Личен дневник Kleo

Споделено, откровено, съкровено
Публикувай отговор
Аватар
Kleo
Вятър в косите...

Re: Личен дневник Kleo

Мнение от Kleo »

Изображение

НЯМА ТАКОВА НЕЩО КАТО БЕЗПЛАТЕН ОБЯД. ТРЯБВА И ДА СЕ ПОТРУДИМ!

Изображение

След едно виртуозно изпълнение на великия цигулар Фриц Крайслер към него се приближила жена от публиката и му казала: „Мистър Крайслер, бих дала живота си, за да мога да свиря като вас!“ В отговор той се усмихнал на дамата и казал: „Аз го направих!“

За да бъдем щастливи, трябва да се потрудим.
Длъжни сме да направим първата крачка. Докато стоим на ръба и се колебаем дали да скочим, вселената си създава за нас определено мнение: „Май не личи да си особено сериозен. Ще получиш помощ, когато се посветиш изцяло на мечтата си.“

В мига, в който заявим „Ще го направя каквото и да ми струва!“, започваме да пием от този извор на „гениалност, мощ и магия“.
С този вид решимост може да се похвали всеки, който е успял. Така например алпинистът, тръгнал да покорява Еверест, си казва: „ЩЕ го направя“. За разлика от него хората, които афишират „Ще направя каквото мога“, „Ще си опитам късмета“ или „Ще пробвам“, обикновено се прибират у дома по-рано от предвиденото. Това важи и за всеки бизнесмен, спортист, съпруг или съпруга.

За да постигаме резултати, трябва да бъдем готови на всичко.
Насекомите и животните почти винаги са заети с нещо: с подготовка за зимата или за пролетта, с грижи за хигиената си и за гнездата си, с изхранване на малките и изобщо с всички онези неща, с които животните и насекомите запълват времето си. При това с не по-малка от сто процента активност и отдаденост. И, както изглежда, живеят в относително доволство.

Ще ни струва скъпо, ако оставим всичко на случайността. Всяко нещо запада, ако бъде занемарено: морякът знае това за лодката си, атлетът го знае за тялото си, ученият – за ума си, знаем го и ние, що се отнася до състоянието на гаража ни. Едно от първите неща, които научава всеки градинар, е, че бурените прорастват от само себе си. Само да се обърнеш и вече са плъзнали из целия двор. За всичко е нужно усилие.

Важно е по какъв начин гледаме на усилията.
Трябва да полагаме усилия, защото така ИСКАМЕ; защото за нас е привилегия и радост да се учим, да тестваме силите си, да експериментираме и да трупаме опит. Мнозина допускат грешката да работят само заради крайните резултати, а не заради удоволствието от работата. И ако се случи резултатите да не оправдаят очакванията им, се чувстват разочаровани.

След цял куп разговори по телефона и нито една продажба търговският посредник ще реши, че е имал лош ден. Нищо подобно! Той трябва да провежда тези разговори, защото такова е неговото желание. Трябва да изпитва удоволствие от лекотата, с която посреща предизвикателствата и усъвършенства уменията си, и да се наслаждава на постоянството, което проявява. Всеки постигнат от него резултат ще бъде истински бонус, ако се научи да приема отношението: „Ще се наслаждавам на работата си заради самата работа. Ще се потопя напълно в това, което върша, и ще съсредоточа цялото си внимание върху конкретната задача.“

Представи си, че се намираш в дома на тъща си и ти хрумва да я изненадаш, като измиеш колата ѝ. В единия случай през цялото време си мислиш: „Ще стана целият вир вода, така че дано да оцени жеста ми и да ми благодари подобаващо, иначе ще се ядосам.“ С такова отношение вече си загазил. Другият вариант е да си кажеш: „Ще бъде забавно да измия колата, тъй като мога да контролирам мислите си и щом искам да се забавлявам, ще го направя. За нула време ще излъскам колата до блясък.“

Би било чудесно – истински бонус, ако тъщата те обсипе с похвали за добре свършената работа. Но и да не го направи, пак е добре. Поне ще си се забавлявал.

