Децата и здравословното хранене

Аватар
bubalina
В началото бе словото
Мнения: 703
Регистриран на: 07 Ное 2010, 11:19

Децата и здравословното хранене

Мнение от bubalina »

Правилното хранене и възпитание на децата са двете най-важни осъзнати задължения на родителите. С раждането на децата започват и грижите за тяхното хранене, от което зависи здравето, растежа и развитието им.
Възрастта от 3 до 7 години е особено подходяща за създаване на здравословен модел на хранене, тъй като децата подражават на възрастните и са в период на изграждане на своите хранителните навици.
Неблагоприятни последици за здравето на децата оказват недохранването, прехранването, а също така и небалансираното хранене.
Показатели за адекватно хранене на децата са стойностите на ръста на детето за съответната възраст и теглото му съобразно ръста.

ПРЕПОРЪКИ
ЗА ИЗГРАЖДАНЕ НА ЗДРАВОСЛОВНО ХРАНИТЕЛНО ПОВЕДЕНИЕ НА ВАШИТЕ ДЕЦА


Препоръка 1: Осигурявайте редовно хранене с пълноценна и разнообразна храна
• Осигурявайте максимално разнообразие в консумацията на храни – препоръчва се в рамките на 2 седмици да не се допуска повторяемост на ястията;
• Включвайте ежедневно в менюто на децата представители от 4 – те основни групи храни: хляб, зърнени храни и картофи; плодове и зеленчуци; мляко и млечни продукти; месо, риба, яйца, бобови храни и ядки;
• Хранете децата си четири пъти дневно, тъй като редовното хранене предотвратява приема на големи количества храна наведнъж и допринася за по-доброто храносмилане. На един прием детето не трябва да консумира повече от 350 - 400 г храна. Закуската е важна и не трябва да се пропуска!
• Отделяйте достатъчно време за хранене на децата, в приятна обстановка, което ще създаде и затвърди у тях навици за правилно хранене.

Препоръка 2: Ограничавайте консумацията на тестени и сладкарски изделия. Предпочитайте пълнозърнест хляб и други пълнозърнести продукти
- Включвайте в менюто на децата си пълнозърнест хляб (поне 2 пъти седмично), макаронени изделия (1 път седмично) и зърнени храни (жито, ориз, овесени ядки, царевица и други).

Препоръка 3: Предлагайте ежедневно разнообразни зеленчуци и плодове
• Осигурявайте през всички сезони на годината разнообразие от пресни, замразени, сушени, консервирани плодове и зеленчуци;
• Предпочитайте суровите зеленчуци и плодове, тъй като при кулинарната им обработка част от съдържащите се в тях витамини се разрушават;
• Предлагайте пресни плодове и зеленчуци при всяко хранене.

Препоръка 4: Използвайте мляко и млечни продукти с ниско съдържание на мазнини и сол
• Осигурявайте ежедневно в храненето на децата мляко и млечни продукти;
• Избирайте прясно и кисело мляко с ниско съдържание на мазнини (1,5 -2%) или обезмаслено (0,1 - 0,5%);
• Обезсолявайте саламуреното сирене.

Препоръка 5: Замествайте тлъстите меса и месни продукти с птиче, телешко месо и риба
• Ограничавайте предлагането на колбаси до 2 пъти в седмицата;
• Предлагайте риба един - два пъти седмично;
• Отстранявайте кожата от птиците и видимата мазнина от месото преди готвене.

Препоръка 6: Ограничавайте приема на мазнини
• Замествайте животинските мазнини с растителни;
• Добавяйте възможно най-малко количество мазнина при приготвяне на ястията.

Препоръка 7: Ограничавайте приема на захар, захарни и сладкарски продукти
• Ограничавайте консумацията на захарни и шоколадови изделия, сметанови и сиропирани сладкиши. Избягвайте газираните напитки;
• Ограничавайте количеството на добавената захар към млякото и чая.

Препоръка 8: Ограничавайте общия прием на сол за деня
• Намалявайте количеството на добавената сол при приготвяне на ястията и салатите;
• Не поставяйте солници на масата по време на хранене;
• Ограничавайте употребата на туршии през зимния сезон до 2 - 3 пъти седмично.

Препоръка 9: Приготвяйте храната по безопасен начин, спазвайки правилата за хигиена. Използвайте щадящи кулинарни технологии
• Купувайте храна в чисти и с ненарушена цялост опаковки;
• Пазарувайте от сигурни източници;
• Преди покупка четете етикета;
• Обръщайте внимание на срока на годност на продукта;
• Спазвайте хигиенните изисквания при приготвяне и съхранение на храната;
• Обработвайте храната чрез варене, задушаване и печене (на фурна, скара или грил).
Необходимо е да знаете, че:
*При варене зеленчуците трябва да се поставят в кипяща вода, която да ги покрива. По време на цялото варене съдът трябва да е плътно затворен с капак.
*Солта се добавя в края на термичната обработка.

