РАЗДУМКА НА ПОРАСНАЛИ МОМИЧЕТА-МЕЦАНКИ

Свобода на словото
Заключено
Аватар
Kleo
Вятър в косите...
Мнения: 15467
Регистриран на: 20 Авг 2010, 10:00
Местоположение: София

Re: РАЗДУМКА НА ПОРАСНАЛИ МОМИЧЕТА-МЕЦАНКИ

Мнение от Kleo »

Ще ти отговоря по-долу в цитата, но ще сложа своя текст в червено:
cchery написа: 03 Фев 2022, 12:55 ... Аз държа да изясня още няколко неща:

Деси, мислех много по зададения от теб въпрос:
Kleo написа: 31 Яну 2022, 11:34 Колкото до зарята - ДА, явно АЗ съм тази, която наистина НЕ разбира - кое точно в позициите ви с Нели , къде всъщност се разминавате? Защото ако всичко, което тя е написала, го приемаш за меродавно, кое в нейното становище те дразни и не приемаш? Уж чета, уж чета с разбиране, ама наистина не мога да разбера за зарята и новогодишните фойерверки и животните - къде, в кои точки, е вашето разминаване?
Генералният отговор на въпроса ти какво ме дразни, е че ... нищо в Нели не ме дразни. Дори, благодарение на нея, добавих към гледната си точка тази на хората, които по празника са сами в големия град, където има заря. Да - Нели е напълно права. И да - в този смисъл зарята създава връзки. Макар в случая Нели да е била в компанията на Вили нейните приятели, генерално тя е била сама и зарята за нея е това, което и тя заявява.

Какво не приемам? Не приемам прочита на идеята на кампанията на "4 лапи" от типа "между редовете". Ако се отиде на сайта им, пише:

"За да предпазим домашните си любимци, както и бездомните животни, ЧЕТИРИ ЛАПИ призовава всеки от нас да замени зарята или пиратките с по-смислен и по-малко опасен начин на посрещане на празника,“

Дали е имало договорки между фондацията и общините - НЕ ЗНАМ; не съм присъствала. Дали е имало уговорки между фондацията и радиата, които се включиха в кампанията - НЕ ЗНАМ; не съм присъствала!

Този призив на "4 лапи" стигна до мен и аз го припознах персонално. За първи път не купих и не ползвах пиротехника за празника. И няма и в бъдеще да го правя. Преди 2 години, докато "гърмяхме" на улицата точно в полунощ на Нова година, келешчета от отсрещния блок хвърляха пиратки по нас. Една от тези пиратки гръмна във въздуха и секунда след това отломката ѝ падна на главата на Коки..... нали се сещаш какво би се случило, ако беше гръмнала върху главата му......

Така че - това не приемам. Нели и още един приятел във фейса предположиха, че финансирането на фондацията е съмнително, но никой не показа какъвто и да било документ по темата - само на приказки. Ето това не приемам.

Изясних си кое не приемаш. Обаче аз досега в живота си не съм ползвала нищо друго освен бенгалски огън на терасата си. Никога не съм си купувала пиратки или каквато и да била друга пиротехника. Така че всъщност моето лично поведение по НГ си остана непроменено и тази година. Затова и призивите ме оставиха безучастна, те просто не ме касаеха. А без официална заря на площада е ... тъжно. Иначе подкрепям инициативата като цяло, това определено ДА. Още повече, че за съжаление има няколко слепи хора, които лично познавам, че са ослепели вследствие травми някакви...

По повод ВЪЗРАЖДАНЕ имам въпрос и към двете ви с Нелката:
Kleo написа: 31 Яну 2022, 10:28 П.П. От политика много-много не разбирам. Около избори гледам да следя повече какво се случва. И дотам. Не съм достатъчно интелигентна и не ми е дотам интересно, за да схвана глобалните мащабни процеси.

П.П. Гласувах за Възраждане, защото уважаван от мен човек /леля ми/ ме убеди, че в момента са от полза за обществото ни, един вид - по-малкото зло са, нещо, което и Нели твърди, ако правилно съм я разбрала.
1. Каква е позицията ви за българското членство в ЕС? Считате ли, както Костя твърди, че това е браншова организация, и нашето участие в нея е унизително?

Поне от 3-4 години се съмнявам дали участието ни в ЕС не е всъщност грешка. Лично аз смятам, че може би България щеше да е много по-добре във всеки един смисъл, ако си беше относително самодостатъчна. Тоест ако сами си поддържахме икономиката, туризма, селското стопанство... а не бяхме толкова разрушителни след 1989 година...

2. Каква е позицията ви относно членството ни в НАТО? Съгласни ли сте с оновополагащата теза в политическата програма на ВЪЗРАЖДАНЕ, че "Българската армия е основен стълб на държавността ни ...". Кой е за вас основният стълб на държавността ни.