Ако работим просто защото обичаме да работим и да сме ангажирани, тогава всичко ще е наред. Резултатите няма да ни изневерят. Рано или късно ще бъдат факт. Това е закон. Но ако се бавят или не идват, когато очакваш, не допускай това да съсипе цялата ти седмица (или година). Един ден ще дойдат.

Как се работи от любов към самата работа ли? Като вземеш това решение. Също като при щастието. И в този случай е въпрос на избор. Както е казал Джеймс М. Бари: „Тайната на щастието не е да правиш каквото обичаш, а да обичаш това, което правиш.“

Мнозина хранят надеждата, че проблемите все някак ще се решат. Иска им се всичко да беше по-лесно. Надяват се, че един ден животът им ще потръгне като по чудо.
Нещата се оправят, когато ние започнем да се оправяме. Обстоятелствата се променят едва когато се променим ние, не и преди това. Джеймс Рон казва: „Ако не се промениш, бъдещето ти ще бъде точно копие на настоящето!“ След което обяснява: „Ако някой ти подари един милион долара, гледай да станеш милионер – в противен случай ще изгубиш парите!“ Налага се да развием съответстващите на такова състояние умения и самооценка, защото иначе ще проявим невероятна находчивост в „преразпределянето“ на този актив.

Каквито сме ние, такава е и житейската ни ситуация. Изследванията показват, че болшинството от хората, спечелили огромни суми от лотарията, се разделят с наградата за рекордно кратко време. Две години след голямата печалба четирима от пет души се намират в по-лошо финансово състояние, отколкото преди този неочакван късмет. При положение, че не са се променили „отвътре“, не е имало друг начин освен външната им ситуация да се трансформира така, че да отговори на вътрешната им реалност.

Не би могло да бъде иначе. За да се промени животът ни, първо трябва да се променим ние. Ако не сме готови на това усилие, утрешният ден ще бъде досущ като днешния.

От книгата „Как работи щастието“ на Андрю Матюс

[youtube]RZcazwiJGfA[/youtube]

Изображение

КНИГАТА НЕ Е ОБИКНОВЕН ПОДАРЪК. КНИГАТА Е ПОДАРЪК С ДУША.

Декември почука на вратата и търпеливо стъпи с червените си ботушки на килимчето в коридора ни. Украсихме елхата, закичихме с лампички прозорците, окачихме чорапчета над камината и вече месим тестото за курабийките.

С този дух идва най-вълшебният месец в годината. Носи със себе си коледни базари, греяно вино и равносметка. Преброяваш изминалите месеци. Започваш с януари, февруари, март... Ах, колко хубаво беше на морето през август! Спомняш си за добрите постъпки, за веселите моменти.
След това правиш планове и за останалите дни до края на годината. Бъдни вечер, Коледа, Нова година, някъде между тях и парти в офиса. А защо не и една разходка до планината. Отделяш дни за пазаруване. Подарък за брат ти, за майка ти, за децата... Какво да е тази година? Нека отново не е парфюм, нито пък шал, нито пък ваза. Нека е подарък с душа. Подарък, носещ свое собствено, лично послание.

Подари книга за Коледа.

Защо да е книга ли? Защото е подарък, в който е заложен вкус и естетика. Носи уют и доверие, носи магия.
Книгата не е обикновен подарък. Чрез нея подаряваш слово, подаряваш история, подаряваш чувство.

Книгата, която подаряваш, казва: „Познавам те, слушам те, интересувам се от теб". Когато избираш книга за подарък, винаги мислиш какво би харесал човекът, за когото ще бъде предназначена. Подбереш ли историята правилно лесно би му показал, че го познаваш, че се вслушваш в думите му и че си разбрал потребностите му. Хубаво е да знаеш, че някой някъде там те чува.

Книгата е интимен подарък. Когато подариш някому своя любима книга, ти му доверяваш парченце от себе си. Ние сме това, което четем. Всяка следваща история, която научим; всяка следваща емоция, която ни погъделичка, докато преминаваме през страниците; всичко това ни превръща в тези, които сме. Учи ни на емпатия, учи ни да обичаме, учи ни да сме борбени. Променя ни и то безвъзвратно. Променя ни и ни прави по-добри.

