"Внимание храна"

Аватар
cchery
Завършена форумна мечка
Мнения: 7927
Регистриран на: 19 Авг 2010, 11:12

ИЗМАМАТА КОКА-КОЛА

Мнение от cchery »

Какво се случва с тялото след пиене на кока-кола?

След 10 минути. 10-те чаени лъжички захар, съдържащи се чаша с кола, нанасят съкрушителен „удар” по целия ви организъм и единствената причина, поради която не започвате да повръщате, това е фосфорната киселина, която потиска действието на захарта.

След 20 минути. Настъпва скок на инсулина в кръвта. Черният дроб превръща цялата захар в мазнини.

След 40 минути. Поглъщането на кофеина е завършено. Вашите зеници се разширяват. Кръвното ви налягане се увеличава, защото черният дроб изхвърля повече захар в кръвта. Блокират се аденозиновите рецептори, като по този начин се предотвратява сънливостта.

След 45 минути. Вашето тяло увеличава производството на хормона допамин, стимулиращ центъра на удоволствията в мозъка. Същият принцип на действие има и хероинът.

След час. Фосфорната киселина свързва калция, магнезия и цинка във вашия стомашно-чревен тракт, ускорявайки метаболизма. Увеличава се отделянето на калций чрез урината.

След повече от час. В „играта” се включва пикочогонното действие на напитката. От организма ви се извеждат калцият, магнезият и цинкът, които се намират във вашите кости, а така също и натрият. По това време вие вече сте станали раздразнителни или вяли. Цялата вода, съдържаща се в кока-колата, се извежда с урината.

Всъщност, когато надигаме студената бутилка с кока-кола, за да се насладим на безспорната й свежест, знаем ли в действителност какъв химически „коктейл” изливаме в гърлото си?

Активната съставка на кока-колата е ортофосфорната киселина. Поради нейната висока киселинност цистерните, използвани за транспортиране на концентрат на кока-кола трябва да бъдат оборудвани със специални резервоари, предназначени за висококорозионни материали.

Coca-Cola Light

Нека надникнем в „анатомията” на един от най-рекламираните продукти на компанията „Кока-Кола” - Coca-Cola Light без кофеин. Тази напитка съдържа Aqua carbonated, E150d, E952, E950, E951 , E338, Е330, Аromas, Е211.

Aqua carbonated - това е газирана вода. Тя възбужда стомашната секреция, повишава киселинността на стомашния сок и провокира метеоризъм - обилно отделяне на газове. Освен това, използва се не изворна вода, а водопроводна, преминала през специални филтри.

E952 - цикламова киселина и нейните натриеви, калиеви и калциеви соли. Заместител на захарта. Цикламатът е синтетичен химикал, има сладък вкус, който 200 пъти превишава сладостта на захарта, използва се като изкуствен подсладител. Бил е забранен за използване в хранителни продукти, тъй като представлява канцероген, предизвикващ ракови заболявания. През 1969 г. по нареждане на Управлението за контрол на хранителните продукти и лекарствата бил забранен за използване на територията на САЩ, тъй като той, както захарина и аспартама, предизвиква в плъховете рак на пикочния мехур. В същата година бил забранен и в Канада. През 1975 г. забраната обхванала и Япония, Южна Корея и Сингапур. Забранен е за използване в производството на напитки в Индонезия. През 1979 г. Световната здравна организация, кой знае защо, реабилитирала цикламатите, признавайки ги за безвредни.

E150d - оцветител, получава се по пътя на преработката на захар при определени температури, с добавяне на химически реагенти или без тях. В случая с кока-колата се добавя амониев сулфат.

E950 - калиев ацесулфам. 200 пъти по-сладък от захарозата. Съдържа метилов етер, който влошава работата на сърдечно-съдовата система, и аспарогенова киселина, която оказва възбуждащо действие на нервната система и може, с времето, да предизвика привикване. Ацесулфамът се разтваря лошо. Продуктите с този подсладител не се препоръчват за употреба от деца, бременни и кърмещи жени.

E951 (аспартам) - заместител на захарта за болните от диабет. Химически е неустойчив: при повишаване на температурата се разпада на метанол и фенилаланин. Метанолът е много опасен: 5-10 мл са способни да доведат до гибелта на зрителния нерв и необратима слепота, 30 мл могат да предизвикат смърт. В топлите газирани напитки аспартамът се трансформира във формалдехид, който е изключително силен канцероген. Документално потвърдени са редица случаи на отравяне с аспартам: загуба на съзнание, главоболие, умора, виене на свят, повдигане, силно сърцебиене, увеличение на теглото, раздразнителност, тревожно състояние, загуба на паметта, мъгливо зрение, припадъци, загуба на зрение, болки в ставите, депресия, спазми, заболявания на детеродните органи, загуба на слуха. Аспартамът може също да провокира следните заболявания: тумор в мозъка, множествена склероза, епилепсия, базедова болест, хронична умора, болести на Паркинсон и Алцхаймер, диабет, умствено изоставане и туберкулоза.

