МЯСТО за сладки разговори през 2020

Свобода на словото
Заключено
Аватар
Нели
Философска система

Re: МЯСТО за сладки разговори през 2020

Мнение от Нели »

Деси, не мисля, че признаване или непризнаване на усилия е имало нещо общо с решението. По-скоро са търсили вариант, при който ще има по-малко недоволство от страна на родителите. А повярвай ми, има мнооооого родители, които ще вдигнат патардия, ако случайно детенцето им не успее да влезе там, където са си наумили. И няма да винят себе си или детето за неуспеха, а учителите, училището, МОН, системата и т.н.
Ситуацията е като с края на учебната година - няма да върнат децата в училище, защото иначе някои родители ще протестират. Това е всичко.

Колкото до усилията - да, така е, много учители и много деца положиха усилия. И много деца масово преписват по електронните тестове. Бах вкъщи докато Ани имаше класно по математика и ѝ "помогнах" за едната задача, като погледнах какво е написала и ѝ казах "На твое място бих проверила изчисленията си пак". Въпреки тази почти символична помощ, се чувствах зле, че съм се намесила. Направих го, защото тя получаваше невъзможен отговор, знаеше, че е невъзможен и беше доста притеснена. Ани разбра, че подхода ѝ към задачата е верен, повтори изичсленията и си реши сама задачата.

На следващия ден обаче в общ видеоразговор (в междучасието с друга учителка, докато тя беше "излязла") съучениците ѝ един през друг се хвалеха как на класното ползвали Photomath - приложение на телефоните си, при което снимаш задачата и то ти дава решението. Всъщност аз така разбрах, че такова приложение съществува. И разбира се в този момент чувството ми за вина за "подсказването" изчезна.

В този контекст, ако на изпитите дадат материал, изучаван дистанционно, много деца няма да се справят с него. И причината няма да е лошото преподаване на учителите, а липсата на истинско научаване от страна на част от учениците. Хубаво би било да се даде такъв материал, за да изпъкнат именно децата, които действително са учили. Сега те имат същите оценки като тези, които са преписвали на воля. Но за съжаление, мама и тати ще набедят за неуспеха учителите и некачественото дистанционно обучение, вместо да осъзнаят, че децата им не са учили, а са преписвали.
"Когато всички мислят еднакво, никой не мисли достатъчно" Уолтър Липман
Аватар
Kleo
Вятър в косите...

Мнение от Kleo »

Ама те преписват и в часовете. Успяват, наистина. Както и да е, темата е дълга.
Е, аз не се чувствам прецакана. Ни най-малко.
Още повече, че моят предмет е от тези, от които нищо не зависи за успеха на децата.
Аз дадох, каквото можах. Видях у повечето си ученици истинско старание.
Общо взето, моите наблюдения от процеса са следните:
Които ученици си учеха преди, учеха и сега.
Онези учители, които преподаваха както трябва преди, го направиха и сега.
Синът ми е на 20. Изживявам мечтите си. Центрирана и щастлива съм :)
Аватар
Нели
Философска система

Мнение от Нели »

Kleo написа: 08 Май 2020, 19:32 Които ученици си учеха преди, учеха и сега.
Онези учители, които преподаваха както трябва преди, го направиха и сега.
Точно! :524 :524 :524
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка

Мнение от cchery »

Здравейте, момичета. Много сте писали от сряда насам. Изчетох всичко и първо към Ванчето:
Ванчето написа: 08 Май 2020, 09:48
Много ме е срам, иска ми се да си заровя главата в пясъка, как пропуснах да честитя рождения ден на Бели! Знам, че оправданията в случая са излишни..............
Повярвай ми, само последната част от мнението ти е релеванта...... Няма нужда да се извиняваш или оправдаваш.... Ванче, за мен е щастие, че въобще пишеш тук и си част от това място.... И знам, че винаги си добронамерена, както и че каквото и да направиш и напишеш, то е от сърце..... Без значение кога го пишеш. :922 :922 :922

Аз също пропуснах да поздравя Елисчето с новия живот в тяхната фамилия :954 , но пък сега желая на малката Габи да е здрава и да се научи да обича така, както леля ѝ умее... :329 :329 :329

Елисче, усещам болката и разочарованието ти от проблема, който се е създал на работното ти място. Ами наистина е много трудно да повярваш, че след всички компромиси, които си направил в името на добрата атмосфера и това непосредствената ви дейност в офиса да вървят гладко, не получаваш признание, а напротив - обвинения. Не знам дали съществува изобщо като вариант, но ми се струва, че... трябва да намериш начин да се изолираш от всичко това, защото струва ми се - то ще продължи, ако и колежката ти продължи да работи.
ellis_stoyanova написа: 08 Май 2020, 17:34 Знаете ли какво чувам през терасата-безкраен детски смях,викове и веселба....за първи път от месеци.....децата са навън и сякаш нищо не е било...изтръпнах като ги чух
Да, Ели...... и нашият парк се изпълни с живот и няма по-зареждащ и обнадеждаващ глъч от тоя... аз също много се радвам да видя всички тия непознати за мен хора в парка.