Затова и когато подаряваш своя любима книга, сякаш казваш на човека отсреща „Виж, това съм аз. Тази история ме превърна в този, който съм. Прочети я и ти, погледни през моите очи, надзърни в моята душа."

Книгата прави Коледа магична. Празника правят историите на Андерсен за Снежната кралица, за малката кибритопродавачка и за оловния войник. Празника правят Ернст Хофман и „Лешникотрошачката". Празника правят Чарлс Дикенс, Ебенизър Скрудж и „Коледна песен".

Тези приказки носят магията на Коледа. Съхранена е между редовете им и само чака някой жаден за вълшебства ум да разлисти страниците и да се потопи в историята.

Книгата не е обикновен подарък, ала все пак можеш да го поднесеш на всекиго – деца, съпруг, родители, колега, близък приятел...

Подарък, който би усмихнал всеки. Подарък, който помага. Подарък с душа.

Изображение
Синът ми е на 20. Изживявам мечтите си. Центрирана и щастлива съм :)
Аватар
Kleo
Вятър в косите...

Мнение от Kleo »

" ... После заключете вратата. ... Любовта предпочита да влиза с взлом."

Добромир Банев, в "Отиде ли си, заключете вратата!", оттук - цък!

Изображение
Аватар
Kleo
Вятър в косите...

Мнение от Kleo »

Изображение
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка

Мнение от cchery »

Онова, което ме зарежда положително в този момент, е че след зимата винаги идва лято :1062 :1062 :1062 Тази зима вече дойде, което иде да рече, че дните ѝ са преброени и с всяко изминало денонощие краят ѝ е все по близко :1209 :1209 :1209 .

[youtube]BgKHc_8bPWE[/youtube]
"Умният мислещият човек по правило се съмнява във възможностите си, когато е изправен пред неизвестното."

Радостина А. Ангелова - поетеса
Аватар
Kleo
Вятър в косите...

Мнение от Kleo »

:922 :922 ЧЕРИ :922 :922

А на мен ми е снежно в душата...

А на мен ми е толкова бяло и тихо.
Сякаш спрял е за миг този свят...
Сякаш времето тайно на шега се усмихва,
и снежинки – усмивки валят...
А на мен ми е някакво, нещо, такова...
Даже всичките думи мълчат...
И съм толкова бяла, и дори чисто-нова,
и мечтите ми просто летят...
Ето, хуквам след тях, и прегръщам небето –
няма кой в този миг да ме спре!
Вътре нейде във мен, там, дълбоко в сърцето
аз за вечност оставам дете...
Виж, снежинки-усмивки от безкрая валят
и танцува във бяло земята...
Да вали! Да притихва щастливо светът...
А на мен ми е снежно в душата...

Мира Дойчинова - irini

Изображение
Аватар
Kleo
Вятър в косите...

Мнение от Kleo »

cchery написа:Онова, което ме зарежда положително в този момент, е че след зимата винаги идва лято :1062 :1062 :1062 Тази зима вече дойде, което иде да рече, че дните ѝ са преброени и с всяко изминало денонощие краят ѝ е все по близко :1209 :1209 :1209 . ...
Тогава тази снимка е за теб, Черитке!

[img]http://f23.ifotki.info/org/b5f0b487a1c2 ... 533502.jpg[/img]
Аватар
Kleo
Вятър в косите...

Мнение от Kleo »

Аватар
Kleo
Вятър в косите...

Мнение от Kleo »

Къде ти е бил акълът, приятелю, когато си казвал онова заветно „Да“ в църквата?

05.12.2017

Росен Карамфилов

Чета ежедневно в интернет за това колко често хората си изневеряват. Независимо какви обети са си дали и колко пъти са се подписали в документите за гражданския си брак. Като се замисли човек – това е една хартийка. Хартийка, която уж ни прави съпрузи и съпруги. Уж ни прави едно. Но това всъщност действително ли е? Сватбеният купон минава, меденият месец и той, нежност, ласки, еуфория... Колко ли ще трае? Три месеца? Шест месеца? Девет?