E338 - ортофосфорна киселина. Предизвиква раздразване на очите и кожата. Използва се за производството на фосфорнокисели соли на амоняка, натрия, калция, алуминия, а така също за органичен синтез, в производството на активен въглен и киноленти, за производството на огнеупорни материали, керамика, стъкло, торове, синтетични миещи средства, в медицината, металообработването, текстилното производство, нефтената промишленост. Хранителната ортофосфорна киселина се използва в производството на газирана вода и за получаване на съставки за сладкарски изделия. Известно е, че ортофосфорната киселина пречи на усвояването на калция и желязото от организма, което може да доведе до отслабване на костната тъкан, остеопороза. Други странични ефекти са жажда, обриви по кожата.

Е330 - лимонена киселина. Широко разпространена е в природата. Използва се във фармацевтичната и хранителната промишленост. Солите на лимонената киселина (цитрати) се използват в хранителната промишленост в качеството на киселини, консерванти, стабилизатори, а в медицината - за консервиране на кръв.

Аromas - неизвестно какви ароматни добавки.

Е211 - натриев бензоат. Използва се в производството на някои хранителни продукти, в качеството на бактерицидно и противогъбично средство. Към тези продукти се отнасят мармаладите, плодовите сокове, плодовите йогурти. Не се препоръчва за употреба от астматици и хора, чувствителни към аспирина. Изследване, проведено от британския професор Питър Пайпър, открило, че това съединение нанася значителна вреда на ДНК. По думите на Пайпър, натриевият бензоат, който е активен компонент в консервантите, използвани в повечето газирани напитки, не унищожава ДНК, но ги деактивира. Това може да доведе до цироза на черния дроб и дегенеративни заболявания, например, болест на Паркинсон.

кока колаИ така, какво се оказва? Ами, оказва се, че „тайната рецепта” на кока-колата е просто един рекламен трик. Каква тайна може да има, когато на всички е известно, че това е слаб разтвор на кокаин с консерванти, оцветители, стабилизатори и т.н. Т.е., това е легализирана кокаинова наркомания плюс чиста отрова, а диетичната кола е още по-лоша, защото аспартамът, който замества захарта в нея, е чиста невротоксична отрова.

Така че, ако не можете да си представите живота без кока-кола, възползвайте се от следните препоръки.

• Дистрибуторите на кока-кола в САЩ вече 20 години използват тази напитка за почистване на двигателите на своите камиони.

• Опитните полицаи в САЩ винаги имат в патрулните си автомобили по двадесетина литра кока-кола, за да измиват кръвта от шосетата след катастрофи.

• Кока-колата е чудесно средство за премахване на ръждивите петна по хромираните повърхности на автомобилите. За да отстраните корозията от акумулатора на автомобила, полейте го с кока-кола и корозията ще изчезне.

• За да отвиете ръждясал болт, топнете парче плат в кока-кола и омотайте болта за няколко минути.

• За да почистите дрехите от петна, излейте кока-кола върху мръсните дрехи, добавете прах за пране и пуснете пералнята както обикновено. Колата помага да се изчистят петната.

• В Индия за унищожаване на вредителите по селскостопанските култури някои фермери вместо пестициди използват кока-кола - така е по-евтино, а ефективността е напълно задоволителна.

Така че кока-колата безспорно е много полезен продукт. Главното е да се използва по предназначение, а не да се употребява вътрешно.


автор: Владимир ЙОНЕВ, ИЗТОЧНИК
"Умният мислещият човек по правило се съмнява във възможностите си, когато е изправен пред неизвестното."