По отношение на статията за МОН, дистанционното обучение и намаления материал за НВО и ДЗИ, аз писах в другия форум - ОБРАЗОВАНИЕ. И го писах преди да прочета вашата дискусия. След което дойдох тук.... и видях, че с Нели сме на едни и същи позиции. :954

В светлината на написаното от Нели:
Нели написа: 08 Май 2020, 19:29 Но за съжаление, мама и тати ще набедят за неуспеха учителите и некачественото дистанционно обучение, вместо да осъзнаят, че децата им не са учили, а са преписвали.
смятам, че решението на МОН е най-удачното. Нека всеки поеме своята част от отговорността и да търси вина у себе си. Защото наистина - ако беше останал целия материал, вкл. и този, преподаден по време на дистанционното обучение, крясъците на и без това кресливите, но не много умни родители (цитат от Нели) щеше да стигне до Млечния път.... и обвиненията щяха да само и единствено в нивата на МОН...., които не желая да защитавам по никакъв начин, но считам, че все пак направиха така, че образователен процес да има.... И същевременно съм адски съгласна с автора на статията:
Цари голям страх от уроците чрез компютър, иначе смятани за образованието на бъдещето! Голям страх за това, поради което години бяха писани програми, проекти и харчени пари!
Сигурно от 10 години насам вървят проекти по програма за Медийна грамотност в училище, а един микроскопичен вирус ни показа, че това са само усвоени средства и НИКАКВИ умения и знания!!!! Които учители се справиха бързо и качествено в началото на дистанционното обучение, го направиха, защото те така или иначе са ИТ грамотни, а не защото МОН и е провеждал обучения по темата....

Иначе какво да ви кажа?! У нас в момента има майстори - сменяме дограмата в детската, ще слагаме и пердета там, както и в спалнята ни. По-късно чакаме да доставят подматрачните рамки на детските легла, а както е тръгнало - май и тапетите ще доналепим (тези тапети, които са около дограмата). Имахме планове с Момчил следобедно да ходим на излет в планината над Панчарево, но май ще го оставим за утре - дават времето да е страхотно.

Вие какво правите днес?
"Умният мислещият човек по правило се съмнява във възможностите си, когато е изправен пред неизвестното."

Радостина А. Ангелова - поетеса
Аватар
Нели
Философска система

Мнение от Нели »

cchery написа: 09 Май 2020, 10:35 Вие какво правите днес?
ХОДИХ В МОРЕТО!!!
След цялата простотия със забраните в последните два месеца, нямаше как да напиша това с малки букви. :1062
По-точно бях на спортна ветроходна яхта в качеството на курсистка по спортно ветроходство, което няма много общо с ветроходството, до което се бях докоснала досега. Спортното ветроходство е много динамично, буквално непрекъснато има нещо за правене, а и е важно екипажът да работи в синхрон, защото понякога трима човека управляват едно платно, т.е. ако не се разбират с поглед и не са отработили стиковката помежду си, могат да станат големи бели - от изоставане в класирането до скъсани платна или дори пострадали хора.
Докато си на лодката имаш работа, просто работа. Зает си и нямаш време да осъзнаеш какво става. Но когато слезеш, разбираш, че през цялото време си бил щастлив!

Прибрах се у дома преди 15 минути и емоцията още е много, много силна. Имах нужда от това усещане за природа и свобода!
:934
Аватар
Kleo
Вятър в косите...

Мнение от Kleo »

Колко хубаво, Нели! :954 :954 :954 Морето, ах, морето! Много се зарадвах за теб.
Нели написа: 09 Май 2020, 16:17
cchery написа: 09 Май 2020, 10:35 Вие какво правите днес?
ХОДИХ В МОРЕТО!!! ... Докато си на лодката имаш работа, просто работа. Зает си и нямаш време да осъзнаеш какво става. Но когато слезеш, разбираш, че през цялото време си бил щастлив! Прибрах се у дома преди 15 минути и емоцията още е много, много силна. Имах нужда от това усещане за природа и свобода!
:934
Аз и вчера, и днес проверявах /-м/ тестовете на учениците си. Слушам музика. Готвя. Излизам до парка. И пак се заемам с контролните - оценяване и вписване където трябва. Тоест, бачкам си.

Разбира се, форумът ми си стои непрекъснато отворен, отвреме-навреме актуализирам страницата в търсене на нови отговори, които да прочета :329 Хубава неделя на всички! :922 :923
Аватар
Kleo
Вятър в косите...