Източник http://www.riokoz-vt.com/zhr37.htm" onclick="window.open(this.href);return false;
[url=http://www.baby-gaga.com/][img]http://tickers.baby-gaga.com/t/lamlamsbu20120313_-8_My+child++is.png[/img][/url]
Аватар
bubalina
В началото бе словото
Мнения: 703
Регистриран на: 07 Ное 2010, 11:19

Re: Здравословно хранене на децата от 3 до 7 год.възраст

Мнение от bubalina »

Правила за съставяне на
дневното меню
за деца от 3 до 7 години


1. Сутрешна закуска:
• основен компонент на закуската - 100 – 150 г
каша от овесени ядки, мюсли, корнфлейкс, макаронени изделия, сандвич, баница, кифла, попара със сирене
• напитка – 200 г
прясно мляко, билков чай, сок (плодов, зеленчуков)
• добавка (или подкрепителна закуска в 10.00 ч.) – 50 – 100 г
пресен плод или зеленчук

2. Обяд:
• супа – 100 г
При основни ястия, включващи месо супата е постна
• основно ястие - 130 г
Месни ястия - 5 пъти седмично. През 2-та безмесни дни - риба, зеленчуково-яйчеви ястия, бобови храни
Ако основното ястие не съдържа зеленчуци, задължително е да се включи гарнитура или салата от пресни зеленчуци според сезона
• десерт – 150 г (пресни плодове – 200 г)
Препоръчително е десертите да са на плодова основа

3. Следобедна закуска:
• основен компонент на закуската - 100 – 150 г
корнфлейкс, каша от овесени ядки, мюсли, кекс, козунак, сандвич, баница, кифла, макаронени изделия
• напитка – 200 г
сок (плодов, зеленчуков), медовина, айран, боза

4. Вечеря:
• основно ястие - 130 -150 г
постен гювеч, омлет, зеленчуково ястие със сирене, спагети, пица, пиле, риба
Ако вечерното ястие не съдържа зеленчукова компонента, задължително е да се включи салата от пресни сезонни зеленчуци
• десерт -150 г
мляко (кисело или прясно), плод.

На един хранителен прием да не се дава повече от 350-400 г храна.



Препоръчителни количества
на порциите за деца на възраст от 3 до 7 години



1. Хляб 45 грама

2. Месо 60 грама

3. Риба 60 грама

4. Прясно мляко 200 мл

5. Кисело мляко 200 мл

6. Млечни продукти 25 грама
(сирене, извара, кашкавал)

7. Месни продукти 30 грама
(колбаси, месни пастети и др.)

8. Зърнени храни 70 - 80 грама
(овесени ядки, жито, мюсли и др.)

9. Макаронени изделия 80 - 90 грама

10. Варива
- зрял фасул (леща) 30 грама
- зелен фасул 120 грама
- грах 80 грама

11. Ориз 180 грама

12. Картофи 90 грама

13. Пресни зеленчуци 100 грама

14. Пресни плодове 200 грама

15. Компот 150 грама

16. Сок (нектар) 200 грама



Общо количество за деня:
пресни зеленчуци - 350 грама
пресни плодове - 300 грама
мляко (прясно и кисело) – 400 мл.
хляб 3 х 45 грама = 135 грама
сол (добавена към всички храни) - 2 грама


Източник http://www.riokoz-vt.com/zhr37.htm" onclick="window.open(this.href);return false;
[url=http://www.baby-gaga.com/][img]http://tickers.baby-gaga.com/t/lamlamsbu20120313_-8_My+child++is.png[/img][/url]
Аватар
bubalina
В началото бе словото
Мнения: 703
Регистриран на: 07 Ное 2010, 11:19

Re: Децата и здравословното хранене

Мнение от bubalina »

ЗДРАВОСЛОВНО ХРАНЕНЕ ЗА ДЕЦАТА


Здравословното хранене най-общо означава да се доставят на организма необходимите количества хранителни вещества - в това число витамини, минерали и фибри. Нездравословни храни пък са тези, които съдържат много мазнини и захари.
Здравословните храни са с богато съдържание на витамини и минерали и спомагат за растежа на организма - затова децата трябва да консумират повече здравословни храни.


Храната може да бъде разделена на три групи
Разделението на храните е въз основа на това колко здравословни са те. Целта е да използвате тази класификация с цел по-лесно да прецените от кои храни да консумирате по-големи количества, и от кои по-малки.

Група 1: Консумирайте много от тази група храни

* Плодове и зеленчуци,
* Хляб,
* Житни и зърнени храни (като ориз и паста - спагети и др.),
* Грахови и бобови храни.