Радостина А. Ангелова - поетеса
Аватар
Kleo
Вятър в косите...
Мнения: 15481
Регистриран на: 20 Авг 2010, 10:00
Местоположение: София

Re: "Внимание храна"

Мнение от Kleo »

В офиса съм, тук нямам възможност да гледам видеоклипове, затова само прочетох коментарите ви и се ужасих... :1053
Синът ми е на 20. Изживявам мечтите си. Центрирана и щастлива съм :)
Аватар
bobichan
От писане глава не боли
Мнения: 827
Регистриран на: 20 Авг 2010, 12:02
Обратна връзка:

Re: "Внимание храна"

Мнение от bobichan »

djiq написа: Много ми се иска да напиша по темата, защото не знам доколко филма е истина, но дори и да е само 50% пак е страшно. А защо не го излъчат по някоя от БГ телевизии? Защо не се дава гласност? Защо след много проблеми с производството на храна в БГ, аз не видях нито един от Уважаваните преподаватели от УХТ-Пловдив, където и аз завърших, да застанат и да си кажат мнението...., да предложат решение....
Защо се мълчи толкова много и дали след време, и тук ще се дават хапчета за концентрация на децата?????
Не се дава гласнот, защото така ще умрът цели многомилярдни индустрии. Как иначе ще могат да ти влагат развалените колбаси в новата продукция, ако не беше химията в разцвета си? Предполагам знаете, че при колбасите няма брак - той се връща на производителя и същия го преработва и "обогатява" с него новата продукция. Или адаптираното мляко или любимите ми бульончета, без които вече не можем да сготвим вкусна супа!
Така е като сме пуснали повече от 1 000 000 химикали в хранителната индустрия за около 30 години - ще се дават успокоителни на децата как не. Истината е, че учените не знаят какви са иситнските странични ефекти на тези химикали, а да не говорим какво става когато те се смесят! Работи се на принципа опит-грешка. Спомнете си колко много ни рекламираха Нутра суит (тоест аспартам) като здравословна алтернатива на захарта, а сега всеки знае че това е чиста отрова.
[url=http://www.vdahnovenia.bg/]Вдъхнови се за голямата промяна![/url]
Аватар
bobichan
От писане глава не боли
Мнения: 827
Регистриран на: 20 Авг 2010, 12:02
Обратна връзка:

Re: "Внимание храна"

Мнение от bobichan »

droidd написа:По-страшното, което той сподели, че въпросната салата се отглежда окъпана от химикали, бере се,пак се обработва с химикали и и се закача дата с 5 дена напред от датата на брането.От тогава се притеснявам да купувам плодове и зеленчуци внос, но в руското филмче споменават нещо подобно и за българските чушки. :126
Та и аз се питам, докога ще се мълчи по въпроса?
За съжаление "добрите" земеделски практики бързо се популяризират, а и ние учим бързо. За тукашните производители знам, че масово не спазват карантинните срокове - пръскат и берат, което означава че си хапваме топли, топли химикали. Но на фона на животински продукти хранени с антибиотици и растежни хормони, които на всичкото отгоре се усвояват много трудно от организма и са съпроводени с редица отпадъчни продукти, аз избирам химичния коктейл. Балансирам с био кълнове, отгледани у дома.
Имаше един сайт с независими изследвания на съдържанието на плодовете и зеленчуците по нашите магазини, но не се сещам как се казваше, ако се сетя ще пусна линк. Та там имаше всякакви болести - за всекиго по нещо, няма начин да не си харесаш.

Дроид, и аз много обичам сирена и кашкавали, но все повече ги избягвам и се уча да готвя вкусно и без тях. Сочат се като основния причинител на рака на гърдата и рака на простата - отново заради растежните хормони с които хранят животните. Да не говорим, че киселото мляко което купуваме, всъщнос си е мляко на прах.
[url=http://www.vdahnovenia.bg/]Вдъхнови се за голямата промяна![/url]
Аватар
bobichan
От писане глава не боли
Мнения: 827
Регистриран на: 20 Авг 2010, 12:02
Обратна връзка:

Re: "Внимание храна"

Мнение от bobichan »

Чери, много се радвам, че си пуснала тази статия. Това важи не само за Кока колата, а за повечето напитки от сорта на Дерби (толкова отдавана не ги употребявам, че дори не си спомням останалите марки), както и така наречените "натурални сокове". Скоро установих, че вече ги водят плодова напитка! Основното обаче е, което не си споменала и което важи за всички стимулани като кафе, кола, алкохол, Ред Бул и внимавайте - шоколада (нямам предвид суровия био натурален шоколад, а шоколадите от рода на Милка, Нестле, Своге и т.н. с доволно количество химия) и захарта е, че тази привидна бодрост се дължи чисто и просто на шока който си причиняваме на организма. А ние "уверени" от най-различни учени си мислим, че пиейки кафе сутрин ставаме по-бодри - да ама не! Ние започваме деня със стерс! При това стер, който вкарваме абсолютно доброволно. В резултат организма реагира точно като при стресова ситуация - увеличава се пулса, сърдечния ритъм, кръвната захар..., а ние си мислим че сме в по-добра кондиция. И за да се справи организма със този стрес изразходва огромни количества магнезий, калций и други важни за него минарали и витамини. След около 2-3 до 4 часа организма се е преборил, но се чувства като след битка и ние как наваксваме - изпиваме си още едно кафенце или си хапваме нещо сладко, за да си вдигнем кръвната захар. Целият цикъл се повтаря отново.
[url=http://www.vdahnovenia.bg/]Вдъхнови се за голямата промяна![/url]
Аватар
Kleo
Вятър в косите...
Мнения: 15481
Регистриран на: 20 Авг 2010, 10:00
Местоположение: София