Винаги съм била против участието на България в какъвто и да било военен съюз. Просто е отвратително през 21. век човечеството все още да се вълнува от войни! А армията и защитата на населението наистина са супер важно нещо за всяка една държава. Стълб на държавността ни според мен са институциите като Президентство, Парламент и Правителство като цяло, които обаче трябва да са загрижени предимно за НАЦИОНАЛНИТЕ НИ ИНТЕРЕСИ.

Съгласни ли сте, че военната служба трябва да е само за мъжете, както пише в програмата си ВЪЗРАЖДАНЕ: "Службата в наборните военни сили ще е задължителна за всеки пълнолетен български гражданин от мъжки пол и ще бъде в рамките на няколко седмици."

Не, смятам, че военна служба би била полезна и за двата пола, всички да знаем поне основното, но три месеца наистина са достатъчни за това, казармата да не е с години, както преди.

3. "Да се даде идеологически отпор на хедонизма и да се поощрят младежите да създават семейства в подходяща възраст."

Деси, точка три адресирам конкретно към теб, т.к. ти развиваш теорията за вибрациите:
Kleo написа:Аз вече много се пазя. Да не потъвам в негативни чувства, поне не и задълго, защото много ми се отразяват и безумно ми смъкват вибрациите надолу. Коментирам закратко и замлъквам, точно за да съхраня себе си и съзнанието си, възможно най-чисти и незасегнати от цялата лудост наоколо.
Ако се ограничим в определението за хедонизъм до най-базовото му тълкуване, а именно: "ХЕДОНИЗЪМ - етична доктрина, според която смисълът на човешкия живот е в постоянния стремеж да получи удоволствие, както и всички видове забавно ... Тази доктрина третира чувствената радост, удоволствието, удоволствието като основна цел, мотивация за живот или доказателство за морал."

Как приемаш теорията на ВЪЗРАЖДАНЕ за хедонизма, предвид, че си се затворила към негативните неща, които те заобикалят, държиш си вибрациите високи с цел да постигнеш мечтите на живота си... Или пък - би ли искала някой да определя на Алекс кога да създаде семейство? Или твоето бъдещо семейство да бъде тълкувано като не съвсем подходящо, защото не е създадено в еди си каква възраст.... или пък създаденото в "подходящата" възраст се е разпаднало?!

Не съм се затворила за негативното, а гледам да не го допускам да ме торози задълго, защото наистина ми вреди, а към момента имам други приоритети! Не зная как по-ясно да го кажа. Колкото до хедонизма, него дори съм го преподавала по Етика преди две години :1069 Цитатът е "семейства в подходяща възраст" - първо, Алекс е свободен, слава Богу, да решава кога да създаде своето и второ, слава Богу, аз също съм свободна да създам свое второ семейство. Не разбирам каква връзка тук имат Възраждане, възрастта и високите вибрации, за които пишеш... Принципно самоцелният хедонизъм наистина е нещо крайно и не се препоръчва. Хубаво е в нас да изградим и принципа на стоицизма, тоест да успяваме да издържаме на временни несгоди, ако целим нещо хубаво дългосрочно. Тоест въздържанието от наслади понякога е от голяма полза за трупане на мъдрост и житейска опитност като цяло.

4. МАКЕДОНИЯ - " Македония е втората българска държава на Балканския полуостров и Възраждане работи за обединението на двете български държавни формации в едно обща държава."

Приемате ли наистина една такава враждебна държавна позиция към суверенна държава в Европа? И ако от Македонска страна го кажат същото, но реципрочно.... как като българки бихте се отнесли?

Нелка, слушах съвсем внимателно две изявления на Теодора Генчовска по повод плановете за евентуална евакуация на българи от Украйна. Едното е пресконфереция от 27 януари, а другото е - изслушването ѝ като външен министър в НС на следващия ден. И в двете си участия тя дипломатично говори за "българска ОБЩНОСТ" - не за граждани! Което отговаря директно на въпроса ти:
Нели написа: 28 Яну 2022, 09:28 Един БЪЛГАРСКИ външен министър трябва:
1. Да знае това;
2. Да прави разлика между български граждани и българска диаспора;
3. Да се ангажира със защитата на българите, дори да не са български граждани.
Въпрос с повишена трудност: в случая за БЪЛГАРСКИ външен министър ли говорим? Тези хора... ние се отричаме от тях, така ли?!?!
Според мен дамата е достатъчно наясно с разликата между български гражданин и българска диаспора в чужбина. Работата ѝ като външен министър е дипломатично да защитава интересите и на едните, и на другите. Ако ти намериш видеото, в което тя говори конкретно за български граждани на въпроса за евакуация, е основа на друг разговор, който променя написаното по-горе от мен.

