Месно-зеленчуково пюре
Продукти:
1 картоф
2 моркова
1 с. л. смляно месо (заешко, пилешко)
1 с. л. масло
2-3 с. л. гореща вода.
Начин на приготвяне:
Измийте картофа и го варете с кората 20-25 минути. Измийте морковите, почистете ги и ги нарежете на ситно. Задушавайте ги около 15 минути заедно с месото и с 3 с. л. вода (при нужда добавете още 1 с. л. вода).Обелете картофа, нарежете го на фини кубчета, добавете ги заедно с маслото към морковено-месната смес. Пасирайте продуктите и добавете към тях горещата вода, за да се получи гладко пюре.
Подходящо за деца от шестия месец.
Пилешко с банан
Продукти:
1с.л. сварено пилешко филе, нарязано на малки парченца
1/2 зрял банан
30 мл кърма или АМ
Начин на приготвяне:
Пасирайте пилешкото месо. Добавете банана и млякото и отново пасирайте до получаването на гладка каша.
От 6-ия месец.
Пилешко със зеленчуци
Продукти:
1 бр. пилешки гърди (без кожа)
2,5 см праз (бялата част)
малко парче целина,
1 домат
1 картоф
1 морков
250 мл пилешки бульон
няколко стръка магданоз
бучка масло или малко зехтин
Начин на приготвяне:
Нарежете месото на парченца и го сложете в тенджерка, добавете обелените и нарязани зеленчуци, сипете бульона и нарязания магданоз. Оставете сместа да ври на умерен огън около 30 минути. След това пасирайте до необходимата консистенция и прибавете маслото (зехтина).
Пюрето е подходящо и за по-големи деца, след като го подправите на вкус. Може да се дава на бебета и след шестия месец.
Месно пюре от пиле, картофи и броколи
Време за приготвяне: 30 мин.
Продукти:
2 картофа
3-4 розички броколи
малко масло
1 кубче пасирано пилешко месо
Начин на приготвяне:
Във вряща вода се слагат картофите и броколите докато омекнат. Добавя се кубчето пилешко месо и маслото.
От шестия месец
Апетитно пилешко задушено
Време за приготвяне: 30 мин.
Продукти:
1 с. л. пилешко филе, ситно нарязано
1 морков, изчистен и нарязан на кръгчета
150 мл вода
50 г грах от консерва или замразен
1/4 глава кромид лук, ситно нарязан
Начин на приготвяне:
Задушете пилешкото и лука. Добавете моркова и долейте вода. Оставете сместа да къкри и я похлупете. Варете около 15 минути, след което добавете граха. Оставете на огъня още 5 минути, докато граховите зърна не омекнат. Готовото ястие пасирайте до подходяща консистенция.
От осмия месец
Телешко с моркови
Време за приготвяне: 40 мин.
Продукти:
50 г сварено телешко месо
1 обелен картоф
50 г грах (сварен или замразен)
1 изчистен морков, ситно нарязан
20 г макарони
Начин на приготвяне:
Задушете граха и моркова за 20 минути или докато омекнат. Сварете макароните и ги добавете към зеленчуковата смес, изцедете сместа, но запазете водата. Разбийте заедно с месото, като прибавяте постепенно по малко от бульона.
От осмия месец
Заешко с грах
Време за приготвяне: 30 мин.
Продукти:
100 г заешко месо, обезкостено и предварително
задушено
50 г грах
1-2 картофа, нарязани на кубчета
Начин на приготвяне:
Към предварително свареното или задушено месо прибавете една супена лъжица вода. Сварете картофите и малко преди да го махнете от огъня, добавете граха. Прибавете зеленчуците към месото и пасирайте, като добавите малки вода, адаптирано мляко или кърма.
От осмия месец
Крем-супа от птици
(кокошка, пиле, пуйка)
Продукти: 100 г
Месо от птица (кокошка, пиле, пуйка) 25 г,
мляко 25 мл,
масло 3 г,
моркови 5 г,
целина 2 г,
лук 3 г,
жълтък 1/4.
Сварява се бульон от месото и зеленчуците. Свареното месо се изважда и се смила 2 пъти през машина. В прецедения и кипнал бульон се поставя смляното месо. След загряване на сместа до кипване се прибавят трохи от претритото с масло брашно. Супата се разбърква и отново се вари няколко минути. Накрая се прибавят горещото мляко и жълтъкът.
По същия начин се приготвя крем-супа от телешко и говеждо месо.
Пиле яхния
Продукти:
70 г пиле
1/2 морков
1 малък домат
1 малка глава лук
1 ч. л. брашно
2 ч. л. масло
1 стрък магданоз
щипка сол
Начин на приготвяне:
1. Нарязаните наситно моркови и лук се варят заедно с пилето, докато омекнат.
2. След това месото се обезкостява и се смила или се нарязва надребно. Прибавят се маслото, настърганите домати, размитото в малко вода брашно и солта.
3. Всичко се вари 5 минути и накрая се поръсва с накълцания магданоз.
От 12-ия месец.