Лятото носи ни сполука и отново ще изпразним мечата хралупа

Свобода на словото
Заключено
Аватар
cvety_rz
Влюбена във вятъра

Re: Пролет на вратата чука и отново ще изпразним мечата храл

Мнение от cvety_rz »

Изминаха 3 дни на работа остават още 20.Дано оцелея и успея да се съхраня емоционално.Много ми е тежко.Пожелавам на всички спокойна събота и неделя.
Вярата не прави нещата лесни, прави ги възможни!
Ver

Мнение от Ver »

О, милото Цвети!
Прегръщам те :923
Вземи си отпуската за тази година и
идвай на обучение :923
Аватар
Kleo
Вятър в косите...

Мнение от Kleo »

Аз като бивше конче-вихрогонче не мога да се въздържа да не споделя:

Тодоровден е! Честит имен ден на Тодор, Тодорка, Теодор, Теодора!

Днес е църковният празник Тодоровден, който се отбелязва винаги в първата събота на Великденските пости.

Датата на честването на Тодоровден, както и тази на Великден, се определя по лунния календар. Почитането на християнския светец Тодор от българите исторически е засвидетелствано още през ранното Средновековие, обединявайки култа към Светите великомъченици Теодор Стратилат и Теодор Тирон.

В иконографията светецът е представен като ездач на бял кон и змееборец.

Според легендите император Юлиан Отстъпник /332-363 г./ решил да се подиграе с християните, като ги застави да ядат идоложертвена храна по време на Великия пост. Затова той наредил на градоначалника на Цариград да напръска тайно с кръв от идолски жертви всички постни храни на пазара и християните, като ядат, макар и без да знаят, да се осквернят и да бъдат подиграни и обявени за езичници. Градоначалникът направил, каквото му било заповядано. Но за Божието око това не могло да бъде тайна. Легендата разказва, че Св. Теодор Тирон се явил на цариградския архиепископ Евдоксий и му известил за нареденото от император Юлиан, заръчвайки му да предупреди християните през тази седмица да не вземат никаква храна от пазара. На запитването на архиепископа какво да ядат през тия дни, Св. Теодор отговорил: Да си приготвят коливо - жито, то да им бъде храната. Архиепископ Евдоксий попитал също: Кой е този, с когото говори, а Св.Теодор си казал името. Предупредени, християните не купили никакви храни от пазара и затова всяка година светецът се споменава с благодарност.

Тодоровден се празнува главно за здравето на конете и затова е празник на коневъдството и на конния спорт. При изгрев слънце мъжете сплитат опашките и гривите на конете, украсяват ги с мъниста, с пискюли и цветя, и ги отвеждат на водопой. Жените замесват обредни хлябове, като дават от тях и на конете. Варят и жито, което се благославя в църковния храм. После идва ред на любимото на всички българи конно състезание - кушията. Победителят в нея се награждава, като конят получава обикновено юзда, а неговият стопанин - риза или кърпа. Спечелилият надбягването обикаля с коня си всички домове, за да честити празника. Навсякъде го посрещат радушно и поят коня му с вода.

Празникът е известен и с имената Тодорова събота, Конски Великден, Тудорица. Обредната трапеза за празника включва пита с мая, леща и супа от гъби. Имен ден празнуват днес Тодор, Тодорка, Теодор, Теодора.

[img]http://www.konete.bg/images/uploaded/20100214_0019.jpg[/img]
Синът ми е на 20. Изживявам мечтите си. Центрирана и щастлива съм :)
Аватар
Kleo
Вятър в косите...

