КАЛИА - благинки от кухнята

Kalia

КАЛИА - благинки от кухнята

Мнение от Kalia »

ПАСТЕТ ОТ НАХУТ

Нахута се измива добре и се оставя няколко дни, докато покълне.След това се сварява на слаб огън.Пасира се с малко водичка, към него може да се прибавят и подправки на вкус - чубрица,чер пипер,чесън и др.Става много вкусен за мазане пастет,особено за децата
(върху филия пълнозърнест хляб,естествено) :222

И една рецепта за детски бисквитки,които малкия много обича:

ОВЕСЕНИ БИСКВИТКИ

Накисват се във вода околко 300 гр овесени ядки.Добавят се:овесени трици,сурови слънчогледови семки,ванилия,мед или кленов сироп,смлени ленени и сусамови зърна(сурови),пшеничен зародиш,малко канела или какао.Сместа се разбърква.Получава се гъста смес,от която се изсипва върху хартия за печене.Поставя се във фурната и се суши няколко часа(на 40-50 градуса),докато бисквитките станат за хрупкане.Стават много вкусни и питателни.
И между другото - за храната не е добре да се готви-вари,пече,пържи,а да се консумира натурална :423
Аватар
bobichan
От писане глава не боли
Мнения: 827
Регистриран на: 20 Авг 2010, 12:02
Обратна връзка:

Re: КАЛИА - благинки от кухнята

Мнение от bobichan »

Калиа, честита ти темичка. Да си я развиваш с много интерес и любов :).
Аз моя пастет от нахут го правя с лимонов сок, зехтин и чесън. Пробвай, става уникален. Поднасям с червен пипер и пресен магданоз, маслини и много сочни домати естествено. Към него можеш да добавиш и различни зеленчукови пръчици - от моркови, целина, алабаш, сладка ряпа, краставици, тиквички... На децата пак им е много забавно.
Бисквитите също звучат супер ще се пробват задължително. За триците само ще кажа, че ако ги ползваш, то те трябва да са био задължително, защото реално поемат всички пестициди и полседваща химична обработка и предвид и полезните им качества е по-добре да не се консумират, ако са с придружаващ химичен коктейл.
Вероятно това е и причината Чери да се оплаква толкова категорично от тях, нещо което беше загадка за мен дълго време.
[url=http://www.vdahnovenia.bg/]Вдъхнови се за голямата промяна![/url]
Kalia

Re: КАЛИА - благинки от кухнята

Мнение от Kalia »

Благодаря за новата темичка, която сте ми отворили :329
Всъщност да си кажа честно, у нас рядко готвим, защото се стремим да се храним с чиста, натурална храна, която не е термично обработена. Лично аз не обичам да стоя с часове до печката,защото това за мен е загуба от ценното ми време. Месо и млечни продукти не консумирам, с изключение на масло и мед. :1216
Е,сега през зимата,естествено не може да минем без топлата кухня.И затова да споделя една зимна салатка,която става много вкусна.
Салата от червени цвекло,зеле и карфиол - на пара
На дъното на дълбока тенджера се сипва 1-2 пръста изворна вода (такава употребяваме в къщи за пиене и готвене).Карфиолът се накъсва на по-големи розички и се насипва в тенджерата.Отгоре се поставя един ред нарязано на по-едро прясно зеле.Червеното цвекло се обелва и се нарязва на по-тъни филийки.Поставя се върху зелето.
Включва се котлона, докато кипне, след това се намалява до мин.-така да къкри около 10 минути. Изключва се и се задушава в тенджерата още около половин час.
След това задушените зеленчуци се овкусяват със зехтин,морска сол(ситно смляна) и лимонче. Става мнооого вкусна зимна салатка, подходяща, както за гарнитура,
така и за основно ястие :1143
Kalia

Re: КАЛИА - благинки от кухнята

Мнение от Kalia »

Ето още една здравословна рецепта,която си правя редовно у нас - пататник. Това е родопски специалитет,който се приготвя много лесно и е много вкусен.