Коректността изисква да кажа, че... Генчовска уточни конкретно, че няма искане за евакуация от страна на "български граждани, техни семейства, служители на посолство или представители на бизнеса или фирмите, които са там". И ако тук се споменава "български граждани", което е конкретно човек с български паспорт, то "техни семейства" може да означава техните роднини, които не е задължително да са с български паспорти.
Нели написа: 28 Яну 2022, 09:28 Всъщност имах състуденка от там. Българка, прекрасна, но никога не е била гражданка на България. Загубих връзка с нея.
Аз говорих с моя приятелка - бесарабска българка. И тя, и съпругът ѝ са оттам. Имат 3 деца, родени в България. Те са с български паспорти. Техните родители обаче си живеят в Украйна и нямат паспорти. На този етап никое от семействата (бабите и дядовците) не иска да се евакуира. Дори и не мислят да го правят, защото за тях това на този етап от живота им би било равносилно на смърт. Да мислим дали да евакуираме някого... без да сме го питали изобщо какво му е мнението.... не е удачно.

Наясно съм, че не харесваш нито ПП, нито правителството, нито.. каквото и да било. Действително при тълкуването на обществено-политическата ситуация у нас ти винаги (ВИНАГИ!) си гледала комплексно - не определена конкретика. И ..... новината за маските на открито, както и критиката към Генчовска, които лично за мен не са коректни.... е в противовес на това улавяне на "дългата вълна", на което съм свидетел, че го умееш и правиш.

питаш Нели, но тук да те питам аз, Ани - защо смяташ, че Нели не харесва каквото и да било?! :1044 Нели си има позиция. Има симпатия към определени хора. И на практика е дала своя вот за тях. Както и аз междувпрочем.

Убедих се, че да се говори оттук насетне за ковид като за "модерна болест" е меко казано неуважително - за теб е модерна, за някои бе последна.... Аз тръгнах с абсолютно същия сарказъм през 2020 година. Че сигурно и по-зле предвид колко остра мога да бъда особено като бързам.... За съжаление тя отнесе доста хора в гроба. Други ги ангажира да понасят огромни неудобства на работното си място - на нова година моята приятелка, която е старша сестра в една от болниците в София, се облече пред нас със задължителния екип за ковид-отделенията..... Повярвай ми.... това се издържа много трудно. Отделно от това - трябва да седиш в този скафандър минимум 4 часа преди да имаш право да идеш до тоалетна. Защото след тоалетна трябва да облечеш нов такъв, а това е разход за отделението, който не се толерира.... Колкото и да е трудна и невъзможна мисията ви на преподаватели, бидейки пред компютъра, както и Цони е писала:

Модерна болест е. Защото от март 2020 тя е на МОДА. До втрисване и до гуша ми дойде от този Ковид , повръща ми се от него, ще ти кажа защо, Ани! Не защото болест няма - има. Не защото не умират хора от нея - умират, за съжаление. А защото сякаш се превърна в единственото социално значимо явление в обществото ни, достойно за обсъждане. Сякаш другите боледуващи и умиращи изчезнаха... като с магическа пръчка... сякаш забравяме цялата истерия през последните години до какво доведе - до изолация, до затруднения в общуването и до бум в психическите разстройства. И като човек, и като психолог, и като майка, ако щеш - продължавам да съм на позицията си от 13 март 2020, петък - че всичко се преекспонира, с други цели - нездравни, а финансово-икономически и с цел да ни спрат личните свободи и права, и да се въведе нов , ужасен, безчовечен световен ред...
Сиренце написа: 02 Фев 2022, 16:22 Последните почти две години хвърлих много труд с цел да задържам вниманието на децата пред мониторите, но благодарение на това съм разнообразила страшно много и методите си в класната стая.
това е и възможност. Също достойна за уважение и похвала.

Не държа да съм права по никакъв начин с написаното по-горе. Но държах да го напиша. Комформизът го оставям за отношенията си с хора, които нямат значение за мен :922 .
И аз се радвам, че го написа, Чери. Както се радвам, че и аз, и Нели ти отговаряме. В това се крие качеството на взаимоотношенията ни. А относно учители, лекари, полицаи ... и всякакви други професии, Ковид-ситуацията в света през последните 23 месеца - всички сме засегнати по един или друг начин. И аз съм убедена, че човечеството имаше НУЖДА от този вирус, за да се ОПОМНИ и ОСЪЗНАЕ какви ги върши, и за да пренареди приоритетите си. Подобно на Сиренце и на Нели, и аз бях учителка по време на първия локдаун. И аз също се учих в движение. И по време на дистанционното обучение вложих много повече старание, смисъл, усилия да направя процеса възможен и дори резултатен за учениците ми, да не говорим, че винаги съм се стремяла да ги вдъхновя и да им направя урока интересен. :922
Синът ми е на 18. Изживявам мечтите си. Центрирана и щастлива съм :) Виждам се отново майка.
Аватар
Нели
Философска система
Мнения: 1466
Регистриран на: 23 Авг 2010, 19:49

Re: РАЗДУМКА НА ПОРАСНАЛИ МОМИЧЕТА-МЕЦАНКИ

Мнение от Нели »

Здравейте, момичета!