Мнение от Kleo »

Ver написа:
dexter написа:Човек да го е страх да се пошегува вече - станахме като в "1984" на Оруел - да внимаваме с кого и какво говорим, защото не знаем как ще се приемат думите ни. Разбирам, че родителите си пазят децата, но все някъде трябва да се удари чертата. Чудя се как се е стресирало едното дете - дали от разговора в тоалетната или от разговора с родителката си, когато е споделило какво е станало и тя е взела да припада от ужас....Самите ние сме стресирани и уплашени и пренасяме страха си върху децата. Как да се приспособим към такъв свят - просто не знам.
И аз не знам.
Ние май се приспособяваме,
ставайки стресирани и упалшени...
Щото иначе стадото отлъчва :))

Пожелавам ви една прекрасна съботна сутрин!
" onclick="window.open(this.href);return false;
Morning - Edvard Grieg - чудесна музика! В момента я слушам :954 От сърце ти благодаря за поздрава, Вер! :329 :922

Що се отнася до мен, се усещам, че доста рядко съм стресирана и уплашена от нещо. Алекс също не ми се вижда под стрес. Обаче ние вкъщи изключително рядко гледаме новините, както и всякакви стресиращи предавания, филми и т.н. Спестяваме си ги. На мен не ми понасят. Ако се храня, започва да ми присяда храната, затова предпочитам или нещо неутрално като фон, или музика, или комедия. Сега този българският сериал "Откраднат живот" за хирурзите, който почнаха да го дават по Нова ТВ, ми харесва и него си го следя. И така... Лошото е, че новините, вкл. и изобилстващите негативни такива, сами ме намират, особено от интернет-пространството. Тоест дори да не гледам ТВ или да слушам радиото, пак разбирам какво къде се е случило в общи линии. Но ако не мога да помогна конкретно с нещо, предпочитам бързо-бързо да се отърся от отрицателната информация и дори да я забравя. Това ми е защитата.
Аватар
Kleo
Вятър в косите...

Мнение от Kleo »

Зори, честита ти именичка Дарена - да е жива, здрава и много, много щастлива! Весело празнуване на празника ви желая! Всичко най-хубаво и добро! :954 :1211 :923
Аватар
Сиренце
Със словото напред

Мнение от Сиренце »

Искам да ви пусна едни изключителни снимки, които описват красотата на планината - Цветове в Доломитите
Била съм там - уникална е красотата им! А цветовете..... :1053 :1053 :1053
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка

Мнение от cchery »

Сиренце написа:
Искам да ви пусна едни изключителни снимки, които описват красотата на планината - Цветове в Доломитите
Била съм там - уникална е красотата им! А цветовете..... :1053 :1053 :1053
Еееееееее, Цони, тогава някой ден трябва да ни заведеш и нас в Доломитите :954 :954 . Как си ти?! Последно писа за нещо, което те "ръчка" да поемеш и ти към курс на промяна :) ..... нещо ново?! Да кажа, че днес Момчил пак е отговорник по сиренето у дома (прави си сиренце, щото го кефи вкуса на прясното сирене) и неминуемо се сещам за вас. :954

Ние с Бели се прибрахме преди малко от Благоевград - тя беше там на втори кръг на състезанието по английски език, организирано от Асоциацията на Кеймбридж училищата - имам чувството, че вече го писах някъде.... обаче съм лееееееееееко уморена. Та вчера отидохме там. Успяхме да разгледаме кампуса на Американския университет, после пък имаше поздравителен концерт в зала "Яворов" на града - деца от фолклорния състав на града, както и от балетната формация към младежкия дом бяха подготвили много приятна програма. :954 Вечерта завърши с вечеря в корейския ресторант в града заедно със Зори, Жоро и Дарето и Жорко, т.к. Дарена също се беше класирала за този кръг на състезанието - междудругото аз имах удоволствието лично да й честитя имения ден! :)

Днес сутринта, докато децата бяха на състезанието, ние със Зори и Жоро пихме кафе, после направихме по 1 тегел на центъра и те тръгнаха за Рилския манастир. Аз пък си чукнах среща с Боби и Марчи в парк "Рила" в Дупница :221 :221 ..... и изкарахме супер там - децата играха, дивяха... Беше страхотно!!! И сега вече у дома съм леко гроги.... кво да ме правиш - човек на възраст!!! :1140