Re: "Внимание храна"

Мнение от Kleo »

Отдавна ми се искаше да пиша отново в тази тема. Ще го направя сега. По време на изложението Стройко, пролет 2012, имаше щанд на "Жената днес", продаваха се стари списания за по левче. Купих си няколко, като едното беше посветено на ХРАНАТА, храненето, какво ни дава то, освен ясното. Някои неща ми се сториха доста интересни и ще си позволя да препиша някои цитати от статии. Дано и на вас ви бъде полезна и приятна тази информация:

Из статията "Всичко, което ядем, ни убива" на Михаил Заимов: "... Има ли спасение? Не яжте fast-food. Отговорът защо да не го правите се крие в самото име. Не е редно да се подхожда бързо към нещо толкова фундаментално като храната. Fast-food е създаден от безчовечието на американската духовна система, където човек е роб от раждането до смъртта. Изхождайки от богатия си опит по темата, те знаят, че един роб няма за какво да бъде глезен с време за храна. Нито с качество. На него му е необходимо точно количество запълване на стомаха, за да се чувства доволен в света, изрисуван от Чарли Чаплин в "Модерни времена". Самата храна се произвежда на конвейер (също американско изобретение) през целия път до устата ви. За да се печели време, автоматизацията при производството на този боклук е превърната в религия с нейния върховен бог - криво усмихнат Клоун, жадуващ за душите на децата ни. ... Не преяждайте. Хората преяждат на нервна почва. Продължават да се тъпчат дълго след като са се заситили. ... Масова практика е автоматичното солене на храната, без дори да е била опитана. ... Четете етикетите. ... Рекламата често е измамна и подвеждаща. ... Бъдете граждански нетолерантни към измамниците. Нашата сила е в покупателната ни способност. Да не купуваме стоки на такива фирми е начинът ни на борба за собствено оцеляване. Борете се за информираност. Не забравяйте, че живеем в среда, където сме заливани от неверни маркетингови трикове, алчност и контрабанда, логично промъкваща се между капките на контрола. Правете всичко по силите си да проследите произхода на храната. ... Пътуването не е естествено състояние на храната. Не е редно да ядем китайски чесън само защото е евтин. Присъединете се към движението на локаворите, ядящи местна храна от малки стопанства в близост до домовете им. ... Не яжте готова и замразена храна. ... Научете се да готвите, предайте знанията си на децата, жертвайте време от кариерата си, за да приготвите това, което ядете. Не е нормално да сте толкова взискателни към другите неща, които влизат в тялото ви, пренебрегвайки най-важното от всички. ..."

Из статията "За какво използваме храната, освен за хранене" - автор Виргиния Захариева: "История № 1. "Как ми се иска да имам топла, дебела, бавна майка, която да ми прави сладкишчета по цял ден", казва 9-годишният ми син. Леко се сдухвам, но бързо се окопитвам и каквато съм устата (горкото дете!) се навирам хитро в русите му букли и му казвам: "Ооо, не се тревожи, миличък, ти ще си вземеш точно такава жена." Следват викове и замеряне с пантофи из къщата. Нека видим какво съобщава детето чрез храната: Как ми се иска да имам = да му принадлежа, да съм само негова. Топла = уютна. Дебела = заземена, търпелива, мекичка. Бавна майка = на разположение, достъпна, присъстваща, виждаща го. Която да ми прави = майка, която ПРАВИ нещо с ръцете си. Сладкишчета = нежна. По цял ден = да ИМА ВРЕМЕ. Какво да правя - синът ми ме е избрал аз да го родя: бърза, тънка, заета, смешна, готвеща първо и второ, рядко десерт. Какви са тук тия розички в тортата? Ако можех да чувам, по-внимателно да се вслушвам в онова, което ми казват децата... Но как да стане това, като не чувам вътрешното си дете? ...
Синът ми е на 20. Изживявам мечтите си. Центрирана и щастлива съм :)
Публикувай отговор