Момичета, този разговор за даването-получаването-вземането-възползването-арогантността-егоизма-алтруизма е неизчерпаем. Всяка една от нас може да даде пример в посока собствените си убеждения. Ето Нелката привежда думи на Бърнард Шоу. Аз пък бих копирала тук може би най-популярната фраза в нашата история "Ако губя, губя само себе си, ако печеля - печели цял народ." .... И също смело мога да кажа, че съм попадала и играла и двете роли. Естествено в моя случай "народ" не е цяла България

. Но да речем малката ни общност на вход 5 в бл. 227 в Младост 2.
Може и да греша, но съществена разлика между вас и мен откривам в щаденето и персоналната предпазливост. И то като цяло във всички отношения и сфери на живота. Ситуациите, които описвате, и на мен не са ми чужди. На български език казваме, че сме си "строшили главите". Аз съм била десетки пъти в състояние да изпитвам яд и неудовлетвореност за това, че съм давала, от мен са вземали... и не ми е било отвръщано по същия начин. Защото за мен очакванията са естествен регулаторен механизъм на човешката емоционалност. В противен случай ние никога нищо няма да направим. Въпросът обаче е.... колко силно разочарована мога да съм в тази ситуация? Ако е стигнало до възмущение и погнуса.... този човек или хора "посивяват" и избледняват. Изчезват. Изпаряват се. А аз на момента спирам да "дъвча" случката. Кой дал - кой взел?! Не меря, не тегля, не смятам.... НИЩО..... ниенте. И знаете ли защо?! Защото винаги имам до мен от другия тип ХОРА...., на които аз давам и те ми дават...
Много отдавна с другия тип сме се научили в отношенията ни даване и вземане да няма дименсии и времево измерение. Това води (поне у мен) до невероятно спокойствие, което мога да оприлича дори с вакуум.... вечност на тишина и разпростиране.
Затова и по никакъв начин не ми пречи да (от) давам себе си на всеки ... Не се замислям дори, че е така.... Понякога става, понякога не. Без да го мисля..... защото ако почна да го мисля и да търся обяснения - особено пък с помощта на "разбирачи".... ще трябва да се оправдавам.
Естествено, че такъв един подход е пагубен. И се стига до точка на насищане. Аз вече я преминах. След нея всичко е по местата си... Давам безрезервно на онзи, който прави същото. На другите - да вземат, ако има какво.... Често пъти - остават с празни ръце. Не защото не давам, а защото не им импонира.
В този ред на мисли,
Деска:
Kleo написа: ↑03 Дек 2021, 16:34
Чери, разбира се, че ако тя не ти резонира, в никакъв случай не бива да си я причиняваш. Поне не и сега.
Сигурно преди време аз самата нямаше да мога да я "преглътна".
Не само сега, но и въобще... Дамяна не би могла да бъде в резонанс с мен. И аз с нея. Да, вероятно си го очаквала да го кажа, и поради това ще го напиша - тя си е енергиен вампир.... Смуче от слушателите и зрителите си. Ама честно било - щото си го казва.... Това е само форма на оправдание за природата ѝ на егоцентрик...
Ако говорим за хора, от които с кеф бих се учила, и докосват възможно най-болезнените струни в мен, първият пример, който мога да дам, е
Иво Иванов.... Не е случайно, че с него сме и приятели в онзи първичен смисъл на думата - не във фейсбук. Тази година той буквално направи и невъзможното да ни дойде на гости в София... Както междудругото - всяка година. При всяко едно положение не мисля, че е задоволил свое брутално Аз....
Георги Бърдаров - авторът на космическия текст "И аз още броя дните"... Присъствала съм 2 пъти на негови презентации и помня кратката милисекунда на громовна тишина преди залата да избухне в аплодисменти.... За такова владение на думите и изразните средства става въпрос.
Боян Петров, светла му памет. Добре, че не се е замислял, че дава себе си на науката и на високопланинския алпинизъм и не получава същото от цяла България.... Междудругото мисля, че и Ботев е нямал очакване към всичките си сънародници.
У всеки от изброениите по-горе има доза преднамереност. Но.... не тя е водещата. Както междудругото и у артистите във всяко едно изкуство, които стигат до сърцето ми. Естествено е, че всеки реализира и удовлетворява себе си и собствения си "Аз", показвайки изкуството си..., но без мисълта за феновете и публиката си и за това как те ще го възпиремат и най-вече какво ще им даде, докосващо изкуство нямаше да има. Затова и има творчески периоди у големите артисти.
Като говорим за училище, Бела ще се върне присъствено от началото на новата година. Причината е чисто прагматична - на 11 декември летим за Берн и не искам нищо да провали това наше пътуване, а една карантина е напълно достатъчна. В сряда ѝ сложих първа доза на Пфайзер - вече лови безпроблемно безжичен интернет

...
Снощи гледахме "Стрийптиз покер" в Малък градски театър "Зад канала". Избрах постановката най-вече заради участието на Геро в нея. И не съжалявам. Ама никак. Мисля, че това е най-любимият ми съвременен актьор. Що се отнася до жените - това е София Бобчева.
Сега обаче смятам да си пусна тренировка на Руми Илиева и после с Бела ще си украсяваме апартамента за Коледа

.