Една сутрин се събуждаш и жената до теб ти е чужда. Няма я тръпката вече. Няма го дивия секс направо от вратата. Няма го желанието да ѝ правиш изненади, да я заведеш далеч от суматохата на големия град, да ѝ купиш подарък. Какво остава за вечеря на свещи?! Абсурд!

Сега пред теб стои друг проблем – как да се измъкнеш от капана, в който сам си попаднал. Вече имате деца, те се нуждаят от грижите ви като родители. Трябва да им помагаш да си решават задачите по математика и да ги изпитваш по биология. Трябва да си баща за пример, а на теб въобще не ти е до това. Ти искаш да се излегнеш на дивана в хола и да потънеш в размисли за славното минало, а защо не и да подремнеш за десетина минутки?!

Ах, какво стегнато тяло имаше тя, преди да ти роди близнаци! Ах, каква купонджийка беше и как те желаеше нон-стоп, докато бяхте млади! Ах, каква страхотна баница ти правеше за благодарност след поредната бурна нощ, а сега готви само за дечурлигата и на всичко отгоре те изяждат всичко, понеже са едни малки змейове!

Ах, ах, ах! Къде ти е бил акълът, приятелю, когато си казвал онова заветно „да“ в църквата и си променил живота си завинаги. Обърнал си го с краката нагоре. Дори и да съжаляваш – от подобно положение за съжаление рядко има повече от един изход. Раздяла.

Ето какво правиш. Тактиката ти ми е ясна. Първоначално не предприемаш нищо, траеш си, караш на автопилот година-две-три, докато с едно око заглеждаш мадамите по улиците. После отваряш и другото око. После започваш да подсвиркваш след тях и да сънуваш мокри сънища през вечер, докато жена ти се чуди защо не я поглеждаш.

После тя си намира любовник и ти я обвиняваш. Ставаш лют като червен пипер, когато ти сложат рога! Знаеш, че вината е твоя, но въпреки това беснееш. После се правиш на предаден. Ударът по мъжкото ти достойнство те е разклатил. Принцесата от мечтите ти вече е грозна жаба и ти я презираш в червата!

Искаш развод. Получаваш го. Разреваваш я. Събираш си багажа. Напускаш дома си. Изоставяш децата си. Започваш да плащаш издръжка, която е смешна сума в сравнение с почивките до Бали, които новата ти любовница изисква, за да не те зареже на мига. С нея ти е рай – макар да е временно.

И така. Докато не остарееш съвсем. Сам. Разорен. Извини ме, ако съм те сдухал. Просто се опитах да те накарам да прогледнеш. Просто се опитах да ти спася брака.

Изображение

............................................................................................................

Иначе аз днес празнувам имения си ден. Днес честваме деня на Света Сава. Това е едната от сестрите на Свети Никола, другата сестра е Варвара, празнувахме вчера.
Аватар
Kleo
Вятър в косите...

Мнение от Kleo »

Приказка за завистта

категория: Мъдрост
сайт: Гнездото

Било някога, много отдавна. Страшен морски звяр обитавал морските дълбини. Наричали го Демонът на завистта. Когато бил малък, бил прекрасен като ангел, но завистта полека-лека го превърнала в най-грозния обитател на планетата. Демонът на завистта мразел целия свят, защото винаги намирал за какво да завижда на всяко живо същество. Някой му се струвал по-красив, друг – по-щастлив, трети – по-умен... Живеел в непрекъсната злоба и цялото си време посвещавал да унищожава хората. Минали векове и ужасното морско чудовище остаряло, а силите му започнали да го напускат. То разбрало, че въпреки всичките си старания да унищожи света, животът продължавал. От безпомощност и яд започнало да се самоизяжда. Престанало да се движи и да се храни. Настъпил смъртният му час и демонът повикал единствената си дъщеря, за да се сбогува с нея:

– Енви, аз умирам! Ти ще наследиш всичко, което имам, и ще довършиш моето дело. Знай, че ти си по-силна от мен, защото твоята майка беше земна жена. Затова ти ще можеш да властваш не само над моретата и океаните, но и над сушата. Давам ти моя отровен спрей, с който ще можеш да впръскваш в душите на хората завист. Едва сега разбрах, че вместо да ги убивам, на хората е трябвало да давам от моята завист и те сами щяха да се погубят взаимно. Спреят никога няма да свърши. Пази го и го използвай на воля. Когато отровиш със завист и последния земен човек, планетата ще бъде само твоя. Ти ще властваш над нея завинаги. Помни още, че спреят действа само върху недоволни и сърдити хора. Видиш ли усмихнат и добронамерен човек, подмини го и чакай мига, когато той ще се почувства слаб и беззащитен. Тогава му вкарай отровата.

