ЗЕХТИН - нека октрием най-добрия!

Аватар
cchery
Завършена форумна мечка

ЗЕХТИН - нека октрием най-добрия!

Мнение от cchery »

Момичета, вече 3 години си купуваме зехтин от Гърция - като отидем на море и се запасяваме на връщане. Честно казано не сме вземали нещо превъзходно, защото сме го пазарували в тамошния Лидъл. Тези дни ще ни свърши и последното количество, което взехме миналото лято, и искам да си купя оттук. Проблемът е, че не знам нито на кой магазин мога да се доверя, нито на коя марка зехтин?! Дали да е италиански, португалски, испански или пак гръцки?!? Хайде, който има опит и наблюдения, нека споделим тук впечатления така че ........ да е полезно (засега само на мен, ама кой знае и на кого още). :923
"Умният мислещият човек по правило се съмнява във възможностите си, когато е изправен пред неизвестното."

Радостина А. Ангелова - поетеса
Аватар
bobichan
От писане глава не боли
Обратна връзка:

Re: ЗЕХТИН - нека октрием най-добрия!

Мнение от bobichan »

Чери, аз ползвам ето този. Итализнски е, много плътен и много ароматен. В Гърция съм виждала единствено Минерва, който се среща и по нашите магазини. Но нямам спомен дали е хубав.
Предполагам знаеш, че зехтина винаги трябва да е Екстра Вържън - студено пресован?
В никакъв случай не си купувай салатен, защото е 80 % олио и 20% Екстра Вържън!
Помас пък се прави от останалото кюспе и костилки от студеното пресоване от които по химичен път се извлича някаква останала мазнина, която няма нищо общо с истинския зехтин.
Дано съм ти била полезна.
[url=http://www.vdahnovenia.bg/]Вдъхнови се за голямата промяна![/url]
Аватар
Сиренце
Със словото напред

Мнение от Сиренце »

Е, като ходите в Гърция, защо не си вземате от производител :1044 ??!!
Ние сега сме си поръчали да ни донесат от там едни познати. Единственият проблем е, че го продават в тенекии по 17-18 литра, но ние се комбинираме няколко семейства и си го делим. Цената е към 9 лв за литър и качеството е несравнимо с която и да е марка, купувана от мен тук.
Сравнително съм доволна от Зехтин ELIA Extra Virgin "Traditional". А на Монини ми харесва само Delicato.

На Terra Madre в Торино с Цецо си организирахме дегустационен тур за зехтини. Беше много интересно да опитваме различни марки, от различни региони, с билки, с плодове, с различна възраст.....Лошото е, че оттогава не мога да харесам зехтин в нашите магазини :1062 .
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка

Мнение от cchery »

Сиренце написа:Е, като ходите в Гърция, защо не си вземате от производител :1044 ??!!
Защото....... с Момчил трябва да се разберем по някои въпроси :126 :126 , единият от които е, да се съгласи най-сетне с мен, че някои хубави неща струват повече пари! Не всичките, разбира се. Миналата година имахме възможност да идем да си купим от производител, но 5 литра зехтин бяха около 80 лв, нещо подобно. И тъкмо да се метнем на колата и да идем, се оказа, че градчето, където се произвеждал зехтина било по-отдалечено, нямало да се ориентираме за рафинерията и куп други такива.............. няма да казвам какви "оправдания" само и само да не се свърши нещо. Аз отказах да се налагам и предпочетох плажа...... Но тази година няма да е така, обещавам!

Благодаря на теб и на Бобка, че се отзовахте на моето питане. :)
"Умният мислещият човек по правило се съмнява във възможностите си, когато е изправен пред неизвестното."

Радостина А. Ангелова - поетеса
Аватар
Мърмори
Философска система

Мнение от Мърмори »

Анитко, за мен най-добър е този:
зехтин_a.JPG
(49.4 KiB) Свалено 396 пъти
С Жоро го купихме от Тасос. Много е ароматен. Продава го собственика на най-голямата фабрика за зехтин в областта. Тъй като се запознахме с него, имахме възможността да видим реално как се произвежда зехтина и гаранция давам,че е студено пресован. Йоргос дори каза, че други фирми изкупували неговите остатъци от пресоването, добавяли разни химикали и на полученото лепвали етикет "Extra virgin", а после го продавали в България. На място зехтинът ни излезе 4 евро литъра. Лошото е, че го няма в България. Така че, може да се наложи да изчакате до лятната ваканция. Имам координати на Йоргос ако решите да го потърсите.
Публикувай отговор