Пататник

Настъргват се 5-6 средно големи, обелени, сурови картофа.Овкусяват се със сол,чубрица и масълце. На дъното на тавата за печене се поставят 3 кори за баница. Върху тях се изсипва картофената смес,а след това се поръсва с половин чаша вода. Отгоре се поставят пак 3 кори за баница(един пакет кори стига за 2-а пататника), поръсват се с вода и се намазват с масълце.
Цялата тази прелест се пече във фурната при около 150 градуса до изпичането му.


С малкия редовно го правим двамата заедно,като той му поставя и късметчета.Така след това е силно заинтересован да си хапва,за да ги намери. :1062
Между другото и новогодишната ни баница представляваше точно такъв пататник.Наложи се да направя два,защото единия не стигна :1141
Kalia

Re: КАЛИА - благинки от кухнята

Мнение от Kalia »

И понеже днес имам мнооого голямо вдъхновение днес, да споделя още една рецепта.
Когато готвя бобови култури като боб, леща, грах, нахут и др.ги оставям няколко дни да покълнат хубаво.След това се сваряват за 10-ина минути и са много вкусни. :222

Супа от покълнала леща

Лещата се измива и се накисва във вода за една нощ.След това водата се излива и лещата се оставя на стайна температура за няколко дни, докато покълне много хубаво(става с едни такива много хубави мустачки :1028 ).Покълналата леща се измива добре,прибавят се нарязани на кръгчета моркови(3-4 моркова),чубрица,малко чесън,сол. Поставя са на котлона,включва се и като кипне 1 път се изключва.След това се покрива с кърпа и се оставя да се задуши така около час.Прибавя се масло по желание. Става много вкусна - сладка е и е различна от нормално сготвената леща.Бон апети! :1211
Аватар
bobichan
От писане глава не боли
Мнения: 827
Регистриран на: 20 Авг 2010, 12:02
Обратна връзка:

Re: КАЛИА - благинки от кухнята

Мнение от bobichan »

Интересна интерпретация на супа с кълнове от леща. Ще я пробвам задължително. Както и пататника. Ето моя вариант. Много ги обичам и само леко бланширани с много чубрица, оцет и зехтин. Ако не си вземам в офиса и малко чесън. Ммммм
[url=http://www.vdahnovenia.bg/]Вдъхнови се за голямата промяна![/url]
Аватар
bobichan
От писане глава не боли
Мнения: 827
Регистриран на: 20 Авг 2010, 12:02
Обратна връзка:

Re: КАЛИА - благинки от кухнята

Мнение от bobichan »

Пататника беше изпробван и одобрен, Определено ще влезе в семейните рецепти. Мисля следващия път да добавя праз лук и люта чушка. Ще споделя как е станало. :954
[url=http://www.vdahnovenia.bg/]Вдъхнови се за голямата промяна![/url]
Kalia

Re: КАЛИА - благинки от кухнята

Мнение от Kalia »

Да споделя още една рецепта:

Здравословни палачинки

Пасират се с пасатор(миксер) два добре узрели,меки банана.Прибавя се брашно от лимец, като се бърка постоянно с лъжица - докато се посгъсти. Може да се добавят и смлян сусам и ленено семе. Прибавя се 1 щипка сода към сместа. След това се разстила върху фолио за печене на много тънък пласт -под формата на палачинка. Изсушава се на фурна при около 50 градуса.
Готовите палачинки се намазват с мед или сладко по желание. Стават много вкусни и имат вкус и миризма на бананче. Малчовците много ще ги харесат. Ммммммммммм... :1216
Аватар
Kleo
Вятър в косите...
Мнения: 15481
Регистриран на: 20 Авг 2010, 10:00
Местоположение: София

Re: КАЛИА - благинки от кухнята

Мнение от Kleo »

Рових се из форумчето за нови рецепти.
И за първи път попаднах на тази тема на Калиа.
Нищо, че е стара, записвам се в нея, да черпя идеи за нестандартни кулинарни действия.
Синът ми е на 20. Изживявам мечтите си. Центрирана и щастлива съм :)
Публикувай отговор