Тези храни съдържат витамини, минерали и фибри (растителни влакна). Следва да се приема много и разнообрана храна от тази група; но не от един вид само, например плодове, а от всички посочени видове, за да може да се осигури на организма огромното разнообразие и богатство от витамини и минерали, съдържаюо се в Група 1.
Растителните храни съдържат много полезни и здравословни нутриенти (малки частици), които предотвратяват появата на много болести. Затова е много важно да се храните с разнообразна растителна храна.

Група 2: Консумирайте понякога от тези храни, но не и твърде често
Тези храни също са полезни за организма и здравословни, но трябва да се консумират в по-малки количества, отколкото храните в Група 1:

* Млечни продукти като прясно и кисело мляко, сирене,
* Пилешко месо (без кожата),
* Риба,
* Ядки.


Група 3: Консумирайте много рядко тези храни
Тези храни включват много мазнини и захари, но не и витамини, минерали и фибри - затова трябва да се ограничава тяхната консумация. Повечето хора могат да си позволят да си похапват до две на ден от "забранените" храни без да имат проблеми, но в никакъв случай не трябва да се злоупотребява с тях и да се яде само такава храна! Тези храни включват:

* Бисквити (2 малки),
* Шоколадови десерти (1 бар),
* Чипс (30 грама),
* Сладолед (2 топки),
* Близалки, дъвчащи бонбони (30 грама),
* Торти и пасти (1 средно голямо парче).


Хранителната пирамида
Трите групи храни са известни като "хранителна пирамида".
- Най-долната част на пирамидата е най-голяма и съдържа "полезните" и здравословни храни, от които трябва да се похапва най-много.
- Средната част на пирамидата съдържа храни, които могат да се консумират понякога, но не твърде често.
- Най-горната част на пирамидата е най-малка и съдържа храните, които най-рядко трябва да се консумират.

Откъде да получите помощ?
- Вашите родители,
- Вашите учители.

Не забравяйте:

* Здравословните храни съдържат витамини, минерали и фибри.
* Нездравословните храни съдържат много мазнини и захари.
* Старайте се да консумирате разнообразна здравословна храна.
* Можете да си похапвате шоколадови лакомства, торта и чипс но по-рядко и не само това.

Източник: http://www.betterhealth.vic.gov.au/
[url=http://www.baby-gaga.com/][img]http://tickers.baby-gaga.com/t/lamlamsbu20120313_-8_My+child++is.png[/img][/url]
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка
Мнения: 7927
Регистриран на: 19 Авг 2010, 11:12

Re: Децата и здравословното хранене

Мнение от cchery »

Бубка, златна си!!!!!!! :923 :923 :923 :923 Направо я бях пропуснала тази тема..... а е след любимите ми! :) :329
"Умният мислещият човек по правило се съмнява във възможностите си, когато е изправен пред неизвестното."

Радостина А. Ангелова - поетеса
vanist

Re: Децата и здравословното хранене

Мнение от vanist »

Страшно полезна информация! Благодаря!
Обаче като я гледам така - аз лично почти напълно спазвам препоръките, но в детските заведения - кой знае :1044
От това, което чувам - май не съвсем.

Но има нещо, с което не съм съгласна - плодове да се ядат за десерт.
От всички неща, които съм изчела за храненето - плодовете ферментират много бързо,
ако са консумирани след основните храни няма да могат да се смелят и да се усвоят полезните им съставки,
а ще загният и от там ще докарат повече проблеми...
Аватар
Kleo
Вятър в косите...
Мнения: 15481
Регистриран на: 20 Авг 2010, 10:00
Местоположение: София

Re: Децата и здравословното хранене

Мнение от Kleo »

Чак сега виждам темата, а ми се струва много важна и полезна!
Синът ми е на 20. Изживявам мечтите си. Центрирана и щастлива съм :)
Аватар
Kleo
Вятър в косите...
Мнения: 15481
Регистриран на: 20 Авг 2010, 10:00
Местоположение: София

Re: Децата и здравословното хранене

Мнение от Kleo »

Искам да споделя какъв десерт направих току-що на сина ми:

Около 100 г счукани сурови орехови ядки смесих с малко бурканче сладко от дюли, по лъжичка овесени ядки и овесени трици, мъничко канела, пакетче ванилия разбърках всичко това добре, накрая добавих кофичка разбито кисело мляко и отново разбърках хубаво сместа. Оставих един час, заради овесените ядки и триците. Не се наложи да добавям захар, защото сладкото се оказа достатъчно сладко. И аз, и детето си облизахме пръстите, десертът се оказа разкошен, а аз си го измислих сама. Мисля, че е и здравословен освен това.

Вие какво мислите?
Синът ми е на 20. Изживявам мечтите си. Центрирана и щастлива съм :)
Публикувай отговор