Страница 8 от 102

Re: На гости в кухнята на работещата домакиня :)))

Публикувано на: 25 Яну 2012, 19:18
от ellis_stoyanova
:524 :326 :329

Re: На гости в кухнята на работещата домакиня :)))

Публикувано на: 26 Яну 2012, 01:30
от bobichan
Да се разпиша и аз. Тази вечер сме на бакла "Дубайска шатра" с картофи и джоджен. Много ми е любимо това ястие. А ето няколко мъфина от мен: тук, тук и тук. Дано ви харесат.

Re: На гости в кухнята на работещата домакиня :)))

Публикувано на: 26 Яну 2012, 11:28
от ellis_stoyanova
Боби,сподели,когато имаш време за тази бакла,това е т.р бамя ако не бъркам и как я приготвяш с картофи?
Сиренце,тък като разбрах,че си почитателка като мен на арабската кухня,днес ще се опитам да докарам една нова рецепта-Саудитски ориз с месо-AL Kabsa,рецептата е отново от нета и ако ви хареса ще споделя,малко по-късно,а за ориза ще използвам един,който мъж ми купи наскоро от едни.....да не объркам само,пакистанци,май :523 ама грам не го знам как му се вика името :955 накисвал се от предната вечер,след това се измивал 3-4 пъти и след това не се пържи...... :1044 ще го снимам и ако някой го разпознае...моля да сподели :524

Re: На гости в кухнята на работещата домакиня :)))

Публикувано на: 26 Яну 2012, 12:26
от ellis_stoyanova
Саудитски ориз с месо

Така.....ето я и оригиналната рецепта
Продукти:
500 гр. телешко месо /агнешко/
3 с.л. растителна мазнина
вода, сол.
За ориза:
1 ч. ч. ориз Басмати
1 глава лук
2 моркова
1 червена чушка
1 люта чушка /на вкус/
50 гр. масло
сол, кориандър, кимион, куркума, чили, канела на вкус
вода или бульона от месото.
Сос:
1 ч.ч. доматен сос
1 с. л. нишесте
4 ск. чесън
сол, кориандър, кимион, куркума, чили, канела на вкус - магданоз или кориандър за поръсване.
Приготвяне:
Месото почистваме и нарязваме на едри кубчета.
Запържваме от всички страни до порозовяване.
Заливаме с вода малко над нивото на месото и доваждаме до кипене.
Намаляваме на ниска температура и варим около 1, 5 - 2 ч. според месото и до пълното сваряване.
Отцеждаме бульона и оставяме месото настрани.
Приготвяне на ориза:
В сгорещеното масло запържваме лука, морковите, чушката и подправките.
Добавяме няколко лъжици бульон и задушаваме за 3- 4 мин.
Добавяме ориза, който е бил накиснат 15 мин. в студена вода предварително.
Разбъркваме и заливаме с бульона от месото, ако е необходимо добавяме още вода.
Количеството трябва да е в съотношение1 : 2, 5 - 3 според това дали обичате по-сух или мокър ориз.
Доваждаме до кипене и намаляваме на ниска температура.
Варим под капак около 20 мин.
Изваждаме, разбъркваме внимателно с вилица , покриваме с кърпа, капак и оставяме минимум 15 мин.
Сосът:
Месото запържваме за секунда в сгорещена мазнина.
Заливаме със смесените и добре разбъркани продукти за соса.
Бъркаме, докато се сгъсти соса, посоляваме и снемаме от огъня.
Сервираме ястието в плато, като на дъното слагаме ориз, върху него месото със сос и поръсено с магданоз или кориандър на вкус.

Взета е от vkusnoikrasivo.com,тъй като се оказа,че телешко нямам,а само свинско,се наложи да ползвам него,в момента се готви,а малко по-късно и снимки :mrgreen:
ето и обещаните снимки,стана страхотно дори със свинско
[img]http://www.picvalley.net/u/2449/24627067714699367871327577546oPc0N7SwdXoRlIpD02hF_m.JPG[/img] [img]http://www.picvalley.net/u/2903/11200893776155187921327577654PaTNmQ05DjgPLW4dc694_m.JPG[/img]
простете за лошите снимки,нямам много опит в снимането,но псоред мен по-важно е желанието :329

Re: На гости в кухнята на работещата домакиня :)))

Публикувано на: 26 Яну 2012, 13:45
от cchery
ellis_stoyanova написа:[img]http://www.picvalley.net/u/2414/13766629187795663481327410437adDgdHBVfVHL676YRigq_m.JPG[/img]
невероятни фарфале,само с шунка,гъби,кашкавал,доматен и сметанов сос,сготвени от любимия :1028 :222
Ето това го готви снощи Момчил, и беше превъзходно!

