На гости в кухнята на работещата домакиня :)))

Подфорум за нещата, които готвим всеки ден
Публикувай отговор
Аватар
dexter
Философска система
Мнения: 1363
Регистриран на: 19 Окт 2010, 12:14

Re: На гости в кухнята на работещата домакиня :)))

Мнение от dexter »

Аз сама ще се похваля :1062 :1062 - в нета случайно ми попадна рецепта на супа минестроне (гъста италианска супа). Снощи я готвих за втори път и стана много вкусна. Приготвя се доста бързо и общо взето със зеленчукови остатъци от хладилника и шкафовете. Давам линка към рецептата, която намерих, но аз правя вариации. Напр. слагам боб от консерва (ако е с доматен сосо, става страхотно), не слагам гъби, тиквички, пъщърнак и каквото друго нямам. А сега виждам, че съм забравила, че се готви със зехтин и по инерция съм сложила олио :plezya se :lol:
http://vkuhniata.wordpress.com/2009/06/24/minestrone/" onclick="window.open(this.href);return false;
Като я сервирате, може да сложете малко настърган кашкавал. Да ви е сладко :954 !
Аватар
Сиренце
Със словото напред
Мнения: 1652
Регистриран на: 13 Окт 2010, 13:58
Местоположение: Черни Вит

Re: На гости в кухнята на работещата домакиня :)))

Мнение от Сиренце »

Днес за обяд си направих мнооого вкусна салата:


МИНЕСТРОНЕ С ИЗВАРА

3-4 кисели краставички
5-6 маслини, нарязани на ситно
1 ч.ч. извара
2 с.л. кисело мляко
3 ореха
копър
Ако се прови за вечеря, може и чесън. За протокола - не можах да я изям цялата!
Смехурко

Re: На гости в кухнята на работещата домакиня :)))

Мнение от Смехурко »

Да се запиша в тази тема и аз :923

АРОМАТНИ САНДВИЧИ ПО ИТАЛИАНСКИ

Вчера спретнах на моите домашни любимци едни ароматни сандвичи по италиански - филии стар хляб наредени в тава, поръсват се със зехтин, нареждат се резенчета белен домат, подправя се с босилек (риган, чубрица каквото обичате), поръсва се обилно с кашкавал. Пече се само на горен реотан на най-високо ниво докато се запече кашкавала. Като се извади пак се поръсва с малко зехтин отгоре за аромат.

Омесих и постна питка с мая, а после и баница със сирене им правих, която стана много пухкава.
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка
Мнения: 7926
Регистриран на: 19 Авг 2010, 11:12

Re: На гости в кухнята на работещата домакиня :)))

Мнение от cchery »

КАРТОФЕНИ ГАЛОШКИ

Вземат се 5-6 големи картофа. Обелват се, измиват се и се разрязват на 2. Всяка половинка се издълбава с лъжица така че от картофа да остане картофена "гаванка" с дебелина около сантиметър.

Около половин кг кайма се омесва с подправки: кимион, чубрица, бял пипер, пресен магданоз и с така приготвената кайма се пълнят гаванките - преди всяко пълнене се слага по грахово зърно краве масло на дъното на картофа. Останалата кайма се омесва с предваритено накълцаните среди на картофите.

В средна тавичка се налива олио/зехтин и се намазва цялото дъно. Върху него се застила омесената с накълцаните картофи кайма. А върху нея се подреждат пълнените картофени гаванки. Долива се с вода така че да покрие "килима". В края на печенето върху картофите се ръси кашкавал или пък се поливат с разтворено във вряща вода топено сирене.
"Умният мислещият човек по правило се съмнява във възможностите си, когато е изправен пред неизвестното."