Аз продължавам да мисля, че не обсъждаме правилните въпроси. И не защото политиката, болестите и здравето не са важни, а защото не те са основата, върху която са изградени нашите взаимоотношения. Това не е група на политически съмишленици, нито група за лечение на нещо, макар преди много години именно идеите на д-р Михайлов за здравето и лекуването да бяха това, което ни събра. Това е група от близки хора, свързани с нещо друго (или с нещо повече) и основата, на която сме свързани, се състои от взаимно доверие и зачитане на чувствата.
Какво от това, че мога да чуя или дам убедителни аргументи в полза на определена политическа позиция, които да ме накарат да видя слабостите в досегашното ми мнение или да покажат слабостите в мнението на някоя от вас? Ако това доведе аз или някоя от вас да се ПОЧУВСТВА невидяна, неразбрана, незачетена? Аз не искам да мислите като мен, но ми се иска да ви пука за това какво мисля и КАК СЕ ЧУВСТВАМ. Това би означавало, че не съм невидима. Че имам значение за някого. Ако някой просто иска да ме убеди в правотата си, да изтъкне моите грешки или ДА МЕ НАКАРА да мисля като него, той от мен ли се интересува или само от себе си? Тогава аз ставам само средство за удовлетворяване на потребностите на егото му от доминиране над някого, за да се почувства значим.

А ако аз съм тази, която прави това с другите?

Ето това са въпросите, които според мен са по-важни от тези в горните постове и които имах усещането, че прескачаме. Затова и писах, че не ми се отговаря на онези, другите въпроси, които обсъждахме вече няколко дни.

Затова много повече от това какво мислите по даден политически въпрос, ме интересува КАК СЕ ЧУВСТВАТЕ.
"Когато всички мислят еднакво, никой не мисли достатъчно" Уолтър Липман
Аватар
Сиренце
Със словото напред
Мнения: 1652
Регистриран на: 13 Окт 2010, 13:58
Местоположение: Черни Вит

Re: РАЗДУМКА НА ПОРАСНАЛИ МОМИЧЕТА-МЕЦАНКИ

Мнение от Сиренце »

И не защото политиката, болестите и здравето не са важни, а защото не те са основата, върху която са изградени нашите взаимоотношения.
Ох, ако знаете откога исках да ви го кажа това!

От доста време ви чета и го правя, защото сте ВИЕ. Ако това не беше така, отдавна да съм спряла да чета Форума, както спрях да гледам новини и да чета новинарски сайтове. Имам, разбира се, своето мнение по въпросите, които обсъждате, но не го споделям тук, защото ми се иска да опазим това място от цялата помия около нас. Иска ми се пак да си говорим за децата, за борбата с килограмите, да се поздравяваме за щяло и нещяло :1069 и да се сдърпаме, но да е за нещо, на което после ще се посмеем.
Сякаш искам да върна времето, а?
Сигурно остарявам, но последните години съм се фокусирала върху семейството, работата и личното си спокойствие. Спрях да се боря с вятърни мелници. Осъзнах, че ако някой не иска да се промени, аз не мога нищо да направя - или го приемам, или се отдръпвам. И всъщност коя съм аз да казвам кое е правилно и кое не?!
Оставям този бунт на младите, аз се уморих...
Аватар
Сиренце
Със словото напред
Мнения: 1652
Регистриран на: 13 Окт 2010, 13:58
Местоположение: Черни Вит

Re: РАЗДУМКА НА ПОРАСНАЛИ МОМИЧЕТА-МЕЦАНКИ

Мнение от Сиренце »

Дадох моите пет пари по темата, а сега да споделя още нещо, което ме кара да се чувствам чудесно.

Тази учебна година събрахме разкошен пети клас, деца с "математически" умове. За съжаление досега никой не е работил с тях целенасочено и е трудно да ги подготвям за сериозните състезания, но все пак минахме едно, в което постигнаха 80-90%, а сега се готвим за следващото, по-трудно предизвикателство. Децата са много мотивирани и ме правят много щастлива!
Което ме подсеща да митам Цвети Симчо още ли ходи по състезания. Наскоро видях, че съм пропуснала РД на Рая, която е вече на 19!!! Абитуриентка ли е тази година, или вече студентка?

Чери, разкажи и ти за първия семестър на Коко! Какви са впечатленията му от университета, преподаватели, колеги?

Ще пиша по-късно и за моите момичета, обещавам! :221
Аватар
Kleo
Вятър в косите...
Мнения: 15467
Регистриран на: 20 Авг 2010, 10:00
Местоположение: София

Re: РАЗДУМКА НА ПОРАСНАЛИ МОМИЧЕТА-МЕЦАНКИ

Мнение от Kleo »

Сиренце написа: 05 Фев 2022, 09:20
И не защото политиката, болестите и здравето не са важни, а защото не те са основата, върху която са изградени нашите взаимоотношения.
Ох, ако знаете откога исках да ви го кажа това!