Re: На гости в кухнята на работещата домакиня :)))

Публикувано на: 26 Яну 2012, 14:20
от ellis_stoyanova
Еххх,тези мъже :1028

Re: На гости в кухнята на работещата домакиня :)))

Публикувано на: 28 Яну 2012, 21:55
от bobichan
Веднага да вам рецептата.
Само да споделя, че баклата няма много общо с бамята. Баклата е от семейство бобови, а бамята е като чушка. Винаги съм и била голям почитател, както и на бамята в прочем, но сме я консумирали само прясна през лятото. Наскоро ровейки се из един магазин за здравословни храни (от който си поръчах машинка за фалафели най-сетне :1099 ) открих, че продават и бакла. Естествено веднага си поръчах. Има много интересен вкус, който ми е малко трудно да определя, но определено много ми допада.

Бакла с картофи

400 грама бакла
500 грама картофи,
джоджен - за предпочитане пресен
червен пипер
зехтин
2-3 лъжици брашно - пълнозърнесто разбира се!

Ако баклата е суха я накисваме в два пъти повече вода от предната вечер, ако е прясна направо пристъпваме към готвене.
Сваряваме баклата (отново ако е суха) и когато омекнат бобчетата добадяме и картофите. Ако е прясна задушаваме с картофите едновременно. Добавяме захтина и червения пипер. Доливаме вода. След като ястието заври, намаляме на най-ниската степен котлона и готвим на минимална температура и с плътно затворен капак. Така ястието се задушава превъзходно, а ценните витамини и минетрали се запазват максимално (е като за сготвена храха де). Ако искаме по-гъста яхния по-малко вода, ако искаме да е по-рядка повече. Когато баклата и картофчетата се сварят, добавяме брашното разтворено в малко от бульона и джоджена. Варим под капак на тих огън още няколко минути - докато се сгъсти соса. Ако обичате чесън сервирайте със щедро количество, защото ястието е много подходящо.

И ние снощи бяхме на паста, но напоследък любим ми е само с доматен сос, бяло саламурено сирене, сос песто или пресен босилек и маслини. Получава се много изчустен вкус, великолепен.
А ако ви остане от пастата можете да си я задушите с малко зехтин и чесън. Само така натюр. Ясен беше много скептичен, но много му хареса.

Re: На гости в кухнята на работещата домакиня :)))

Публикувано на: 29 Яну 2012, 09:40
от Сиренце
Баклата като е още зелена [img]http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9 ... RmRkLgPTPQ[/img], може да се готви като зелен фасул, заедно със шушулката.



Като наедреят зрънцата [img]http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9 ... f7ymDBx_lw[/img]вече трябва да се използват само те.

Предполагам, че в горната рецепта става въпрос за узряла бакла. [img]http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9 ... laNCRj0KRm[/img]
В Североизточна България й казват черен боб.

Сее се много рано напролет. Все се каня да пробвам тук дали ще вирее, но тази година май вече ще опитам.

Re: На гости в кухнята на работещата домакиня :)))

Публикувано на: 31 Яну 2012, 00:02
от bobichan
Сиренце, точно за това иде реч. И аз съм решила да си сея тази година на вилата в цветната гравинка до оградата. Ами да съчетаем приятното с полезното. Въобще се ориентирам към ядливи насъждения (след като си направихме голяма морава :lol: ). Та според майка ми не е претенциозна и би трябвало да вирее на всякъде. Дори и на място без много вода - каквото е при нас.
Ако искаш семена свиркай.

Re: На гости в кухнята на работещата домакиня :)))

Публикувано на: 31 Яну 2012, 00:07
от bobichan
Ей момичета бавно ни напредва темата. Не готвите ли? На диета ли минахте?
Хайде кой какво вечеря днес?
Ние бяхме на пъстърва на скара и сварени на пара картофи.

Re: На гости в кухнята на работещата домакиня :)))

Публикувано на: 31 Яну 2012, 00:37
от Cheva
bobichan написа: Хайде кой какво вечеря днес?
Ми не бих казала, че готвя. :222

Салата от черна ряпа, цвекло и морков, омесена със сурово орехово песто
( накиснати орехи и после блендирани с мазнина, сол и киселина).
И сурови крекери с лимец, марков и лук ( рецепта съвсем скоро) :1048