Ver написа:Асе, пожелавам Ева да се справи по-бързо и безболезнено с тъгата
-----------
Аз тези седмици "затънах" в библиотека "Езотерика и мистика" .
Първо прочетох поредната книга на Д. Чопра
"Живот след смъртта. Тежестта на доказателствата" , а сега съм се гмурнала в книгите на
Карлос Кастанеда - "Учението на Дон Хуан", "Една Отделна Реалност" и "Пътуване към Икстлан", след това ме чакат още 3
Искам да ви пусна само един цитат от думите на Дон Хуан (индианец от племето Яки в Мексико- магьосник, човек на знанието,
виждащ):
"... един човек на знанието живее действайки, а не мислейки за действието, нито пък мислейки, какво ще мисли, когато приключи действието. Човек на знанието избира Път със сърце и го следва. И тогава той гледа, радва се и се смее. Тогава вижда и знае. Той знае, че изобщо живота му ще свърши твърде скоро. Той знае, че както всеки друг не отива никъде. Той знае, защото вижда, че нищо не е по-важно то нещо друго. С други думи, човекът на знанието няма чест, няма достойнство, няма семейство, няма име, няма родина, а само живот който се живее (Марианче, това да ти напомня за нещо?!
), и при тези обстоятелства неговата единстваена връзка с ближните му, е неговата контролирана глупост. Така човекът на знанието прави усилие, поти се и пухти и ако човек го погледне, той е просто като всеки обикновен човек, само че глупостта на неговия живот е под контрол. След, като нищо не е по-важно от нещо друго, човекът на знанието избира кое и да е действие и го извършва така сякаш то има значение за него. Неговата контролирана глупост го кара да казва, че това което прави има значение и го кара да действа, сякаш е така, но все пак той знае, че не е. Затова, когато изпълни действията си, той се оттегля в покой и дали действията му са били добри или лоши, полезни или не, това вече не е негова грижа. ... "За мен, в този момент книгата ми се струва завладяваща.
Ех, Вер, как ми напомни само за тези книжки! Аз съм ги чела на... 15 години и като сложите в сметката, че сега съм на 35... направо ги бях забравила. Сега обаче, като прочетох този цитат, си мисля, че съм го чела... вчера. Явно ме е бил впечатлил. Предполагам, че ако ги прочета отново, ще открия в тях неща, които не съм видяла тогава.
Аз пък напоследък чета - нали няма да ми се смеете? - книги по физика. Ама съвсем по физика - учебници. Открих, че физиката нещо съм я позабравила повече, отколкото ми се иска. Подсетих се покрай това, че имах повод да се сетя за учителя ми по физика от училище. Сега като го пиша, си давам сметка, че и от тогава са минали 20 години, както от книжките на Кастанеда.
Само да ви пусна мухата за съвременните френски писатели. За по-старите французи няма какво да говорим - Юго, Зола, Мопасан, Дюма, Пруст (много харесах този писател), Русо, Егзюпери... Преди няколко години открих един много готин съвременен писател - Ромен Гари. Ето
тази книжка прочетох за първи път от този човек. Хм, да ви кажа честно, това беше шреди около... 20 години... почти - бях на 16. Запомнила съм почти дума по дума началото на "Животът пред теб": "Първото, което мога да ви кажа, е че живеехме на шестия пеша, което за мадам Роза, с всичките тия килограми на гърба й, беше истински източник на ежедневие". Повтарям пак, цитатът е по памет, но е толкова впечатляващ, че съм готова да се обзаложа с вас, че ако откриете този роман и ме проверите, ще има поне 95% съвпадение. Опитайте! в по-ново време прочетох още 2-3 негови неща (Корените на небето, Обещанието на зората, Нощта ще бъде спокойна), все добри, но най-впечатляващи за мен са "Голям гальовник" (това е питон!) и "Животът пред теб". Другият, още по-съвременен французин, който открих миналата година е льо Клезио. Прочетете нещо от този човек! Аз лично прочетох
"Революции", като ми остане време, ще си намеря още нещо.
Впрочем, като се замисля, едни най-готините писатели или поне най-широките в хубавия духовен, емоционален, интелектуален и литературен смисъл, са все пилоти на самолети - Егзюпери, Ромен Гари, Ричард Бах. Явно широтата на полета със самолет има нещо общо. Дон Хуан на Кастанеда, а и самият Кастанеда, не са пилоти, но пък чрез мескалина се превъплъщаваха в... май беше гарван (или някаква подобна птица) и летяха, т.е. там широтата е безспорна.
Впрочем, Мари, Амели Нотомб й се каня втора година и още не съм стигнала до нея, благодаря, че ми напомни!