От доста време ви чета и го правя, защото сте ВИЕ. Ако това не беше така, отдавна да съм спряла да чета Форума, както спрях да гледам новини и да чета новинарски сайтове. Имам, разбира се, своето мнение по въпросите, които обсъждате, но не го споделям тук, защото ми се иска да опазим това място от цялата помия около нас. Иска ми се пак да си говорим за децата, за борбата с килограмите, да се поздравяваме за щяло и нещяло :1069 и да се сдърпаме, но да е за нещо, на което после ще се посмеем.
Сякаш искам да върна времето, а?
Сигурно остарявам, но последните години съм се фокусирала върху семейството, работата и личното си спокойствие. Спрях да се боря с вятърни мелници. Осъзнах, че ако някой не иска да се промени, аз не мога нищо да направя - или го приемам, или се отдръпвам. И всъщност коя съм аз да казвам кое е правилно и кое не?!
Оставям този бунт на младите, аз се уморих...
:922 :922 :922

Лично аз жадувам да си говорим за децата и за борбата с килограмите.
Защото и двете са ми на преден план в момента.
Ама не само Алекс и неговите бъдещи деца ме вълнуват.
А възможността отново да ви приказвам за киселини и газове по време на късната ми бременност, а после да ви се жалвам от скъпите цени на пюретата и кашите, и памперсите. :329 :329 :329

Благодаря ти , че се включи най-после и ти, Сиренце :923

Изображение
Синът ми е на 18. Изживявам мечтите си. Центрирана и щастлива съм :) Виждам се отново майка.
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка
Мнения: 7926
Регистриран на: 19 Авг 2010, 11:12

Re: РАЗДУМКА НА ПОРАСНАЛИ МОМИЧЕТА-МЕЦАНКИ

Мнение от cchery »

Здравейте, момичета. Неслучайно предизвиках подобна полемика тук. С всичко, което писах, искам да заявя, че нямам никакво намерение да стъпвам "на панички", когато се разискват теми, които ни разделят в мненията или както беше писала преди време Нели - още една тема, която да не коментираме. Нищо подобно :) .
Нели написа: 03 Фев 2022, 16:44 Не познавам този човек, но прозвището "Костя" ми е странно и всеки път буди съжаление у мен към хората, които го използват. Издава слабост на тезата, която трябва да бъде подкрепена с argumentum ad hominem, защото липсват аргументи по същество. Ако има такива, съм готова да ги изслушам, но не виждам защо човек сам ще ги олекотява, използвайки подобни похвати. Това само като вметка.
Теза във въпрос...?!?! Може би някой друг го е направил? Няма проблем да будя съжаление у теб, Нелка, :mrgreen: - той и Костя си е такъв - без особена стойност за мен, така че е нормално да олеквам покрай него. Ако обаче те дразня, използвайки това име, съществото на обсъждането се променя и аз преспокойно мога да мина и без Костя.

Деси, и да ми крещиш, и да ми викаш с главни и червени букви, аз единствено се забавлявам с избрания от теб начин да ми обясняваш разни неща :mrgreen: ..... Може би за теб това е важно - ти си знаеш най-добре. Изборът ти на партия, за която да гласуваш, е както на 98% от останалите гласоподаватели на Възраждане - заради позицията им за зеления сертификат.

Момичета, наистина ми стана тъжно, че ЕС стига до вас в единствено в някаква мизерна форма. Всъщност ЕС не е чай, който да бъде разсипан по купичките и да бъде изсърбан. ЕС е възможност, която трябва да бъде оползотворена....... от българите.

Говорейки за членството ни в ЕС абсолютно всички партии от последните избори (вкл. и Възраждане) ползваха една ключова дума - КОРУПЦИЯ. Включиха я в изречението "Борба с корупцията". Именно тук е ключът към мистерията предимство или вреда е българското членство в ЕС... Има един неоспорим факт - и ЕС, и ние си скубем косите от нашето включване :955.

Не откривам проблем с високата ни членска вноска, а ........... с усвояването на средствата по ЕСИФ и за двата програмни периода от членството ни. Едната причина за това е корупцията или още шуробаджанащината по всички възможни начини, другата - администрацията, която трябва да се грижи за последното... На практика за периода 2014-2020 година изпълнението на програмите, съфинансирани от ЕС, е едва 46,9% ........... При тази цифра е съвсем естествено балансът членска вноска - макроикономически ефекти да не буди особена радост... Но - да, това е тема за хора с компетентности по въпроса.