Енви, чието име било „завист" (envy – завист от английски), била любопитна и напориста девойка. Тя наследила от баща си желанието да поразява мними и реални врагове, но за целта използвала лъжливия си заядлив език. Енви живеела в пълна самота, защото никой не искал да я доближи. Не била способна да се гордее със себе си, тъй като смятала, че е неудачница за разлика от всички други хора. Вярвала, че животът е безкраен низ от несправедливости. По тази причина тя не желаела никому добро освен на себе си. След като получила отровния спрей, с който да заразява хората с вируса на завистта, сърцето й за пръв път се изпълнило с радост. Без да губи време тръгнала по света. Повечето хора, които срещала, били такива, каквито искала – с навъсени лица и недоверчиви погледи. Пръсвала частички завист върху тях, които бързо прониквали в душите им. Завистта мигом пораждала омраза и злоба към околните. Заразеният човек започвал да вярва, че е нещастен, защото някой друг го превъзхождал с нещо. Така приятелки се разделяли, мъже спирали да си говорят, деца разваляли приятелството си... Причини за завист се появявали лесно и бързо, но колкото и глупави да изглеждали отстрани, хората страдали истински.

За жалост, завистниците измъчвали не само себе си, но търсели начини как да навредят на щастливците. Едни отмъщавали с груби и обидни думи. Други клюкарствали и сплетничели. Трети клеветели. Четвърти биели. А някои дори убивали от завист. Енви била във възторг от постигнатото. Завистта отравяла първо душата, а след това и целият човешки организъм. Някои започвали тежко да боледуват, влошавали здравето си и умирали, а други се избивали. Така човечеството било изправено пред самоунищожение.

За да изпълни изцяло пъкления си план, на Енви й пречели само онази част от людете, които се радвали на малкото, което имат, и чуждият успех не ги натъжавал. Това били лъчезарни хора, с усмихнати лица и добри сърца. Те знаели, че всичко е в техните ръце. Били уверени в собствените си сили. Не обвинявали другите за своите неуспехи, а се учели от грешките си.

Тук завършва тази приказка. Защото Завистта и днес продължава да върви по света и да впръсква отровата си в човешките души. Какво ще се случи по-нататък, все още никой не може да предскаже. Дали Завистта ще успее да погуби човечеството, зависи само от нас.
Аватар
Kleo
Вятър в косите...

Мнение от Kleo »

Днес се навършват 10 години, откакто ни напусна нашият кум. Тогава беше на 30. Сега щеше да е на 40. Няма как да не сетя за него. Винаги на 8 декември си спомням за мъжа, който беше истински приятел толкова много години. Почивай в мир, Веско.
Аватар
Kleo
Вятър в косите...

Мнение от Kleo »

Коя си ти спрямо египетския хороскоп?

Анубис (18 февруари – 2 март)

Анубис е богът на мъртвите и съдия на всички богове. Дамите, родени под покровителството на Анубис, се отличават с изключително остър ум. За тях спорът е начин на забавление. Способни са да затворят устата и на най-устатия опонент, и то без особени усилия. Обикновено дават вид на сурови и властни жени, но само най-близките им знаят какво се крие зад това. Когато преценят, че си заслужава, жените, родени през този период, са готови да обърнат света, за да докажат всеотдайността и любовта си.

Кой коледен филм ви подхожда според зодията?

РИБИ - Да пропуснеш Коледа / Christmas with the Kranks (2004) - Имате богато въображение. Приятелите държат на вас, защото сте добри слушатели.

Kleo
Вятър в косите...
11 000 постинга в Меца-та от мен!!!
Публикувай отговор