Кулинарното пътешествие на децата от Златарица

Подфорум за нещата, които готвим всеки ден
snnikolova
Писател по душа и.... клавиатура
Мнения: 42
Регистриран на: 13 Дек 2010, 10:24
Местоположение: гр. Златарица обл. В Търново

Кулинарното пътешествие на децата от Златарица

Мнение от snnikolova »

Здравейте! С удоволствие ще споделим с вас рецептите на вкусотийките, които си хапнахме по време на кулинарното ни пътешествие.

Турска кухня

САЧЕНИ ПИТКИ


Необходими продукти:една кофичка кисело мляко, половин кофичка вода, една чаена лъжичка сода бикарбонат, една чаена лъжичка сол, един кг брашно.
Начин на приготвяне: Омесва се меко тесто, разточва се на тънка кора 1-2 мм, намазва се с олио/слабо/, после се навива на руло / да не е стегнато/ и се нарязва на 6 парчета.
намасляне.jpg
(39.84 KiB) Свалено 638 пъти
навиване.jpg
(43.79 KiB) Свалено 638 пъти
6 парчета.jpg
(39.8 KiB) Свалено 638 пъти
Единия край на всяко парче се прищипва, а другия се подпъхва под него - като на вита питка.
Топки се разточват с диаметъра на сача. През това време той загрява на печката с малко олио. Сачените питки се пекат от двете страни.
печене в сач. jpg
Прикачени файлове
Сач. питка.jpg
(35.98 KiB) Свалено 638 пъти
печене в сач.jpg
(28.27 KiB) Свалено 638 пъти
snnikolova
Писател по душа и.... клавиатура
Мнения: 42
Регистриран на: 13 Дек 2010, 10:24
Местоположение: гр. Златарица обл. В Търново

Пътешествието продължава

Мнение от snnikolova »

Помашка кухня

РОДОПСКИ КЛИН



Финалът на пътешествието бе В дома на семейство Богутеви – пословично трудолюбиви помаци, контактни и уредни домакини, а кулинарното изкушение е родопски клин. Плънката се приготвя с 2 литра вода,една купа ориз, 5 яйца, домашно сирене, 2 – 3 лъжици кисело мляко. За тестото са необходими - 1 чаена чаша топла вода, малко олио и оцет, сол и брашно. То се разточва до фина кора, която се поставя в тавата. В нея се изсипва пълнежа и се завива с краищата на тестения лист. Пече се върху печката.
плънката.jpg
(42.95 KiB) Свалено 635 пъти
кората върху тавата.jpg
Кората беше голяма и не се наложи да точи втора, по-малка кора, а зави плънката с нея.
(36.42 KiB) Свалено 635 пъти
поставяне на плънката.jpg
(41.92 KiB) Свалено 635 пъти
печене.jpg
Печенето да не е на силен огън. Като се позачерви дъното на клина, се поставя голям капак отгоре, за да се обърне и се връща отново в тавата.
(37.75 KiB) Свалено 635 пъти
Много вкусно ястие. Може да се залее със захарен сироп и става като сладка баница.
Приготвя се и с готови кори.
Аватар
Kleo
Вятър в косите...
Мнения: 15481
Регистриран на: 20 Авг 2010, 10:00
Местоположение: София

Re: Кулинарното пътешествие на децата от Златарица

Мнение от Kleo »

Страхотни сте :326
Синът ми е на 20. Изживявам мечтите си. Центрирана и щастлива съм :)
Публикувай отговор