Накъдето и да се огледате (ако поискате) промените в средата в България са настъпили с евросредства.... Остава загадка въпросът: за какво е била ползвана сумата от така високата ни членска вноска за съюза преди 2007-ма година, защото няма и следа от каквото и да било строителство, изграждане, инвестиции, услуги и т.н. в периода 1989-2007.

И последно по всички тези въпроси, но за мен - съществено:
Нели написа:В годините установих, че с теб имаме много различно виждане по въпросите за армията, казармата, инициацията, възмъжаването и всичко в тази посока.
Аз никога няма да направя паралел между армия/казарма и възмъжаване...... Уви, това са бленувания на неосъществени в живота си мъже, които седят на поредната чашка с други също не особено щастливи индивиди от същия пол. Изключително странно е за мен, че и жени се включват в подкрепа на тезата за възмъжаване чрез казарма. Не казвам, че ти, Нелка, го твърдиш, защото не съм го видяла "черно на бяло" написано. Но ми е странно жени да говорят за това, при положение, че именно те имат "главна роля" в процеса на възмъжаване като част от семейното възпитание. И друг път съм го писала - един човек не е ли възпитан достатъчно надеждно до периода на напускане на родното си семейство, няма институция, която да свърши тази работа.....

Изобщо не съм щастлива от говоренето по темата от хора, които нямат и минута реален боен опит, но с лека ръка са готови да вземат сина ми в казарма за пушечно месо. В 21 век е абсурдно да се говори не само за война, ами и за война със средства, познати от 20-и век.... АБСУРД! Коки има интелектуалният капацитет да създава софтуер, с който да управлява модерни машини, с които биха се водили съвременните войни, а не да е кашик пред танка... Уви, говоренето е именно да обучаваме кашици...

И да.... аз пак се отплеснах. Мисля, че си дадохме възможност и време да определим позициите си по множество теми. Междудругото и аз си мечтая за други разговори... и всъщност активно го правех допреди началото на настоящето..... Ако се поогледате в другите теми в този подфорум... в тях активно пишем аз и Деси...

Все повече ме интересуват въпросите за вътрешната сила и устойчивост на личността. За причините, които ни въоръжават с аргументи да правим или да НЕ правим определени неща. Безумно интересна тема ми е за обратите в живота, които промените причиняват - доколко свободна се чувства личността да взема решения. Именно - да взема решения, защото съм забелязала, че..... голямата крачка не е физическата реализация на дадена мечта, а преодоляване на задръжките в мисленето, които раждат гора от пречки за последното.
Нели написа:Аз продължавам да мисля, че не обсъждаме правилните въпроси. И не защото политиката, болестите и здравето не са важни, а защото не те са основата, върху която са изградени нашите взаимоотношения.
С това няма да се съглася и то не, защото го е написала Нели :) . Дори и да не са били правилни въпросите, най-сетне си дадохме една на друга .......... ПРАВИЛНИТЕ ОТГОВОРИ. Конкретният въпрос, колкото и правилен да е (каквото и да означава това) очаква и конкретен отговор. Той пък най-често не е правилният в смисъл на изчерпателен, точен, пълен, желан, удовлетворяващ..... Сега се получи и то качествено. Надникнахме там, където въпросът "Как сте, момичета?" никога няма да стигне... И дори пример мога да дам - преди време написах на Нели следното:
cchery написа:Нелка, като цяло съм с усещането, че нещо стои между нас двете, между отношенията ни. Защото не за първи път сме на различни позиции, но... у теб има нещо много различно и крайно във възприемането на моята особа. Поне този път. И аз си признавам, че не знам какво е то.
Без въпросителна попитах какво се случва с отношенията помежду ни... Нямаше конкретен отговор освен очакваното:
Нели написа:Нямам нищо против особата ти, Чери!
Отговорите обаче се рояха и трайно се настаниха между редовете, които изписахме в последствие по темите, които уж не са правилните... Забележете - тук говоря в ПЪРВО лице, множествено число. Аз правех същото.

И така - може би наистина е време за темите, които ни правят жени... и вълнуват ежедневието ни.

В този ред на мисли - Деси, каква беше причината да потърсиш именно нутриционист? Извън очевидният отговор - желанието ти да забременееш. Т.е. - защо точно нутриционист. При кого ходи? За какво си говорихте? Какво ти предложи той/тя?
Сиренце написа: 05 Фев 2022, 09:38 Чери, разкажи и ти за първия семестър на Коко! Какви са впечатленията му от университета, преподаватели, колеги?
С най-голямо удоволствие, Цони :954 - малко гадничко ще прозвучи, но... да разкажа за първия семестър на Коки, е начин да дам пример в полза на ЕС. Обаче си е истина.

Коки замина с огромни очаквания към ниската земя - така, както може да го направи само млад човек на 18 години. Радвах се толкова силно, колкото силно и тъжах заради това.... Не бях готова на тази промяна. Но пък Коки се справи прекрасно с най-трудните първи дни там - адаптира се. Намери си среда. Разбра от какви услуги ще има нужда, за да живее нормално в страната на лалетата и накрая тръгна и на училище :221 .