Декс, чета те иииииии не мога да си избия от главата написаното от теб - да, така е! Права си.... родителите вече са половин кукувци... изтръпват от всичко, което ги заобикаля и подскачат около децата си бетер квачки... Не че е приятно да чуваш за насилие в училище и да, не трябва да си заравяш главата в пясъка. Но това значи ли, че трябва да живеем нискокачествен живот, облечени в стягащата прегръдка на страха?!? Днес прочетох една интересна мисъл - беше под барелефа на .............. забравих на кого :oops: - италианско беше името, който пък барелеф беше закачен върху фасадата на съдебната палата в Благоевград - "Страхливият умира всеки ден, смелият - само веднъж". С 2 думи - "топката" пак е в нашето поле и да се опитаме да надскочим истерията.... макар, моята овенска същност, да ме влече "надолу" с неистовото искане да получа справедливост... :oops: :oops:
Kleo написа:Що се отнася до мен, се усещам, че доста рядко съм стресирана и уплашена от нещо. Алекс също не ми се вижда под стрес. Обаче ние вкъщи изключително рядко гледаме новините, както и всякакви стресиращи предавания, филми и т.н. Спестяваме си ги. На мен не ми понасят.
Оки, Деси, това с НЕгледането на новини си е вид детоксикация!!! Аз също я прилагам. Отделно от това не следя никакви риалитита от рода на "София -ден и нощ", "Истински истории", "Съдби на кръстопът" и т.н. Страшни филми - още по-малко. И да, признавам, че ако човек е фен и това му е постоянния фон на вечерите у дома, може да насътвори още по-страшни версии на случилото се с Бела и с Яна... Зачудването ми обаче се върти около това - откъде някои майки получават инфото, че ако детето им се изпоти и непременно ще лепне пневмония?! Или ако се затича леко - че ще счупи нос или коляно? Или пък, ако не си облече яке в слънчев зимен ден, ще се тръшне с бацили!? Усещаш ли накъде бия?!! ....... За мен един родител е или истерик, или не.... Тези неща, според мен, ги няма в риалитата.... и във филмите..... Или поне те не учат на това, а само "подклаждат огъня". ....... Не знам, но според мен, хората научават това, което искат (търсят) да научат......

Цвети, каква простотия се случва при вас на работа?!?! Защо се е създало това тягосно положение?!? ..... Какво иска и предполага твоя шеф - че може да те "зароби" за цял живот ли?! Ти не си му крепостник....... и никога не си давала обет за ненапускане!!! Не се давай..... опитай се, просто се опитай да подминаваш думите му.... със сигурност не е лесно, но то и така не ти е лесно. Ако искаш - пиши по-подробно!!!

Верка, добре ли си днес - прочетох, че снощи нещо си се "тръшнала".... Струва ми се, че утре парка "Заимов" все пак може и да ни приюти... Искаш ли да направим следното?! Аз със сигурност в 9 часа вече ще съм на мача на Коко, т.е. можем да се чуем по телефона и да се разберем нещо. :954 :954
"Умният мислещият човек по правило се съмнява във възможностите си, когато е изправен пред неизвестното."

Радостина А. Ангелова - поетеса
Ver

Мнение от Ver »

Чери,
аз още съм "тръшната", но мърдам.
Кашлям като луда и всичко ме боли ...
Но, не мисля, че това е проблем :)

Ще се чуем утре :)
lindorina
Цветна долина в омая

Мнение от lindorina »

Привет от мен и наслука в новата темичка!
Цвети - радвам се за теб, мисля, че ще бъдеш на мястото си с работата при Руми! Успех!