Радостина А. Ангелова - поетеса
Аватар
bobichan
От писане глава не боли
Мнения: 827
Регистриран на: 20 Авг 2010, 12:02
Обратна връзка:

Re: На гости в кухнята на работещата домакиня :)))

Мнение от bobichan »

Е хайде да се разпиша на бързо, че не съм се вясвала много отдавна.
Заленчуци на пара (броколи, гъби, грах, моркови) е ето този мой любим сос. Много свежа вечеря!
[url=http://www.vdahnovenia.bg/]Вдъхнови се за голямата промяна![/url]
Аватар
Cheva
Със словото напред
Мнения: 1526
Регистриран на: 31 Мар 2011, 11:32

Re: На гости в кухнята на работещата домакиня :)))

Мнение от Cheva »

Скоро научих една много лесна рецепта


ЛЕКА МАЙОНЕЗА БЕЗ ЯЙЦА

1 част прясно, подварено мляко
2 части олио ( за сега само с олио пробвах)
щипка лимонтозу ( може и с прясно изцеден лимонов сок)
слагате малко и после добавяте, ако не ви е кисело достатъчно
сол на вкус

Сипвате съставките в дълбок съд и с пасатор издърпвате от дъното нагоре.
Готово!
Ако ви стане гъста, разреждате с добавяне на мляко,
ако ви е течна - добавяте олио. :)
Съхранява се в хладилник и винаги се сгъстява още малко след това.
Трайност 10-на дена.
Може да си правите и вариации, аз направих и една чеснова. :222
"Когато няма къде да отидеш, ела на себе си!"
Аватар
bobichan
От писане глава не боли
Мнения: 827
Регистриран на: 20 Авг 2010, 12:02
Обратна връзка:

Re: На гости в кухнята на работещата домакиня :)))

Мнение от bobichan »

Това е много любопитна техника!
Може да я пробвам. Ако олиото ти е шарлан. Няма проблем. Пак е здравословно.
[url=http://www.vdahnovenia.bg/]Вдъхнови се за голямата промяна![/url]
Аватар
Cheva
Със словото напред
Мнения: 1526
Регистриран на: 31 Мар 2011, 11:32

Re: На гости в кухнята на работещата домакиня :)))

Мнение от Cheva »

На вкус е абсолютно същата като купешката, но тук знаем какво сме сложили. :954
"Когато няма къде да отидеш, ела на себе си!"
Аватар
bobichan
От писане глава не боли
Мнения: 827
Регистриран на: 20 Авг 2010, 12:02
Обратна връзка:

Re: На гости в кухнята на работещата домакиня :)))

Мнение от bobichan »

Определено знаем! А и ако мазнините, които сме използвали са студено пресовани, то тогава имаме почти 100% полезни калории. Аз майонезата напоследък я подмених с любимия ми сос от слънчогледови семки. Чиста не съм употребявала от мноооого време, но това ще го пробвам.
[url=http://www.vdahnovenia.bg/]Вдъхнови се за голямата промяна![/url]
Аватар
Cheva
Със словото напред
Мнения: 1526
Регистриран на: 31 Мар 2011, 11:32

Re: На гости в кухнята на работещата домакиня :)))

Мнение от Cheva »

bobi , така и така заговори пак за покълнали слънчогледови семки...
Кажи как ги покълваш ? Суров белен или ?

Тук е моментът да ти благодаря за Гуакамолето. :954
Благодарение на теб се навих да го пробвам.
Вече два пъти правих, но не съм очарована, че се яде с хляб....
ми то половин типов ометох последния път. :1062
За напред ще го мисля с нещо по-поносимо , като гарнитура на салатка или ...
знам ли и аз?! :1044
"Когато няма къде да отидеш, ела на себе си!"
Аватар
bobichan
От писане глава не боли
Мнения: 827
Регистриран на: 20 Авг 2010, 12:02
Обратна връзка:

Re: На гости в кухнята на работещата домакиня :)))

Мнение от bobichan »

Cheva написа:Вече два пъти правих, но не съм очарована, че се яде с хляб....
ми то половин типов ометох последния път. :1062
:221 :221 :221 Ммм да така си е. Ама в оригинал се хапва с царевичен чипс, което е още по-зле. Ами мажи по-щедро на по-тънки филийки :1062 Или си го направи с на "лапички" с варен на пара картоф. Аз това си го ползвам за захранване на детокса :)
Слънчогледа трябва да е белен да. Ама си купи готов такъв, ей да не вземеш да го белиш ръчно :1069 :1069 :1069 :222 :222 И го накисваш за минимум 6 часа, максимум 18. Като се разпука и леко се уголеми кълнчето е готов.
Успех!
[url=http://www.vdahnovenia.bg/]Вдъхнови се за голямата промяна![/url]
Публикувай отговор