КОЛЕДНО - НОВОГОДИШНА ТРАПЕЗА – ЛЮБИМИТЕ РЕЦЕПТИ

Подфорум за нещата, които готвим всеки ден
Аватар
Cheva
Със словото напред
Мнения: 1526
Регистриран на: 31 Мар 2011, 11:32

КОЛЕДНО - НОВОГОДИШНА ТРАПЕЗА – ЛЮБИМИТЕ РЕЦЕПТИ

Мнение от Cheva »

25.jpg
(37.31 KiB) Свалено 4647 пъти
Коледа е съвсем близо! :1167 :1181
А след нея и Нова година!
:925 :1171

Нека споделим любими, изпитани рецепти и много добро настроение.

Имате идеи за ефектно украсени ястия или трапеза ?
Тук е мястото да споделите!
:222
"Когато няма къде да отидеш, ела на себе си!"
Аватар
mari_ko
Форумна палавница
Мнения: 1135
Регистриран на: 19 Авг 2010, 21:43

Re: КОЛЕДНО - НОВОГОДИШНА ТРАПЕЗА – ЛЮБИМИТЕ РЕЦЕПТИ

Мнение от mari_ko »

Поздравления за темата Чева :326
[url=http://line.romanticcollection.ru][img]http://line.romanticcollection.ru/ba/7_43b_47911350_Rviki_0.gif[/img][/url]
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка
Мнения: 7927
Регистриран на: 19 Авг 2010, 11:12

Re: КОЛЕДНО - НОВОГОДИШНА ТРАПЕЗА – ЛЮБИМИТЕ РЕЦЕПТИ

Мнение от cchery »

Браво, Чева! :323 Имахме нужда от това! Аз ще постна 2-3 неща, но може би утре!
"Умният мислещият човек по правило се съмнява във възможностите си, когато е изправен пред неизвестното."

Радостина А. Ангелова - поетеса
Аватар
Cheva
Със словото напред
Мнения: 1526
Регистриран на: 31 Мар 2011, 11:32

Re: КОЛЕДНО - НОВОГОДИШНА ТРАПЕЗА – ЛЮБИМИТЕ РЕЦЕПТИ

Мнение от Cheva »

Хубаво се радвате, ами рецептите/ идеите къде са ви? :1062 :923
"Когато няма къде да отидеш, ела на себе си!"
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка
Мнения: 7927
Регистриран на: 19 Авг 2010, 11:12

ПОСТНИ ЗЕЛЕВИ САРМИ СЪС ЗРЯЛ БОБ

Мнение от cchery »

ПОСТНИ ЗЕЛЕВИ САРМИ СЪС ЗРЯЛ БОБ

Продукти:
Зелеви листа от 1 зелка
зрял боб ... на око :oops: :oops:
ориз - спрямо боба да са 1:2 /т.е. повече боб/
1 морков
1 лук/ праз
черен пипер, червен пипер, джоджен, сол


Приготовление:
Накиснете боба от предишната вечер в студена вода. След като е престоял няколко часа, го сварете с 1 нарязан морков. Доливайте вода при варенето колкото бобът да не загори и го свалете от котлона, когато е полуготов. Излейте излишната вода и подправете със сол и джоджен.

В тиган запържете нарязания лук/праз. Когато стане готов, поръсете с червен пипер - количеството е на ваш вкус. Разбъркайте докато замирише на вкусно (не повече от 30 секунди), и налейте чаша топла вода, след което сипете измития ориз. Оставете оризът да поеме водата и добавете полусварения боб. Оставете сместта на котлона около 5 минутки колкото да се изпари всичката вода или пък ви се стори готова. Подправете с черен пипер.

Изрежете дебелите жилки на зелевите листа и ги оформете така че да се пълнят удобно с готова смес. Наредете сармичките/сармите в тава или пък в гювеч/йенска тенджера и долейте с вода. Ако по време на приготвянето на сместта не сте слагали сол, то при печенето на сармите можете да налеете в тавата или гювеча и малко армеена чорба. Печете до готовност, т.е. до напълното увиране на боба и изпичането на зелевите листа.

Да ви е вкусно! :954

Изображение
"Умният мислещият човек по правило се съмнява във възможностите си, когато е изправен пред неизвестното."

Радостина А. Ангелова - поетеса
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка
Мнения: 7927
Регистриран на: 19 Авг 2010, 11:12

Re: КОЛЕДНО - НОВОГОДИШНА ТРАПЕЗА – ЛЮБИМИТЕ РЕЦЕПТИ

Мнение от cchery »

ПЪЛНЕНО ПЕТЛЕ С КЕСТЕНИ

Продукти:

Младо петле ~ 500 г
Кестени ~1 кг,
Стафиди -500 гр,
Лук кромид
Ориз,
Масло, Шафран




Лукът се задушава. Кестените се намачкват. Стафидите предварително се накисват в сладко вино, за да набъбнат и се смесват с кестените и лука. Петлето се пълни със сместа. Намазва се с масло, сол, пипер и се пече на 180 градуса. Гарнира се със задушени моркови.