Зори - честит имен ден на малката дама! Късмет й желая и много да ви радва!
Вер - спирай тези кашлици, нали виждаш - пролетта настъпва бавно, но сигурно! Бързо оздравяване, ти го можеш!
Желая на всички много светлина и положителни емоции през тази пролет!
:922
Преди шансът да ви награди с голям успех,той първо ви изпитва в трудности!

http://img.wallpaperstock.net:81/spring-feeling-wallpapers_5137_1024x768.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;
[img]http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcT8jVF4RfE3CJOqLOnIe4FC6dOMme1PC45jE5g2z4F9cUYwNzrkPA[/img]
Аватар
Kleo
Вятър в косите...

Мнение от Kleo »

Първа пролет е

На 20 март в 06:30 ч. официално време настъпва астрономическата пролет (пролетно равноденствие). Тъй като 2016 г. е високосна, поради допълнителната дата 29-и февруари, изглежда сякаш, че пролетта подранява с един ден – вместо на по-традиционната за нейното начало дата 21 март, тази година тя започва на 20 март и то рано сутринта, съобщават от БАН.

Изображение
Аватар
dexter
Философска система

Мнение от dexter »

cchery написа: Усещаш ли накъде бия?!! ....... За мен един родител е или истерик, или не.... Тези неща, според мен, ги няма в риалитата.... и във филмите..... Или поне те не учат на това, а само "подклаждат огъня". ....... Не знам, но според мен, хората научават това, което искат (търсят) да научат......
Това е така и не е така :). Т.е. хора, предразположени към истерия се психясват много по-лесно. Но ето ме мен - аз съм, както казва една приятелка - "пън от всякъде" :221 (разбирайте - това е комплимент) - и не се стряскам лесно. Обаче ми трябват две вечери с новини и вече ме е страх да се кача на автомобил. Та и аз се затъмнявам информационно, съвсем съзнателно. Днес обаче искам да си проверя пощата в abv и погледът ми попада съвсем бегло на заглавията на трите водещи новини - "Турция под обсада", "Франция в състояние на война" (последната не си я спомням, явно не е била толкова апокалиптична). Е, хайде върви после обяснявай на мозъка си, че това са журналистически похвати, че "то не било компютри, ами компоти" :126 . Просто няма как да се изолирам напълно.
Колкото до приспособяването - и там се провалям. Отлъчена съм от няколко стада :plezya se . Забелязвам, че дори не си правя труда да си изказвам мнението в разговори. Особено като отсрещната страна започне с изразяване на декларативни и неподлежащи на съмнение мнения. Пресен пример - в събота на състезанието по математика се видяхме с един познат на мъжа ми, който започна да обяснява как за европейското кенгуру децата не трябвало да решават предварително задачи, защото това щяло да е нещо като измама. И ако детето се е готвило, нямало да покаже потенциала на ума си, а само заучени неща. Е, премълчах си, не видях смисъл да му обяснявам моята позиция - че мозъкът е като всеки орган - ако го тренираш по всякакви начини, ще ти се отплаща с добра кондиция :). Стана ми малко обидно, защото Яна изреши всички тестове от предходните години, потруди се, а някакъв си човечец се опита да омаловажи това, само за да изтъкне собствения си родителски подход. Не че го е направил нарочно, просто човекът в това си вярва и не се притеснява да споделя вижданията си :). Изобщо съм пълна с такива ситуации - понеже почти винаги съм на друго мнение, вече си го държа за себе си :). Може би това е вид приспособяване, поне не предизвиквам открита агресия срещу себе си :221 . Но виждам как изоставам все повече в разбиранията си за света. Просто не ми е комфортно в днешно време....
Тъкмо в петък се похвалих, че всичко ми е наред и в събота сутринта успях да си изкъртя пломбата на предния зъб - с четката за зъби :328 !!!! Трети ден карам на банани и варени картофи, днес след обед съм на зъболекар. Даже ми се е отчупило мъничко парченце от зъба, освен, че се притеснявам за външния си вид, крайчето ми дращи и ми затруднява говора. Да не говорим за кошмарите с падащи зъби, които сънувам две вечери...
Заключено