Правилното хранене и възпитание на децата са двете най-важни осъзнати задължения на родителите. С раждането на децата започват и грижите за тяхното хранене, от което зависи здравето, растежа и развитието им.
Възрастта от 3 до 7 години е особено подходяща за създаване на здравословен модел на хранене, тъй като децата подражават на възрастните и са в период на изграждане на своите хранителните навици.
Неблагоприятни последици за здравето на децата оказват недохранването, прехранването, а също така и небалансираното хранене.
Показатели за адекватно хранене на децата са стойностите на ръста на детето за съответната възраст и теглото му съобразно ръста.
ПРЕПОРЪКИ
ЗА ИЗГРАЖДАНЕ НА ЗДРАВОСЛОВНО ХРАНИТЕЛНО ПОВЕДЕНИЕ НА ВАШИТЕ ДЕЦА
Препоръка 1: Осигурявайте редовно хранене с пълноценна и разнообразна храна
• Осигурявайте максимално разнообразие в консумацията на храни – препоръчва се в рамките на 2 седмици да не се допуска повторяемост на ястията;
• Включвайте ежедневно в менюто на децата представители от 4 – те основни групи храни: хляб, зърнени храни и картофи; плодове и зеленчуци; мляко и млечни продукти; месо, риба, яйца, бобови храни и ядки;
• Хранете децата си четири пъти дневно, тъй като редовното хранене предотвратява приема на големи количества храна наведнъж и допринася за по-доброто храносмилане. На един прием детето не трябва да консумира повече от 350 - 400 г храна. Закуската е важна и не трябва да се пропуска!
• Отделяйте достатъчно време за хранене на децата, в приятна обстановка, което ще създаде и затвърди у тях навици за правилно хранене.
Препоръка 2: Ограничавайте консумацията на тестени и сладкарски изделия. Предпочитайте пълнозърнест хляб и други пълнозърнести продукти
- Включвайте в менюто на децата си пълнозърнест хляб (поне 2 пъти седмично), макаронени изделия (1 път седмично) и зърнени храни (жито, ориз, овесени ядки, царевица и други).
Препоръка 3: Предлагайте ежедневно разнообразни зеленчуци и плодове
• Осигурявайте през всички сезони на годината разнообразие от пресни, замразени, сушени, консервирани плодове и зеленчуци;
• Предпочитайте суровите зеленчуци и плодове, тъй като при кулинарната им обработка част от съдържащите се в тях витамини се разрушават;
• Предлагайте пресни плодове и зеленчуци при всяко хранене.
Препоръка 4: Използвайте мляко и млечни продукти с ниско съдържание на мазнини и сол
• Осигурявайте ежедневно в храненето на децата мляко и млечни продукти;
• Избирайте прясно и кисело мляко с ниско съдържание на мазнини (1,5 -2%) или обезмаслено (0,1 - 0,5%);
• Обезсолявайте саламуреното сирене.
Препоръка 5: Замествайте тлъстите меса и месни продукти с птиче, телешко месо и риба
• Ограничавайте предлагането на колбаси до 2 пъти в седмицата;
• Предлагайте риба един - два пъти седмично;
• Отстранявайте кожата от птиците и видимата мазнина от месото преди готвене.
Препоръка 6: Ограничавайте приема на мазнини
• Замествайте животинските мазнини с растителни;
• Добавяйте възможно най-малко количество мазнина при приготвяне на ястията.
Препоръка 7: Ограничавайте приема на захар, захарни и сладкарски продукти
• Ограничавайте консумацията на захарни и шоколадови изделия, сметанови и сиропирани сладкиши. Избягвайте газираните напитки;
• Ограничавайте количеството на добавената захар към млякото и чая.
Препоръка 8: Ограничавайте общия прием на сол за деня
• Намалявайте количеството на добавената сол при приготвяне на ястията и салатите;
• Не поставяйте солници на масата по време на хранене;
• Ограничавайте употребата на туршии през зимния сезон до 2 - 3 пъти седмично.
Препоръка 9: Приготвяйте храната по безопасен начин, спазвайки правилата за хигиена. Използвайте щадящи кулинарни технологии
• Купувайте храна в чисти и с ненарушена цялост опаковки;
• Пазарувайте от сигурни източници;
• Преди покупка четете етикета;
• Обръщайте внимание на срока на годност на продукта;
• Спазвайте хигиенните изисквания при приготвяне и съхранение на храната;
• Обработвайте храната чрез варене, задушаване и печене (на фурна, скара или грил).
Необходимо е да знаете, че:
*При варене зеленчуците трябва да се поставят в кипяща вода, която да ги покрива. По време на цялото варене съдът трябва да е плътно затворен с капак.
*Солта се добавя в края на термичната обработка.
Източник http://www.riokoz-vt.com/zhr37.htm" onclick="window.open(this.href);return false;