Образователната система в сферата на висшето образование във Fontys University of Applied Sciences , където Коки следва, няма нищо общо с онова висше образование, чийто продукт съм аз самата - завършила съм Техническия университет в София (филиал Пловдив). За да се разбере методата на Фонтис, типичният български вишист трябва да изчисти съзнанието си от клишета и набивани с десетилетия разбирания.

Какво имам предвид?

На първо място поставям именно...... мястото :221 - сградите на факултетите на Фонтис са със съвременна архитектура и модерни решения в областта на интериорния дизайн. Признавам си, че винаги съм се възхищавала на вида на СУ, но вътрешното пространство в този мастодонт, смазващите височини на таваните, сумракът...., чиято идея е и да създадат усещане за академичност, губят смисъл пред потопените (направо удавени) :954 от слънчева светлина учебнит стаи и отворени пространства във Фонтис...... Влизаш.... и изведнъж забравяш, че си на 40+..... Смъкваш години от житейския си товар, сядаш около широките маси за колективна работа, можеш дори да се събуеш, за да потопиш ходила в меките килими, пускаш си лаптопа от всяко всяко бюро за индивидуални занимания, на което пожелаеш... Няма аули, няма ехо, няма луминисцентни лампи, които вечно примигват :221 ..... И най-интересното - сградата на университета е отворена и събота, и неделя. Достъпът на външни лица (каквито бяхме ние с Момчил и Бела) не е забранен и охраната не те проверява.... А най-изненадващото бе, че.... имено събота и то привечер беше пълно с млади хора, които или четяха някакви неща, или правеха проекти на компютрите си....

Специалността на Коки е най-общо казано - програмиране. ОТБЕЛЯЗВАМ с огромно задоволство, че тя не включва и половин час висша математика, физика или химия, както е в ТУ в същата специалност. Да не говорим за чертаене, металознаене, електротехника, полупроводникова техника, цифрова схемотехника и...... да не изброявам. Всъщност те учат основите на ИТ - бекенд и фронтенд програмиране, уеб апликаци, както и най-същесвеното за тази специалност - алгоритми на програмните езици. И то не една дузина езици, а тези, които се ползват най-много.

Коки е в постоянна връзка със своите приятели от класа му в ТУЕС, които учат програмиране или в ТУ или в СУ - и на няколко пъти ни благодари с Момчил, че сме му осигурили възможността да НЕ учи в България програмиране. Конкретно за програмиране говоря. А аз бях сащисана да разбера, че (почти) 30 години по-късно учебната програма в специалността КСТ - компютърни системи и технология в Техническия университет не е променена ни най-малко откакто аз бях студентка. И до ден днешен Момчил, който реално е програмистът вкъщи (завършили сме една специалност), не е използвал нищо от 5-те части висша математика, на които бяхме подложени в университета... Не е случайно, междудругото, че нито ТУ, нито СУ вадят достатъчно подготвени кадри за нуждите на ИТ бизнеса у нас. Докато работеше в България, Момчил често провеждаше интервюта за работа - знаете, че всички софтуерни фирми у нас страдат от недостиг на кадри..... Той много пъти е споделял, че е отчаян от висшистите, които излизат от българските университети ..... Деца, без каквато и да е било практическа насоченост при придобиването на висше образование.

Стана повече като разказ с изводи, но... на мен ми е трудно само да регистрирам като статистик. Коки си взема̀ без проблеми всички тестове за първия семестър и предаде без забележка проектите си, в което реално се изразяваше неговата сесия. От утре почва вторият му семестър. :954 Пети семестър в неговата бакалавърска програма е предвиден изцяло за практика - всеки студент трябва да си намери фирма, в която да работи - нямат лекции и изпити. А 7-ми или 8-ми семестър (все още не знаем с точност) е т.нар. exchange - избират си друг университет в Европа, в който ще учат същата специалност през въпросния семестър.

И така, сега е ваш ред - кажете освен незадоволителните лекции на Сиси и Вили, на които сте присъствали, какво друго в следването им? Какви са плановете им за професионална реализация?
"Умният мислещият човек по правило се съмнява във възможностите си, когато е изправен пред неизвестното."