Гарнитура: Оризът се приготвя с масло. сол. лук и шафран, като Ризото. Поднася се топъл с петлето.
petel.png
(163.5 KiB) Свалено 4586 пъти
"Умният мислещият човек по правило се съмнява във възможностите си, когато е изправен пред неизвестното."

Радостина А. Ангелова - поетеса
Аватар
Cheva
Със словото напред
Мнения: 1526
Регистриран на: 31 Мар 2011, 11:32

Re: КОЛЕДНО - НОВОГОДИШНА ТРАПЕЗА – ЛЮБИМИТЕ РЕЦЕПТИ

Мнение от Cheva »

Едно сурово предястие: :)

Коледни елхички
surovi_elhichki.jpg
(85.69 KiB) Свалено 4573 пъти
описание тук
"Когато няма къде да отидеш, ела на себе си!"
Аватар
Kleo
Вятър в косите...
Мнения: 15481
Регистриран на: 20 Авг 2010, 10:00
Местоположение: София

Re: КОЛЕДНО - НОВОГОДИШНА ТРАПЕЗА – ЛЮБИМИТЕ РЕЦЕПТИ

Мнение от Kleo »

Коледно пънче - не съм го приготвяла, но ми се стори много апетитно и красиво!
Синът ми е на 20. Изживявам мечтите си. Центрирана и щастлива съм :)
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка
Мнения: 7927
Регистриран на: 19 Авг 2010, 11:12

Re: КОЛЕДНО - НОВОГОДИШНА ТРАПЕЗА – ЛЮБИМИТЕ РЕЦЕПТИ

Мнение от cchery »

Eто каква стилизирана елхичка направихме с Бели миналата неделя и я подарихме на нейната група за украса:

Изображение

Питката от миналата година:
res_pitka copy.jpg
(53.72 KiB) Свалено 4544 пъти
Питката от по-миналата година:
res_SUROVA_Pitka s Plitki.jpg
(33.92 KiB) Свалено 4544 пъти
А ето и содената питка от Бъдни вечер:

Изображение

:1170 :1170 :1170


Чева, комплименти и аплодисменти за кулинарните ти елхички..... наистина са впечатляващи!
"Умният мислещият човек по правило се съмнява във възможностите си, когато е изправен пред неизвестното."

Радостина А. Ангелова - поетеса
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка
Мнения: 7927
Регистриран на: 19 Авг 2010, 11:12

ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА БЪДНИ ВЕЧЕР

Мнение от cchery »

ЦВЕТНО ЗЕЛЕ В ДОМАТЕН СОС

Продукти:

1 глава карфиол (около 1 кг),
1 глава кромид лук,
1 буркан консервирани домати в собствен сок,
олио, сол, захар, кашу



Приготвяне:

Зелето почистете и разделете на малки съцветия. Бланширайте го във вряща подсолена вода за 2 минути.

Лука нарежете наситно и заедно с цветното зеле изпържете в сгорещено олио. Обелете и настържете консервираните домати, залейте зелето с тях и сока им. Посолете на вкус и добавее малко захар, за да убиете киселината. Задушавайте ястието на тих огън, докато доматеният сос се сгъсти. При сервирането поръсете с кашу. Можете да наръсите и копър и черен пипер.

Аз мисля, че ако традицията не забраняваше продукти от животински произход на Бъдни вечер, то надробено сирене 5 минути преди сваляне от огъня, щеше много да си пасне с това ястие.
"Умният мислещият човек по правило се съмнява във възможностите си, когато е изправен пред неизвестното."

Радостина А. Ангелова - поетеса
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка
Мнения: 7927
Регистриран на: 19 Авг 2010, 11:12

ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА БЪДНИ ВЕЧЕР

Мнение от cchery »

ГЪБЕНИ КЮФТЕТА С ЕЛДА

Продукти:

400 г пресни печурки,
250 г сварена елда (около 100 г сурова),
2-3 глави кромид лук,
1 среден морков,
1 с.л. грис,
1 с.л. готварско нишесте,
олио, пресен копър, сол, смлян черен пипер, сух риган, сух босилек


Приготвяне:

Почистете и измийте гъбите, нарежете ги на парченца. Елдата сварете до пълна готовност с малко сол. Лука наситнете, моркова настържете. Запържете в 2 с.л. олио лука до прозрачност. Сипете гъбите и ги изпържете. Когато са почти готови, прибавете моркова и пържете ще 5 мин., като разбърквате. Посолете на вкус.

Елдата пюрирайте и я сипете в купа. В блендер смелете на много ситни парченца гъбите със зъленчуците, смесете ги с елденото пюре и прибавете гриса, нишестето, накълцания копър, стритите сухи и пресни подправки, черен пипер на вкус. Ако "каймата" не се е споила добре, добавете малко вода. Оформете кюфтетата и ги изпържете на силен огън до хрупкава коричка.
"Умният мислещият човек по правило се съмнява във възможностите си, когато е изправен пред неизвестното."

Радостина А. Ангелова - поетеса
Публикувай отговор