Продукти: Зелеви листа от 1 зелка
зрял боб ... на око
ориз - спрямо боба да са 1:2 /т.е. повече боб/
1 морков
1 лук/ праз
черен пипер, червен пипер, джоджен, сол
Приготовление:
Накиснете боба от предишната вечер в студена вода. След като е престоял няколко часа, го сварете с 1 нарязан морков. Доливайте вода при варенето колкото бобът да не загори и го свалете от котлона, когато е полуготов. Излейте излишната вода и подправете със сол и джоджен.
В тиган запържете нарязания лук/праз. Когато стане готов, поръсете с червен пипер - количеството е на ваш вкус. Разбъркайте докато замирише на вкусно (не повече от 30 секунди), и налейте чаша топла вода, след което сипете измития ориз. Оставете оризът да поеме водата и добавете полусварения боб. Оставете сместта на котлона около 5 минутки колкото да се изпари всичката вода или пък ви се стори готова. Подправете с черен пипер.
Изрежете дебелите жилки на зелевите листа и ги оформете така че да се пълнят удобно с готова смес. Наредете сармичките/сармите в тава или пък в гювеч/йенска тенджера и долейте с вода. Ако по време на приготвянето на сместта не сте слагали сол, то при печенето на сармите можете да налеете в тавата или гювеча и малко армеена чорба. Печете до готовност, т.е. до напълното увиране на боба и изпичането на зелевите листа.
Да ви е вкусно!
"Умният мислещият човек по правило се съмнява във възможностите си, когато е изправен пред неизвестното."
Лукът се задушава. Кестените се намачкват. Стафидите предварително се накисват в сладко вино, за да набъбнат и се смесват с кестените и лука. Петлето се пълни със сместа. Намазва се с масло, сол, пипер и се пече на 180 градуса. Гарнира се със задушени моркови.
Гарнитура: Оризът се приготвя с масло. сол. лук и шафран, като Ризото. Поднася се топъл с петлето.
Продукти:
1 глава карфиол (около 1 кг),
1 глава кромид лук,
1 буркан консервирани домати в собствен сок,
олио, сол, захар, кашу
Приготвяне:
Зелето почистете и разделете на малки съцветия. Бланширайте го във вряща подсолена вода за 2 минути.
Лука нарежете наситно и заедно с цветното зеле изпържете в сгорещено олио. Обелете и настържете консервираните домати, залейте зелето с тях и сока им. Посолете на вкус и добавее малко захар, за да убиете киселината. Задушавайте ястието на тих огън, докато доматеният сос се сгъсти. При сервирането поръсете с кашу. Можете да наръсите и копър и черен пипер.
Аз мисля, че ако традицията не забраняваше продукти от животински произход на Бъдни вечер, то надробено сирене 5 минути преди сваляне от огъня, щеше много да си пасне с това ястие.
"Умният мислещият човек по правило се съмнява във възможностите си, когато е изправен пред неизвестното."
Продукти:
400 г пресни печурки,
250 г сварена елда (около 100 г сурова),
2-3 глави кромид лук,
1 среден морков,
1 с.л. грис,
1 с.л. готварско нишесте,
олио, пресен копър, сол, смлян черен пипер, сух риган, сух босилек
Приготвяне:
Почистете и измийте гъбите, нарежете ги на парченца. Елдата сварете до пълна готовност с малко сол. Лука наситнете, моркова настържете. Запържете в 2 с.л. олио лука до прозрачност. Сипете гъбите и ги изпържете. Когато са почти готови, прибавете моркова и пържете ще 5 мин., като разбърквате. Посолете на вкус.
Елдата пюрирайте и я сипете в купа. В блендер смелете на много ситни парченца гъбите със зъленчуците, смесете ги с елденото пюре и прибавете гриса, нишестето, накълцания копър, стритите сухи и пресни подправки, черен пипер на вкус. Ако "каймата" не се е споила добре, добавете малко вода. Оформете кюфтетата и ги изпържете на силен огън до хрупкава коричка.
"Умният мислещият човек по правило се съмнява във възможностите си, когато е изправен пред неизвестното."