Радостина А. Ангелова - поетеса
Аватар
Kleo
Вятър в косите...
Мнения: 15467
Регистриран на: 20 Авг 2010, 10:00
Местоположение: София

Re: РАЗДУМКА НА ПОРАСНАЛИ МОМИЧЕТА-МЕЦАНКИ

Мнение от Kleo »

Ани, прочетох те внимателно.
Радвам се много за Коки! Разказът ти е интересен и дава много информация за "там".
Писах в червено, за да се види къде е моят отговор и къде е цитатът от теб, а не за да крещя, съжалявам, че така се е разбрало и почувствало.
Не съм ходила още при нутриционистката. Предстои след 20 февруари самата консултация.
Самото желание да има среща с нея стана "случайно", тя във Фейсбук направи коментар след моя публикация, аз я потърсих, видях с какво се занимава и й писах на лични. Оттам си допаднахме като начин на общуване, тя е Овен, тя ме покани на събитие в инстаграм, където заедно с психотерапевтка говореха за родовите травми и влиянието им върху нас и съдбата ни, ... , и така се заформи желанието ми да се консултирам и с двете жени.
Радвам се, че отчиташ, че пиша и чета на най-разнообразни теми из форума ни. Обожавам всяка една от тях!
Обаче, честно казано, аз продължавам да не разбирам защо е тази войнственост, самата идея за воюване...
Синът ми е на 18. Изживявам мечтите си. Центрирана и щастлива съм :) Виждам се отново майка.
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка
Мнения: 7926
Регистриран на: 19 Авг 2010, 11:12

Re: РАЗДУМКА НА ПОРАСНАЛИ МОМИЧЕТА-МЕЦАНКИ

Мнение от cchery »

Kleo написа: 06 Фев 2022, 18:58 Обаче, честно казано, аз продължавам да не разбирам защо е тази войнственост, самата идея за воюване...
Мога да се подпиша под този въпрос.

Отговорът, който ти или който и да е, бихте дали, обаче за мен НЯМА никакво значение. Защото ще призная съвсем чистосърдечно 100%-та правота на Нелката:
Нели написа: 05 Фев 2022, 07:19 Аз продължавам да мисля, че не обсъждаме правилните въпроси.
..... а си задаваме правилните отговори.

Докога?

Според мен - докато не превъртим плочата и не сменим темата. И докато не спрем да се държим като че сме на престрелка..... Аз съм готова да го направя. Поне за втори път го заявявам в прав текст.
"Умният мислещият човек по правило се съмнява във възможностите си, когато е изправен пред неизвестното."

Радостина А. Ангелова - поетеса
Аватар
Kleo
Вятър в косите...
Мнения: 15467
Регистриран на: 20 Авг 2010, 10:00
Местоположение: София

Re: РАЗДУМКА НА ПОРАСНАЛИ МОМИЧЕТА-МЕЦАНКИ

Мнение от Kleo »

О, и аз също, Черко.
Всичко значи е наред.
Казали сме си нещо накриво.
Естествено е - хора сме.
Имало е словесно недоразумения също.
"Езикът е извор на недоразумение" - Екзюпери.
А и какъвто и да е въпросът, отговорът е един и винаги е бил само един - ЛЮБОВТА.
Пък наречете ме идеалистка, романтичка, наивничка, загубила връзка с действителността и оптимистка.
Синът ми е на 18. Изживявам мечтите си. Центрирана и щастлива съм :) Виждам се отново майка.
Аватар
Kleo
Вятър в косите...
Мнения: 15467
Регистриран на: 20 Авг 2010, 10:00
Местоположение: София

Влизам да се похваля с нещо конкретно!

Мнение от Kleo »

Преди малко успешно запазихме дата, час и зала за сватбата ни. Тя ще се състои на 23 юни, четвъртък, в 12 часа. Толкова съм щастлива, толкова сме щастливи и влюбени. Ами това е, резко смених темата :1209 Тепърва ще пиша и разпращам покани, като се спрем на бройката гости и като видим дали ще ни ограничат заради вируса. :922 :329
Синът ми е на 18. Изживявам мечтите си. Центрирана и щастлива съм :) Виждам се отново майка.
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка
Мнения: 7926
Регистриран на: 19 Авг 2010, 11:12

Re: РАЗДУМКА НА ПОРАСНАЛИ МОМИЧЕТА-МЕЦАНКИ

Мнение от cchery »

Деска, хрумна ми!!!!!!!!!! :1209

Ами...... ами ако не е войственост?! Ако е проява на различност, потискана дълго време?!? Помниш ли - бяхме си писали с теб в онази тема за това как ти от дете чувстваш, че си по-различна?! Аз също... знам, че не се включвам в никакъв калъп.....

Ами.... ако е това?! Ако не сме се познавали такива, каквито сме в момента, но е дошъл моментът... :954

пп: пуснах тъпата прахосмукачка :955 ... и само се чудя каква причина да си измисля, за да я спра :1069

ЧЕСТИТО за запазената дата на сватбата. :954 :954 Къде ще е церемонията и кой ще е ресторантът?

Всъщност тази седмица си мислех да те питам - към каква сватбена рокля вече се ориентираш?
"Умният мислещият човек по правило се съмнява във възможностите си, когато е изправен пред неизвестното."

Радостина А. Ангелова - поетеса
Заключено