Мнение от Kleo »

След малко аз и Хри ще ходим до Банкя, по-конкретно ще обиколим Алеята /Пътеката/ на Здравето, много се радвам за което, защото цял ден проверявам писмени работи, от сутринта и вече съм луднала пред този лаптоп!
Аватар
ellis_stoyanova
Със словото напред

Мнение от ellis_stoyanova »

Ех,чудисно е,Деси!Природата дарежда,както и морето,Нели...
Така ми се иска да усетя морския въздух,тогава когато пристигаш към морето и още преди Варна или Бургас започнеш да усещаш онази тъделичкаща влага в носа.Поемаш дълбоко въздух и затваряш очи...Толкова е хубаво
Воинът на светлината не си губи времето, за да се опитва да играе ролята, която другите са избрали за него.-П.Куелю

[url=http://postimage.org/][img]http://s28.postimg.org/5aihn4da1/335730_priroda_zima_zakat_doroga_krasnyj_192.jpg[/img][/url]

Има само един път към щастието:

да престанеш да се безпокоиш за нещата, които не са подвластни на волята ти.

Епиктет
Аватар
cvety_rz
Влюбена във вятъра

Мнение от cvety_rz »

Здравейте.
Природата наистина е много зареждаща. Сега, когато ви пиша чувам как птичките пеят, зеления двор е точно пред очите ми, черешите започват да се напълват и растат. Ами няма как това да не ми се отрази положително.
Деси, хубава ли ви беше разходката? Успя ли с проверката на контролните?
Нели, колко добре звучи ти и морето. Усещам как това те зарежда и ми е много хубаво.
Ванче, наминавай, когато можеш през тук. Липсваш! :922
Елисче, много са неприятни служебните проблеми и неразбирания с колеги. Неприятни, защото прекарваме много време на работа. Дори и да не са ти близки хората пак боли. Средно това са си 5 дена с по 8 работни часа. Не знам какво да те посъветвам. Жена на тази възраст едва ли ще се промени. Ако можеш по някакъв начин да я игнорираш......
Чери, вие вече май финализирате ремонта а :1028
При нас вчера беше голям екшън. Изгоря ни хладилника. Изгоря в буквалния смисъл. Целия вътре разтопен и храната овъглена и опушена. Добре, че не е успяла да се разтопи изолацията, че ако беше влязъл кислород вътре щяхме да изгорим по нощите. Та се наложи по спешност да си купуваме хладилник. Купихме си и печка, че и тя е доста стара и да не направи проблем. Страх лозе пази :)
В неделя Калинка има рожден ден. Поканили сме 3 дечица на гости в нас. Дано да е хубаво времето, че планираме водни битки. Ини си покани само 3 приятелки, защото ако са повече родителите се притесняват. Не ги съдя. Всеки живее според убежденията си.
Не знам как е при вас, но при нас живна. Хората са по лулиците и парковете, децата играят и се разхождат. Лиспваше ми всичко това.
Вярата не прави нещата лесни, прави ги възможни!
Аватар
Kleo
Вятър в косите...

Мнение от Kleo »

Разходката беше екстра.
Не съм проверила контролните още, защото имам 12 паралелки общо, което прави около 300 писмени работи.
Цвети, прочетох те с огромно удоволствие.
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка

Мнение от cchery »

cvety_rz написа: 12 Май 2020, 11:27 Не знам как е при вас, но при нас живна. Хората са по лулиците и парковете, децата играят и се разхождат. Лиспваше ми всичко това.
Това, Цвети, е много на място - и аз се радвам, че животът отново пулсира и ми напомня какво мога да изгубя, ако не съм внимателна, съвестна, но най-вече БЛАГОДАРНА... Някак си аз оцених нещата, които ме заобикалят, от друг ъгъл. И това мен ме впечатли и попромени.

Чакам Бела да се изкъпе, за да гледаме заедно "Хавай 5-0" - много любим ни стана и на двете този сериал и сега по Фокс следим епизодите от първите сезони. ☺️

Обаче в момента пиша от тела и много се измъчвам... Иначе неделя с Момчил ходихме на излет в Плана. Бяхме над 5 часа в движение, беше слънчево и ясно, тихо и зелено. Имахме нужда.

Иначе ремонтът в детската е на 98.5% готов. Събота и по понеделник имахме майстори у дома
. Излишно е да споменавам, че и двата дена си отчистих... Направо ми писна... Но пък стаята на децата стана толкова уютна... Само с тапетите ми е трудно да преглътна, че не помислих как да ги балансирам по-добре..., но мисля, че постфактум взех добри решения.

Днес купих нови летни гуми на колата -ще ги сменяме в четвъртък. Вече ми мирише на море. Дано не ни прецакат с карантина обаче...

Цвети, да си готвиш с кеф на новата печка😀. При това не само ти😝. Досега не бях виждала така разтопен хладилник, както вашият. От един хладилник човек очаква да е студен, а не огнено горещ🤭. Добре, че не се е подпалила цялата къща.
Това е набързо от мен. Утре повече.

Лека нощ!
"Умният мислещият човек по правило се съмнява във възможностите си, когато е изправен пред неизвестното."

Радостина А. Ангелова - поетеса
Заключено