 човека в клас, за да е тихо и да чувам в час."
Пиша го, защото съм безсилна. Днес коментирах в групата:
"Знаете ли - на мен ми омръзна да чета едно и също в тази група. И се обръщам както към г-жа Атанасова, така и към ВСИЧКИ родители, които са нейни членове.
В този клас, в крайна сметка, има и други деца - онези номера, които не виждам никога в постовете тук. Ако в 1 учебен час няма дисциплина, то няма и учебен процес в него. Но за сметка на това в този час присъства целия клас. Това, че някой говори, смее се, обижда и т.н. не засяга само него, а и останалите.
Аз предлагам в най-скоро време да се направи родителска среща РОДИТЕЛИ-УЧЕНИЦИ-УЧИТЕЛИ. Да се изговорят проблемите. Да се обсъдят ситуациите. Да се набележат някакви мерки. И всеки един да поеме своята част от отговорността така че тази история с калпавата дисциплина да престане."
След мен е пълно мълчание. Никой не е взел отношение. Обаче аз вече се притеснявам моето дете къде отива всеки ден. Как е възможно деца на по 11-12 години да не могат да бъдат усмирени и да има дисциплина в час?